Å styrke og motivere frivillige hjelpere

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mange får ikke tilbud om eller tilstrekkelig hjelp fra hjelpeapparatet etter tap av barn. Støtten fra LUBs likepersoner er helt nødvendig for mange. Alle likepersonene får opplæringskurs før oppstart. Å være likeperson er givende, samtidig kan det være ensomt og krevende. Mange etterspør treff der de kan få faglig påfyll, drøfte utfordringer og kjenne fellesskapet med andre likepersoner i LUB. Vi må ivareta likepersonene våre så de ønsker og klarer å fortsette å hjelpe nye rammede familier, noe som er nødvendig for å kunne møte den store etterspørselen etter likepersonstøtte.

Målsetting for prosjektet

Ruste og motivere våre likepersoner til å gi god støtte til nye etterlatte ved: 1) Å arrangere en landssamling der de får mer kunnskap og utvekslet erfaringer om frivillig sorgstøttearbeid. 2) Lage erfaringsbank på nett som formidler erfaringer og råd fra samlingen.

Målgruppe

Frivillige likepersoner i LUB med egen tapserfaring som ønsker å fortsette å engasjere seg i LUBs frivillige sorgstøttearbeid med etterlatte familier.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi vil arrangere en helgesamling i juni 2019 for 30 likepersoner på Soria Moria Hotell i Oslo. Fagsjef i LUB Trine G. Kalstad er prosjektleder og kursleder. Kursleder 2 er Lise Petterson, etterlatt mamma, likeperson og landsstyremedlem. Deltakerne skal få ny kunnskap, friske opp kunnskap og arbeide med konkrete problemstillinger de har møtt på som likepersoner. Metoder for læring er samtaler og erfaringsutveksling i plenum og i grupper, demonstrasjoner og konkret veiledning. Dette erfarer vi gir god læringseffekt. Hovedtemaer på samlingen blir: – Tydeliggjøring av rollen og oppgaver som ressursperson, ved kurslederne – Ledelse av sorggrupper ved Knut Andersen fra Enhet for Sorgstøtte, Ahus, og likeperson i LUB Line Christoffersen – Støttesamtaler over telefon, ved likeperson i LUB Mari-Ann Negård – Resiliens – et utgangspunkt for mestring, ved Psykolog Kari Frank – Ivaretagelse av seg selv som ressursperson, ved psykolog Kari Frank Til erfaringsbanken på nett vil vi lage enkle filmsnutter, lydopptak og tekster fra samlingen der likepersoner deler erfaringer, gir tips og råd. Noen av foredragene vil filmes og publiseres. Dette arbeidet skal utføres av fagkonsulent/redaktør Line Schrader og organisasjonsrådgiver Vilde von Krogh.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar 20 – Februar 20: Markedsføre samlingen, rekruttere deltagere Februar 20 – April 20: Spørreundersøkelse til aktuelle deltagere – kurslederne planlegger samlingen Juni 20: Samlingen gjennomføres helgen 5.-7. juni Juni 20 – Desember 20: Evaluere, følge opp ressurspersonene fortløpende, rapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet var å ruste og motivere våre likepersoner til å gi god støtte til nye etterlatte ved å 1) arrangere en landssamling der de får mer kunnskap og utvekslet erfaringer om frivillig sorgstøttearbeid og 2) lage en erfaringsbank på nett som formidler erfaringer og råd fra samlingen. Målgruppen var derfor frivillige likepersoner i LUB med egen tapserfaring som ønsker å fortsette å engasjere seg i LUBs frivillige sorgstøttearbeid med etterlatte familier. I målgruppen inkluderte vi også likepersoner som tilbyr sorgstøtteaktivitet i regi av fylkeslagene. Støtten fra LUBs likepersoner er helt nødvendig for mange. Alle LUBs likepersonene får opplæringskurs før de engasjeres som kontaktpersoner for nye foreldre. Å være likeperson er givende, samtidig kan det også være ensomt og krevende. Derfor etterspør mange treff der de kan få faglig påfyll, drøfte utfordringer og kjenne fellesskap med andre likepersoner i LUB. Likepersoner trenger å bli ivaretatt og treffe hverandre for videre innsats.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Tilbakemeldingen via spørreskjemaet på SurveyMonkey viste at dette var en helg som levde opp til seminarets tittel og mål: Deltagerne formidlet at de reiste hjem med ny giv og økt motivasjon. Vi har også gjennom oppfølgingssamtaler med våre frivillige fått tilbakemeldinger om at denne samlingen har vært verdifull for dem og at de kan se tilbake på denne helgen som givende og styrkende. Flere sier at de har blitt kjent med flere andre frivillige som de kan lene seg på i sitt frivillige arbeid. Frivillige som har tatt del i utviklingen av erfaringsbanken har opplevd dette som meningsfylt. Vi har imidlertid ikke fått målt kvantitativt bruk av erfaringsbanken fordi dette ikke er helt ferdig enda. Vi planlegger å ha dette klart snart. Deltakerne ønsket ikke egen facebookgruppe, men ville heller møtes på jevnlige webinarer, noe vi allerede er i gang med.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektleder var fagsjef i LUB Trine Giving Kalstad. Hennes kolleger i LUB var også aktivt deltagende i planlegging og gjennomføringen av motivasjonsseminaret og utviklingen av erfaringsbanken for likepersoner. Grunnet pandemien ble seminaret utsatt to ganger og endelig avholdt på Holmen Fjordhotell 22.-24. oktober 2021. Det var fortsatt mye smitte og karantenerestriksjoner slik at de opprinnelig nærmere 60 påmeldte ble redusert til 47 deltakere; 42 likepersoner og 5 fra LUBs stab. Likepersonene som deltok tilbyr ulike former for sorgstøttearbeid, noe som programmet gjenspeilte. Foredrag og gruppearbeid omhandlet rammer og innhold for organisert likepersonstøtte, sorgstøtte i grupper, om å bygge motstandskraft og hvordan ta vare på seg selv som frivillige. Blant høydepunktene var foredraget til Ada Sofie Austegård fra Stine Sofies Stiftelse og sterk personlig slampoesi fra et medlem. Det ble også laget filmer og gjort intervjuer under helgen. Dette er del av den digitale erfaringsbanken som er tilgjengelig på lub.no. To av filmene er ferdige og vi jobber nå med å ferdigstille andre intervjuer og tekster som fortløpende vil bli gjort tilgjengelig for alle våre likepersoner.

Resultater og resultatvurdering

Nærmere 60 personer var påmeldt, men vi erfarte mange avmeldinger de siste dagene grunnet koronasykdom. 31 av 42 deltakere (74%) sendte inn evalueringsskjema. På spørsmålet om betydningen av en slik helg, understreket de fleste kraften i det å kjenne på tilhørighet og fellesskap med andre i LUB. Verdien av å få møte hverandre (igjen) var stor. Mange uttrykte også takknemlig over å få bruke tid og krefter på meningsfylt arbeid, tid på det barnet de ikke lenger har hos seg. En av deltakerne oppsummerer fint tilbakemeldingene vi har fått: “Dette betyr mye for oss som gir av vår tid til andre. Vi er motivert av eget tap, men motivasjonen kan dale om man er alene i sitt arbeid og må prioritere sin tid. Å se felleskapet og føle at man er del av noe større er viktig for langvarig engasjement”. Vi har laget noen filmer med likepersoner og utviklet råd for støttesamtaler og sorggrupper til andre LUB-frivillige. Dette er del av den digitaleerfaringsbanken som vi er i ferd med å ferdigstille.

Oppsummering og videre planer

Seminaret var etterlengtet da vi to ganger har utsatt grunnet pandemien. 42 frivillige og 5 fra staben i LUB deltok. Tilbakemeldingen viste at dette var en helg som levde opp til seminarets mål: Deltagerne sa de reiste hjem med ny giv og økt motivasjon. Vi har også laget en erfaringsbank med filmer om likepersoners erfaringer og utviklet råd for støttesamtaler og sorggrupper og gjort det tilgjengelig for frivillige i LUB. Dette arbeidet vil fortsette. Etter seminaret har vi innført jevnlige webinarer for faglig påfyll og erfaringsutveksling for å bidra til nettverksbygging og motivasjon.

Prosjektleder

Trine Giving Kalstad

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Å styrke og motivere frivillige hjelpere
Organisasjon
Landsforeningen uventet barnedød
Beløp Bevilget
2020: kr 177 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
30.12.2021
Status
Avsluttet