Alle de gode hjelperne

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Parkinsons sykdom er en kompleks kronisk degenerativ hjernesykdom som tiltar og forverres gradvis. I løpet av sykdomsforløpet vil derfor også behovet for helsetjenester gradvis øke. Sykdommen medfører livslang oppfølgning og kontinuerlig tilpasning av behandling. Mange personer med parkinson og deres pårørende er i liten grad klar over hva slags hjelp de trenger utover medisiner. Det samme gjelder kunnskap om egen diagnose, kompleksiteten, motoriske og ikke-motoriske symptomer, hva de trenger veiledning og hjelp til, og av hvem og hvor og hvorfor.

Målsetting for prosjektet

Å gi personer med parkinson og pårørende lettfattelig og god informsjon om hvem i helsetjenesten de kan få hjelp av både på kort og lang sikt, slik at pasient og pårørende selv aktivt etterspør tjenester.

Målgruppe

Alle som er rammet av parkinson og deres pårørende. En hyggelig bieffekt, er at filmen også kan være nyttig for fagpersoner i helsetjenesten.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Konseptet er en animasjonsfilm med tegning/illustrasjon av et menneske/figur – og denne tegningen blir stående i skjermbildet under hele filmen mens ulike fagpersoner (“De gode hjelperne”) – dukker opp og det forklares hva de kan hjelpe til med. Så zoomes det inn på ulike kroppsdeler for å forklare hvilke utfordringer/symptomer de ulike yrkesgruppene kan hjelpe med. Eksempel: Zoomer inn på munnen og forklarer (kort) at noen kan få problemer med talen. Så presenterer vi (kort) logopedene som faggruppe og sier noen ord om hva trening med logoped går ut på for en med parkinson. Budskapet kan forsterkes ved at vi i tillegg til fortellerstemmen også legger inn tekst-punkter i skjermbildet. Når vi har forklart alle yrkesgruppene, vil mennesket/figuren i midten være omkranset av «alle de gode hjelperne».

Fremdriftsplan for prosjektet

Vi ønsker å starte opp med et møte med alle involverte i begynnelsen av 2020. Deretter utarbeide manus hvor alle kommer med innspill, og enes som hovedinnhold før produksjonsselskapet begynner å produsere. Norges Parkinsonforbund ønsker å involvere alle i prosjektgruppa ettersom arbeidet pågår for å justere underveis. Totalt max 4 møter i løpet av produksjonsperioden for å kvalitetssikre innhold.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Parkinsons sykdom er en kompleks kronisk degenerativ hjernesykdom som tiltar og forverres gradvis. I løpet av sykdomsforløpet vil derfor også behovet for helsetjenester gradvis øke. Sykdommen medfører livslang oppfølgning og kontinuerlig tilpasning av behandling. Mange personer med parkinson og deres pårørende er i liten grad klar over hva slags hjelp de trenger utover medisiner. Det samme gjelder kunnskap om egen diagnose, kompleksiteten, motoriske og ikke-motoriske symptomer, hva de trenger veiledning og hjelp til, og av hvem og hvor og hvorfor. Vi ønsket å gi målgruppen en god oversikt over aktuelle yrkesgrupper på en visuell, enkel og lettfattelig måte. Dette i form av en animasjonsfilm hvor 11 ulike fagprofesjoner ble presentert på 5 ½ minutt. I tillegg ble filmen klippet i 11 små filmsnutter, med presentasjon av hver fagprofesjon.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi er fornøyd med resultatet i prosjektet så langt. Vi har fått presentert mange av de fagprofesjonene som kan være aktuelt å få hjelp av i løpet av et sykdomsforløp med parkinson, i en og samme film. Responsen blant publikum har vært god så langt. Mange pasienter/pårørende har gitt uttrykk for at de ikke var klar over at det var så mange fagpersoner man kunne få hjelp av, og at dette er fint å vite til eventuelt senere i sykdomsforløpet. Mange fagpersoner har også gitt uttrykk for at filmen er lærerik. Vi har så langt benyttet innsiktsverktøyet på YouTube for å se foreløpig respons. Filen som ligger i denne kanalen er hovedkanalen for å spre filmen også i andre kanaler som hjemmeside og Facebook. Link til filmen på Youtube er sett over 600 ganger i skrivende stund. Noe vi synes er bra med tanke på at filmen har vært tilgjengelig i kun en drøy måned (ble publisert 9. desember 2020).

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

620

Prosjektgjennomføring/Metode

Allerede før prosjektstart hadde vi avklart med frivillige, fagpersoner, samt produksjonsselskapet om deltakelse i prosjektet. Totalt 14 mennesker var involvert i prosjektperioden. To fra produksjonsselskapet, 3 frivillige, 7 fagpersoner, 2 fra adm/NPF. De to første månedene i 2020, ble brukt til å koordinere og planlegge møtetidspunkt for et fysisk møte i Oslo. Vi rakk akkurat første oppstartsmøte 11. mars før Norge stengte ned grunnet korona. Etter dette ble all kommunikasjon gjennomført digitalt. Fremdriftsplanen ble noe forsinket, men rakk å lansere film før nyttår. Alle innspillene fra møtet ble samlet, og basert på disse, ble tekst-manus utarbeidet, og godkjent av alle deltakerne. Manuset ble lest inn og produksjon av illustrasjoner og tegninger utarbeidet av produksjonsselskapet. Første filmutkast i oktober. Deretter noen justeringer. Så godkjennelse av prosjektgruppa. Blant annet ble teksting prioritert. Fullstendig ferdig film nov/des 2020.

Resultater og resultatvurdering

Vi er fornøyd med resultatet av selve filmen som gir en enkel, lettfattet og samlende oversikt over ulike personer i helsetjenesten og fagpersoner det kan være relevant å oppsøke i løpet av sykdomsforløpet. Dette vil varere mye fra person til person, men når man først har fått sykdommen, uansett alder, må man leve med sykdommen som hele tiden endre seg og vil vare livet ut.

Oppsummering og videre planer

Alt i alt har prosjektet blitt slik vi så det for oss. Mange involvert, både frivillige og fagpersoner, samt at vi har fått presentert fagprofesjonene man i løpet av sykdomsforløpet kan komme til å trenge hjelp fra på en lettfattelig måte. Den ligger tilgjengelig på våre digitale kanaler. I tillegg har vi fått klippet til filmen, slik at den også passer der vi presenterer hver enkelt fagprofesjoner. Vi tror filmen vil ha lang levetid. Den er så langt vist før og i pauser når vi har webinarer for medlemmer og tillitsvalgte. Den vil også bli brukt i undervisning for fagpersoner/ParkinsonNet.

Prosjektleder

Anette Bekkelund

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Alle de gode hjelperne
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Org.ledd
Thau Reklamebyrå
Beløp Bevilget
2020: kr 264 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2020
Status
Avsluttet