Alle med i Vann

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Mange som kommer til Norge som flyktninger har aldri hatt muligheten til å lære og svømme. Noen har hatt traumatisk opplevelser i forhold til vann under flukten hit. Også en del arbeidsinnvandrere kommer til oss uten svømmeferdigheter. Tradisjonelt har det vært lite samarbeid mellom frivillig organisasjoner for å nå ut til utsatte grupper. Det har til og med skortet på samarbeid mellom de offentlige aktørene. Det frivillige og det offentlige jobber sjeldent sammen. I tillegg ser vi at selv gode prosjekter sliter med å komme over i en permanent driftsfase.

Målsetting for prosjektet

Lære rundt 100 kvinner, menn og barn fra utsatte grupper å svømme og starte et aktivt liv for god helse. Bidra til inkludering og integrering. Bygge permanent tilbud til gruppene. Vise hvordan bredt samarbeid mellom frivillige og offentlige aktører kan brukes til å løse oppgaver i samfunnet vårt.

Målgruppe

Nylig ankomne flyktninger som ikke kan svømme. Bidrag til integrering krever deltagelse fra ikke-vestlige innvandrere, vestlige innvandrere og etniske norske.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Gjennom et unikt samarbeid tar prosjektet ”Alle med i Vann” mål av seg til å drive svømmeopplæring, tilby trim og trening i vann, lære deltagerne grunnleggende livredning og samtidig være en aktiv inkluderings- og integreringsarena i Lillestrøm kommune på permanent basis. Svømmeklubben samler i prosjektet innsats fra Røde Kors, Sykehjemsforeningen, Flykningekoordinatorene, Innføringsklassen, Frivilligsentralen, Folkehelsekoordinatoren, Frisklivskoordinatoren og skolene og barnehagene i kommunen.

Fremdriftsplan for prosjektet

År 1: Utvikle det brede samarbeidet, rekruttere nye deltagere, beholde deltagere som har lært å svømme År 2: Videreutvikle det brede samarbeidet, rekruttere nye deltagere, beholde deltagere som har lært å svømme År 3: Forberede overgang til permanent drift, rekruttere nye deltagere, beholde deltagere som har lært å svømme

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Vi ønsket i løpet av den prosjektperioden 2020-2022 å lære rundt 100 kvinner, menn og barn fra gruppene av nylig ankomne flyktninger, ikke-vestlige innvandrere og andre som ikke er trygge i vann å svømme. Disse vil ha lagt grunnlaget for et aktivt liv i bassenget, kunne ferdes trygt i og ved vann ute, ha grunnleggende kunnskap om livredning og fått erfaring med å svømme ute i vann og elver. I tillegg har de blitt kjent på tvers av kulturer og vil kunne bidra som forbilder i arbeidet med inkludering og integrering. Basisen for en permanent drift av prosjekt vil være lagt, og resultatene vil kunne fungere som et eksempel på hvordan et bredt samarbeid mellom både frivillige og offentlige aktører kan brukes til å løse oppgaver i samfunnet vårt.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi nådde ut til vesentlig fler enn tenkt i løpet av perioden. De lærte og svømme, og fikk med seg grunnleggende kunnskap om livredning. Tilbudet har fungert meget godt som en sosial møteplass og inkluderingsarena. Vi har ikke klar å skape en basis for permanent drift, men må belage oss på å drifte det på prosjektbasis videre. Endringer i kommunestrukturer og koronapandemi har gjort at vi ligger etter når det gjelder samarbeidet med kommunen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

150

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi har gjennomført ukentlig svømmeøkter som har fulgt skoleruta i stor grad, bortsett fra perioder som det var koronastengt. Livredningskurs har blitt lagt inn de regulære øktene. Garderober, badstu, bassengkant og basseng har vist seg å være i seg selv en flott møteplass for samvær. Kontakt med prosjektinteressenter har vært gjort både via teamsmøter og fysiske møter.

Resultater og resultatvurdering

Vi har hatt svært god deltagelse, så hovedmålene om svømme- og livredningsopplæring har blitt nådd. Vi har ikke kommet så langt som vi ønsker i samarbeidet med kommune, vi har ikke klart å få inn nye instruktører fra målgruppa, og vi har valgt å ha fokus på aktivtet i svømmehall i stede for separate samlinger utenfor svømmehallen

Oppsummering og videre planer

Selv om ikke alle målen er nådd synes vi prosjektet er svært velllyket. “Bevise” har vi i antall påmeldinger til høstens kurs som er svært mye høyere enn vi noen gang har hatt. Vi har for første gang måtte opprette ventelister. Vi jobber videre med finansiering og målet om å få prosjektet over i hvert fall i en slags semi-permanent fase. Bøygen er finansieringa, de andre utfordingene mener vi vi har god nok kontroll på til å kunne løse relativt greit.

Prosjektleder

Roar A. Olsen

Detaljer
Program
Helse vår (2020)
Prosjektnavn
Alle med i Vann
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2020: kr 234 000, 2021: kr 286 000, 2022: kr 337 000
Startdato
02.07.2020
Sluttdato
01.07.2023
Status
Avsluttet