Barn og ny i Norge

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Inkluderingsdebatten handler ofte om hvordan få innvandrere til å lære norsk og hvordan voksne mennesker kan kvalifisere seg til det norkse arbeidslivet. Det er sjeldent vi hører hvordan det er å være barn, og ny i Norge. Barn som har flyktet til Norge har ofte med seg vonde opplevelser, som gjør dem ekstra sårbare og utsatte. For at disse barna skal finne seg til rette i sitt nye lokalsamfunn, er det avgjørende at de knytter trygge nettverk føler mestring og tilhørighet. Vi ønsker å se nærmere på forholdet mellom psykisk helse, tilhørighet og integrering.

Målsetting for prosjektet

Utvikle en rapport som løfte frem barn og unges egne erfaringer om det å være ny i Norge. Rapporten skal bidra til mer kunnskap om hvilket utfordringer barn møter i Norge, slik at vi kan styrke barnefokuset i bosettingsfasen og legge til rette for at de skal finne seg til rette i lokalsamfunnet.

Målgruppe

Målgruppa er politikere, ansatte i IMDI, kommunalt ansatte, helsesøstre og lærere. Indirekte målgruppe er barn og unge som har fått oppholdstillatelse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Redd Barna vil engasjere en prosjektleder som skal jobbe 100% i seks måneder. Prosjektet vil gjennomføres våren 2019. Prosjektleder vil gjennomføre intervjuer og fokusgrupper og på bakgrunn av informasjonsinnhentingen skal det utarbeides en rapport med hovedfunn og anbefalinger. Prosjektleder vil i samarbeid med rådgivere fra Redd Barna (rådgiver på barns rett til å bli hørt, rådgiver på flyktningfeltet og rådgiver på integrering) utforme et opplegg for samlingene som bidrar til å svare på målsettingen med prosjektet, samt sikre en god og barnevennlig gjennomføring. I tråd med målsetting er det avgjørende at gjennomføring av prosjektet er basert på barns medvirkning. Barn og unge vil bli rekruttert gjennom skoler ved mottaksklasser og bofelleskap. Redd Barna har et godt faglig nettverk som kan bidra med å komme i kontakt med barna og sikre at informasjon når ut til relevante barn og unge. Vi ønsker å tilrettelegge for fem til seks samlinger med både medfølgende barn og enslige mindreårige som har kommet uten foreldre.

Fremdriftsplan for prosjektet

1-2 mnd: Ansette prosjektleder og utforme innhold i samlingene med barn og unge. 2-3 mnd: Etablere kontakt med mottaksklasser-skoler og omsorgssenter/bofelleskap. Gjennomføre samlinger med barn. 3-5 mnd: Flere samlingene med barn. Sammenstille, og analysere datagrunnlaget. 5-6 mnd: Ferdigstille rapport og lansere og formidlle resultater.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Inkluderingsdebatten handler ofte om hvordan få innvandrere til å lære norsk og hvordan voksne mennesker kan kvalifisere seg til det norske arbeidslivet. Det er sjeldent vi hører hvordan det er å være barn, og ny i Norge. Barn som har flyktet til Norge har ofte med seg vonde opplevelser, som gjør dem ekstra sårbare og utsatte. For at disse barna skal finne seg til rette i sitt nye lokalsamfunn, er det avgjørende at de knytter trygge nettverk føler mestring og tilhørighet. Vi ønsket å se nærmere på forholdet mellom psykisk helse, tilhørighet og integrering. Målgruppa er politikere, ansatte i IMDI, kommunalt ansatte, helsesøstre og lærere. Indirekte målgruppe er barn og unge som har fått oppholdstillatelse.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi håper at rådene og anbefalingene fra barn og unge selv bidrar til mer kunnskap om hvordan barn og unge opplever å komme som ny til Norge, slik at vi kan ivareta dem på en bedre måte og legge til rette for at de skal få oppfylt sine rettigheter i Norge. Vi håper også at rådene kan bidra til å løfte barneperspektivet i integreringsarbeidet og gi flere tiltak, bedre oppfølging på skole og i fritid, og større forståelse for barnas situasjon i bosettingsfasen i Norge.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

4300

Prosjektgjennomføring/Metode

Våren 2019 ansatte Redd Barna en prosjektleder som jobbet 50% med prosjektet i 10 måneder. Prosjektet skulle egentlig gjennomføres våren 2019, men ble utsatt til høst 2019/vinter 2020 da vi ikke fikk prosjektleder på plass før den tid. Prosjektleder sammen med seniorrådgiver på integrering og seniorrådgiver i barns rett til å bli hørt satt i gang med å få en oversikt over hvilke skoler som hadde innføringstilbud for nylig bosatte barn og ungdom rundt i hele Norge. Vi tok kontakt med boligtiltak og fritidsklubber for enslige mindreårige, samt våre samarbeidspartnere i ulike kommuner som jobber med aktiviteten vår «En god nabo». Bidragene til denne rapporten er resultater fra ulike medvirkningsaktiviteter vi har hatt sammen med barna og svar på spørreskjema da fysiske møter ble forhindret på grunn av Covid-19 situasjonen. Målgruppen har vært barn og unge med fluktbakgrunn i alderen fra 8-21 år og som har blitt bosatt i en kommune i Norge de siste 2 årene. Vi gjennomførte fire samlinger fra november til februar. Til sammen har vi fått innspill og erfaringer fra totalt 65 barn og unge.

Resultater og resultatvurdering

Vi håper at rapporten bidrar til mer kunnskap om hvordan barn og unge opplever å komme som ny til Norge, slik at vi kan ivareta dem på en bedre måte gjennom å tilrettelegge for god integrering og for at de skal få oppfylt sine rettigheter i Norge. Et barneperspektiv i bosettingsfasen og integreringsarbeidet er viktig for at barn og unge skal få den støtten de trenger for å bli kjent med og finne seg til rette i sitt nye lokalsamfunn. Funnene og anbefalingene har blitt delt med beslutningstagere og andre relevante myndigheter til å sikre økt barnefokus i bosettingsfasen. Anbefalingene er også delt med andre aktører som møter barna i deres hverdag. Barna som har deltatt har hatt en positiv opplevelse, føler eierskap og at de har blitt lyttet til. Vi håper at rapporten vil ha nytteverdi for kommuner, skoler, barnehager og andre instanser som jobber med barn og integrering.

Oppsummering og videre planer

Redd Barna ønsker å løfte temaene som barna og ungdommene har trukket frem og kommer også med noen overordnende anbefalinger i rapporten for hvordan politikere, kommune, skole og fritidsarenaen kan utvikle integreringstiltakene best mulig. Vi skal jobbe videre for at barn og unge som er ny i Norge skal bli godt ivaretatt og få sine rettigheter oppfylt. Funnene og anbefalingene har blitt delt med beslutningstagere og andre relevante myndigheter til å sikre økt barnefokus i bosettingsfasen. Anbefalingene er også delt med andre aktører som møter barna i deres hverdag.

Prosjektleder

Veslemøy Ingunn Ask

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Barn og ny i Norge
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2019: kr 418 000
Startdato
02.01.2019
Sluttdato
31.12.2020
Status
Under gjennomføring