Beacons for Universell Utforming

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Beacons teknologi gir helt nye muligheter innen universell utforming, og vi tror den er godt tilpasset til bruk for synshemmede personer. Teknologien er meget anvendelig for deling av lokasjonsspesifikk informasjon. Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal er et kurssted der synshemmede får opplæring i å mestre hverdagslivets utfordringer. Senteret har en sansesti, hvor vi ønsker å installere beacons for å kunne gi forbedret informasjon, samt nye tilbud. Vi ønsker å kunne gi kurs og opplæring i bruk av beacon baserte systemer, og vise mulighetene de gir i universell utforming.

Målsetting for prosjektet

Målsettingen er å utvikle/installere et beacon basert system langs sansestien til Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal. Inkludert dedikert app for smarttelefoner, tilrettelegging av innhold, programmering og utplassering av beacons, samt kurs i bruk av beacon baserte systemer.

Målgruppe

Hovedmålgruppen for prosjektet er synshemmede personer som deltar på kurs ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Systemet vil bli utviklet i henhold til gjeldende standarder for universell utforming og kompatibel med Wayfindr Open Standard. Utviklingen av mobilapplikasjon og beacons baserer seg på dagens standarder, og vil i første omgang tilrettelegges for iOS. Gjennomføringen av prosjektet er å utvikle, tilrettelegge for og installere et beacon basert system utendørs langs sansestien ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal. Dette inkludere en tilpasset dedikert app med back-end system for smarttelefoner, tilrettelegging av innhold, dvs. tekster, relevant informasjon, quizer o.l., samt programmering og utplassering av beacons. Dette vil bl.a. gi en mer innholdsrik opplevelse av sansestien i Hurdal, samt uteområdet generelt. I tillegg ønsker vi å gi deltagerne ved senteret opplæring av app basert audio guiding ved bruk av beacons og smarttelefoner.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektperioden januar til desember 2017. Jan – feb: Spesifikasjon Mars – juni: Utvikling av app, back-end og dashboard. Mars – juni: Tilrettelegging av innhold. Tekster og informasjon. Kart med beacon plassering. Mai – juni: Programmering og utplassering av beacons. Juni: Systemtest Aug – okt: Brukertesting August – okt: Utvikling og inkludering av tilleggsinnhold Okt: Fellesevaluering av system Nov – des: Endringer og tilpassing av system

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsettingen for prosjektet var å utvikle, tilrettelegge for og installere et beacon basert system utendørs langs sansestien og aktivitetsparken ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal. Systemet skal også lede brukerne gjennom hovedbygget og ut til enten sansestien eller aktivitetsparken. Systemet inkludere en dedikert app med back-end system for smarttelefoner, utplassering av beacons og tilrettelegging av innhold (kart, tekster, bilder, lydspor og relevant informasjon). I tillegg gis det nå deltagerne ved senteret opplæring av systemet. Målgruppen for prosjektet er synshemmede personer som deltar på kurs ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal. Beacons egner seg godt til bruk i universell utforming, og dette prosjektet har sett på anvendelse for synshemmede personer. Beacons kan brukes for innendørsnavigasjon og automatisk mottak av lokasjonsspesifikk informasjon på brukeres egen mobilenhet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

De oppsatte effektmål ble nådd. Systemet og appen ble lansert på Norges Blindeforbund (NBF) sitt landsmøte i september 2017. Siden den gang har NBF holdt kurs om systemet og appen på syns- og mestringssenteret i Hurdal. Så langt har ca. 200 brukere deltatt i undervisningen, og de har igjen lastet ned appen og brukt denne på senteret.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

200

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble gjennomført i løpet av 2017 og i all hovedsak i henhold til prosjektplan. Systemet ble spesifisert gjennom kick-off møte, workshops og elektronisk kommunikasjon. Brukerfokus var viktig gjennom hele spesifikasjonsfasen. Prosjektet utviklet en dedikert iOS app for systemet. Denne er utviklet med fokus på universell utforming og da spesielt for bruk med VoiceOver. Ved å ha på VoiceOver vil brukeren få lest opp alle varsler med syntetisert tale. Prosjektet utviklet et eget web basert dashboard / back-end for systemet. Dette er kjernen i systemet. Her er det tilrettelagt for å legge inn alt av innhold og informasjon, som så blir presentert til brukeren gjennom appens brukergrensesnitt. Prosjektet har tilrettelagt alt innhold for fremvisning i appen, og med fokus på universell utforming og synshemmede brukere. Det er tegnet egne innendørskart. Når brukeren er innendørs vil en blå prikk på kartet markere hvor i bygget brukeren befinner seg. Det blir også gitt en beskrivende tekst via VoiceOver, som sier hvor brukeren befinner seg. Utendørs bytter appen automatisk til GoogleMaps. Beacons ble programmert og plassert ut både innendørs og utendørs.

Resultater og resultatvurdering

Kursdeltakere har vært alt fra fullt seende til helt blinde, og det har vist seg at appen har gjort sin nytte uavhengig av synsgrad. Det er klart at for de deltakerene som er helt blinde, så gir appen dem en ekstra trygghet og en større betydning i at de føler seg sikrere på å komme frem, skaffe informasjon og komme tilbake til senteret igjen på en trygg måte. Noen deltakere, som har deltatt på andre kurs, og som har utfordringer med retningssansen, har også fått appen installert for å kunne finne resepsjonen og gymsal. Dette har vært til stor hjelp for dem, siden appen også går over 2 etasjer. Mottakelsen av systemet og appen har vært god, og tilbakemeldingene er at de ønsker mer av senteret og omgivelsene dekket i appen. Prosjektet har hatt stor nytte for prosjektgruppen, søkerorganisasjonen og for målgruppen. Prosjektgruppen har fått økt sin kompentanse og synliggjort mulighetene det gir ved å bruke dagens mobilteknologi og beacon-teknologi.

Oppsummering og videre planer

Systemet som er utviklet i prosjektet er installert og i full bruk ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal. Det er planlagt at det blir en permanent installasjon, med appen nedlastbar fra App Store, og med et fast kursopplegg for deltakerne ved senteret. Det er nå et ønske om å videreutvikle systemet til å dekke hele hovedbygget ved senteret i Hurdal, samt mer av utendørsområdene. Prosjektgruppen har fungert veldig bra, og ønsket er å videreføre arbeidet med samme prosjektgruppe, for å kunne videreutvikle systemet på en optimal måte.

Prosjektleder

Tommy Andre Dieseth

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Beacons for Universell Utforming
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2017: kr 550 000
Startdato
01.01.2017
Sluttdato
30.12.2017
Status
Avsluttet