Den første reisen i tegnspråkets verden

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Barn med manglende hørsel kommer alt for ofte sent i gang med språkutviklingen. Det er viktig med god bimodal språkutvikling, det vil si at man lærer tegnspråk og norsk omtrent samtidig. Det ene språket, tegnspråk kan læres uavhengig av hørsel. Talespråk eller skriftspråk, avhengig av barnets funksjonsmuligheter læres samtidig. Å lære tegnspråk vil i mange tilfeller hjelpe ifbm.taleforståelse. Tegnspråk forklarer hva man hører/ eller ikke hører. Foreldre kan som regel ikke tegnspråk, og kommer for sent i gang med språket og henger bakpå. Det ønsker prosjektet å gjøre noe med.

Målsetting for prosjektet

Gi foreldre med døve barn muligheten til å lære seg tegnspråk over en lengre periode. For å opprettholde og videreutvikle sitt nye andrespråk, tegnspråk. Foreldre får i dag kurs med større varighet mellom kursene, med vansker for vedlikehold av språket uten tilgang til språkmiljø.

Målgruppe

Foreldre med hørselshemmede barn i alderen 0 – 3 år som ønsker å lære seg tegnspråk over en større periode for å være i forkant av sitt barns språkutvikling.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet avholder kurs i to omganger. Foreldre med døve barn får mulighet til å delta på kurs. Informasjon av kursene blir viktig for å rekruttere foreldre og gi dem muligheter til deltakelse. Kursene avholdes i første omgang hjemme hos foreldre ( de som ønsker det), for så å gradvis ha kurs sammen med andre foreldre med barn. Det for å skape nettverk, men også bli kjent med tegnspråkmiljøet som befinner seg i døveforeningen. Det avholdes seminar for prosjektgruppe og kursholdere for å vurdere prosjektets fremdrift og justeringer. Et eget workshop for kursholdere gjennomføres også, for å få ideer og forslag til justering av kurs. Kursrunde 2, gjennomføres etter justeringer fra foreldre som var på kurs 1. Kursholdere vil også komme med forslag og innspill til justering av kurs slik at det blir mer tilrettelagt foreldre og barn. Prosjektgruppen skal samtidig undersøke mulighetene for permanent tilbud, dersom resultatene fra kursrunde 2 tilsier kursene er sterkt ønsket. Det vil også vurderes at kursene blir en del av et kommunalt tilbud, dialog med kommunen blir også viktig. Resultatene av tilbakemeldinger vil informeres om i øvrige døveforeninger, men også via Norges Døveforbunds tidsskrift.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektgruppen vil informere om prosjektet, åpne for påmelding, kurse kursholdere, starte opp kurs, ha tett dialog med kursholdere, ha dialog med foreldre ved tilbakemeldinger på kurs, spørreundersøkelser, seminar med kursholdere, dialog med kommune, justere kurs, følge opp videre i form av nye spørreundersøkelser, tilbakemeldinger, nytt seminar med fokus på rapport og resultater som vil deles med øvrige foreninger og kommune.

Prosjektleder

Nora Merethe Strand Sletteng

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Den første reisen i tegnspråkets verden
Organisasjon
Norges Døveforbund
Beløp Bevilget
2022: kr 321 000, 2023: kr 329 000
Startdato
01.08.2022
Sluttdato
31.07.2024
Status
Under gjennomføring