Det Store MareRittet

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det store MareRittet handler om en tilrettelagt aktivitet for få medlemmer til å bli glad i å trene og sykle tandem, ta seg over Skagerak og sykle helt til Skagen og tilbake igjen. Å sykle til Skagen er en tradisjon for mange nordmenn, men som synshemmet har man ikke mulighet til å delta på arrangerte turer fordi de er på seendes premisser. Aktiviteten vil føre til økt mestring, selvfølelse og signaleffekten til andre med funksjonsnedsettelser vil være at det går an å gjennomføre en slik aktivitet. Opplæring i metodisk trening er sentrale, rittet til Skagen er motivasjonen.

Målsetting for prosjektet

Skape sykkellykke! Styrket fysisk helsetilstand, mestringsopplevelser, økt grad av samfunnsdeltakelse. Ved å ha et fast treningsopplegg og mål kan dette bli en varig livstilsendring. Inspirere flere til fysisk trening.

Målgruppe

Blinde og svaksynte i Norges Blindeforbund Aust-Agder.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

24

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Deltakerne vil starte treningsaktiviteter januar 2022. I vintersesongen foregår treningen ved bruk av spinningssykler. Når føret tillater det vil treningen skje på tandemsykler. Disse aktivitetene vil pågå fram til det store MareRittet gjennomføres høsten 2022. Det vil bli utarbeidet forslag til treningsruter som gjennomføres individuelt eller i grupper. Kort tid etter oppstart samles deltakerne til 3 samlinger med sykkelfaglige temaer. Temaene er trafikksikkerhet, balanse, bremsing, gearing, trening og vedlikehold av sykler. Tidligere proffsyklist Bjørnar Vestøl til å gi denne innføringen og deltar som pilot når “Det store MareRittet” går av stabelen. Øvrige piloter rekrutteres av frivillige og Arendal sykkelklubb. Høsten 2022 gjennomføres sykkelrittet “Det store MareRittet” tur/retur Skagen. I tillegg vil det bli gjennomført sykkelaktiviteter i Skagen. Deltakerene vil føre treningslogg i prosjektet slik at en kan evaluere virkning og aktivitet. Prosjektet Det store MareRittet er bra for den fysiske-, psykiske-, og den sosiale helsen.

Fremdriftsplan for prosjektet

Deltakere i prosjektet rekrutteres desember 2021/januar 2022 Påbegynner sykkeltrening umiddelbart januar 2022 3 halvdagsseminarer med sykkelfaglige temaer gjennomføres januar-april 2022 Treningslogg sendes til prosjektleder april 2022 og august 2022 Det store MareRittet gjennomføres i begynnelsen av september 2022 Ny innsending av treningsdagbok sendes inn til prosjektleder 1. november 2022 Evaluering og rapport ferdigstilles januar 2023

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hensikten med prosjektet var å få til en aktivitet slik at synshemmede kunne trene. Mange blinde og svaksynte har en stillesittende tilværelse, og derfor er det viktig å kunne delta i fysiske aktiviteter. Å sykle på tandem er et veldig godt egnet tiltak. En får trent, samtidig som en også kommer ut. Motivasjonen var å gjennomføre det store MareRittet, dvs. å ta seg over Skagerak og sykle helt til Skagen og tilbake igjen, har vært viktig for deltakernes motivasjon. Strekningen fra Hirtshals til Skagen er ca. 50 km. For å nå dette målet har det vært individuell trening, men også 4 fellessamlinger. Den individuelle treningen har bestått i sykkelturer, men også annen trening. Bjørnar Vestøl, som har vært profesjonell syklist, har ledet treningsarbeidet. Sykkelgruppen har bestått av 22 personer inkludert piloter. I et tidligere prosjekt støttet av DAM fikk vi støtte til å anskaffe en tilhenger for å frakte syklene. Dette har vært en viktig faktor for at vi skulle lykkes.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Ut fra rapportering fra deltakerne ser vi at det har vært høy aktivitet og at det er lagt ned betydelig treningsarbeid i prosjektperioden. En av deltakerne har syklet 120 mil, og de øvrige har også tilbakelagt betydelige strekninger. Gjennom prosjektet har vi nådd målsettingen om å motivere til trening og aktivitet. Deltakerne gir også uttrykk for at en vil følge opp ved fortsatt å trene. Noen av deltakerne har også tilleggsutfordringer i form av dårlig hørsel og bevegelseshemning. Disse deltakerne har fungert meget godt i dette prosjektet. Når en sykler tandem, er det viktig med kommunikasjon mellom den synshemmede og piloten. Dette har også vært en viktig del av prosjektet. Det kan konkluderes med at en har nådd de målsettingene som lå til grunn for prosjektet. Det var 9 tandemekvipasjer som gjennomførte slutturen mellom Hirtshals og Skagen. En kunne ikke delta pga. inntruffet sykdom umiddelbart før arrangementet. En ekvipasje trakk seg underveis i prosjektet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

22

Prosjektgjennomføring/Metode

Aktive personer i prosjektet har vært 22 syklister. I tillegg har flere deltatt som frivillige i støtteapparatet. Disse har sørget for transport og oppbevaring av sykler, samt annen form for assistanse. Prosjektet har skapt interesse blant andre, og vi har fått stor oppmerksomhet. Aldersspredningen er stor. Den yngste er ca. 30 år og den eldste 73. Det har vært viktig å ha god kontakt med deltakerne under hele prosjektet. For å legge til rette for systematisk trening, er det viktig å ha god oppfølging. De 4 samlingene som er gjennomført før sykkelturen mellom Hirtshals og Skagen, har fungert som milepæler i prosjektet. Her har vi kunnet observere progresjon i fysisk form, og deltakerne har kunnet utveksle erfaringer. Deltakerne har også kunnet få hjelp med tekniske problemer med sykkelen. I og med at det er to som sykler, utsettes også sykkelen for større påkjenninger. Det har også vært viktig å ha et godt støtteapparat i form av frakting av sykler, samt sykkelfaglig ekspertise. Vi har også hatt fokus på sikkerhet for deltakerne både når det gjelder trafikk og forebygging av skader. Prosjektet har vært gjennomført uten at noen av deltakerne har vært utsatt for ulykker.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har ført til at deltakerne gjennom prosjektperioden har lagt ned mye treningstid. En har gjennom aktiviteten lært å ha en vedvarende aktivitet, og en har knyttet kontakt med en pilot som vil kunne fortsette treningsarbeidet sammen med den synshemmede. Flere av pilotene ble rekruttert fra personer som ikke hadde hatt erfaring med å trene sammen med en synshemmet tidligere. Tilbakemeldingen fra disse er at en vil gjerne fortsette samarbeidet. Det å bygge opp en “trenings-vane” er viktig. Det er også åpenbart at den fysiske formen for flere av deltakerne er blitt langt bedre. Det var ingen som hadde problemer med å gjennomføre slutt-testen fra Hirtshals til Skagen. I løpet av en helg tilbrakte deltakerne ca. 14 mil på sykkelsetet.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har ført til at deltakerne gjennom perioden har lagt ned mye treningstid. En har lært å ha en vedvarende aktivitet, og en har knyttet kontakt med en pilot som vil kunne fortsette treningsarbeidet sammen med den synshemmede. Tilbakemeldingen fra disse er at en vil gjerne fortsette samarbeidet. Det å bygge opp en “trenings-vane” er viktig. Det er også åpenbart at den fysiske formen for flere av deltakerne er blitt langt bedre. Det var ingen som hadde problemer med å gjennomføre slutt-testen fra Hirtshals til Skagen. I løpet av en helg tilbrakte deltakerne ca. 14 mil på sykkelsetet.

Prosjektleder

Beathe Beckstrøm Holte

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Det Store MareRittet
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2022: kr 235 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
31.12.2022
Status
Under gjennomføring