DiamantVolley

Vil inkludere flere på volleyballbanen.

Norges Volleyballforbunds (NVBF) overordnede mål med prosjektet er å etablere et varig volleyballtilbud for personer med psykisk utviklingshemming i klubber tilhørende NVBF.

Primærmålgruppen til DiamantVolley er personer med psykisk funksjonsnedsettelse, med hovedfokus på barn og unge.

Se video om DiamantVolley her:

Volleyball for alle 

Norges Volleyballforbunds visjon er «Idrettsglede for alle». Det betyr dette at alle skal kunne spille volleyball uavhengig av alder, tro, kjønn, fysisk utvikling eller nasjonalitet.

NVBF ønsker at flere personer med psykisk utviklingshemming skal delta i fysisk aktivitet som fremmer idrettsglede, mestringsfølelse, aktivitetsglede og helse. Diamantvolleyball er en arena som kan bidra til å skape flere trygge og tilrettelagte møteplasser innen idretten der utøverne kan stifte bekjentskaper på tvers av bosted, alder, religion og nasjonalitet.

Det er en egnet integreringsarena mellom funksjonsfriske og personer med psykisk utviklingshemning der alle kan delta og møtes uavhengig av funksjonsnivå.

Stor satsning på DiamantVolley

NVBF jobber målrettet og kontinuerlig for at flere personer med psykisk utviklingshemming skal få muligheten til å spille DiamantVolley. De tilbyr klubber, interesseorganisasjoner, skoler og universiteter besøk med kurs eller inspirasjonsøkter, oppstartsmidler til utstyr, trenerhonorar og halleie.

Les mer om DiamantVolley her:


Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

NVBFs handlingsplan fastsetter at forbundet skal «Tilby paravolley for egne medlemmer». NVBFs forbundsstyret vedtok i august 2020 at dette er et prioritert satsningsområde. På bakgrunn av dette har man startet arbeidet med å legge til rette for paravolley, også kalt diamantvolley, for personer med psykisk utviklingshemming i forbundets klubber. Vi har erfaring med diamantvolley i en klubb, og erfarer at tilbudet fungerer godt for målgruppen. Det bidrar til økt fysisk aktivitet, sosial integrering og tilhørighet for deltagerne.

Målsetting for prosjektet

Overordnet mål for prosjektet er å etablere diamantvolley som et varig treningstilbud for personer med psykisk funksjonshemming i 8 ulike klubber tilhørende NVBF i to ulike landsdeler gjennom klubbesøk og oppfølging.

Målgruppe

Primærmålgruppen er personer med psykisk funksjonsnedsettelse, med hovedfokus på barn og unge.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

300

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektleder vil gjennom prosjektet utføre følgende tiltak: Klubbesøk: o Møter med ressurspersoner i klubb o Holde diamantvolley-økter ute i klubb/region – vise og inspirere o Gjenbesøk og oppfølging Besøke andre møteplasser og organisasjoner hvor man treffer målgruppen Tilby startpakke for klubber som ønsker å starte opp tilbud: o Baller og tilleggsutstyr o Oppstartmidler o Tilby utlån av nettpakke o Draktsett Arrangere møter og seminar på tvers: o Erfaringsutveksling Oppfordre og bidra til å arrangere aktiviteter på tvers av klubb i samme region Tilby kurs: o Samarbeid med idrettskrets vedrørende kurs for «tilrettelegging paraidrett» o Kombinere med idrettsspesifikk tilnærming Oppfordre og bidra til at oppstartede miljøer deltar i minivolleyball-turneringer Arrangere en Diamantturnering i hver av satsnings-regionene Markedsføre konsept, klubbtiltak og prosjekt. • Skrive årlig prosjektrapport

Fremdriftsplan for prosjektet

V21: Kartlegging og forberedelser, konkretisering av målgruppe og mål, markedsføring H21: Opprette dialog, klubbesøk, kurs, oppfølging V22: Integrere Diamantlag i turneringer, årlig seminar, fortsette med klubbesøk og oppfølging H22: Synliggjøring av klubber som har startet tilbud, oppstart nytt geografisk område V23: Diamantturnering, årlig seminar, prosjektrapport

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mål var å etablere DiamantVolley som et varig tilbud i klubber tilhørende NVBF. Målgruppen er hovedsakelig personer med utviklingshemming. Bakgrunnen for søknaden var at NVBF ønsket å bidra til at flere personer med psykisk funksjonshemming skal delta i fysisk aktivitet. For det andre mener vi at personer med psykiske funksjonsnedsettelser trenger flere trygge og tilrettelagte møteplasser innen idretten der de kan stifte bekjentskaper på tvers av bosted, alder, religion og nasjonalitet. For det tredje mener vi at paravolleyball er en egnet integreringsarena mellom funksjonsfriske og personer med psykisk funksjonshemning. Spillet DiamantVolleys egenart der alle kan delta og møtes uavhengig av funksjonsnivå vil bidra til dette. Den fjerde grunnen er at NVBF mener at samkvem mellom funksjonsfriske og personer med psykisk funksjonshemning gir de funksjonsfriske større forståelse og innsikt i både handicappedes utfordringer, men også muligheter.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Besøke og gjennomføre diamantdager i 20 ulike miljøer for å spre kunnskap om og motivere til oppstart av DiamantVolley i perioden a. Besøkt 51 ulike miljøer, og noen flere ganger b. Utarbeidelse av nettside. 84 nyheter publisert. Stimulere til oppstart og varig aktivitet i 8 ulike klubber i løpet av prosjektperioden der hver gruppe består av ca. 15 personer. c. 12 klubber med ukentlige treninger d. Flere deltar på turneringer. 40 personer på aktivitetslederkurs om DiamantVolley i løpet av prosjektperioden. Årlig seminar for ressurspersoner i klubb for å dele erfaringer og lære av hverandre. e. 30 og 21 deltagere på seminar i 22 og 23 f. Utarbeidet og gjennomført kursene: «DiamantVolley for personer med utviklingshemming (klubb)» og «DiamantVolley for personer med utviklingshemming (studenter, lærere og helsepersonell). Etablere miljøer i to ulike landsdeler. g. Etablerte miljø i Øst, Sydvest, Møre og Romsdal, Trøndelag og Nord. Videre forankring i handlingsplan 20 – 24 h. Oppnådd

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

300

Prosjektgjennomføring/Metode

NVBF har hatt en person i 100% stilling i prosjektperioden. Vedkommende har fulgt prosjektplanen og brukt den som arbeidsplan for gjennomføring av kurs, aktivitet osv. For å vite potensialet for oppstart av DiamantVolley i NVBFs medlemsklubber, har parakonsulenten tatt kontakt med alle klubbene og landets helsesportslag. Parakonsulenten har etablert et stort nettverk for å få tak i riktige ressurspersoner. Dette gjelder andre parakonsulenter i andre særforbund, fagkonsulentene i NIF, ansatte på helsesportssenter og universitet og andre aktører som jobber med utviklingshemmede. NVBF har fått gode erfaringer med prosjektarbeid som arbeidsmetode og opplever at ved strukturerte planer og en ansatt med spesifikt fokus på paraidrett oppnår vi bedre resultater enn tidligere arbeidsmetoder med paravolleyball. Prosjektleder avsluttet sitt arbeidsforhold i NVBF den 1. mars 2023. Resterende tiltak i prosjektplanen slik som diamantseminaret er deretter organisert av administrasjonen i NVBF.

Resultater og resultatvurdering

DiamantVolley har blitt godt mottatt blant medlemsklubber, helsesportssenter og utøvere. Det er en sosial lagidrett som ved enkle grep kan vi tilpasses utøverens ferdighet- og funksjonsnivå. Det er også en lagidrett som bidrar til å redusere økonomiske barrierer for deltakelse da det ikke kreves noe spesielt utstyr utenom baller. Dette har resultert i at stadig flere ønsker å starte opp volleyballtilbud for utviklingshemmede. NVBF er i dialog med ca. 30 klubber som er interessert i å starte. Ved prosjektslutt organiserer 12 klubber fast aktivitet. Dette er 10 nye i perioden. Prosjektet har bidratt til større kunnskap om tilrettelegging av volleyball for utviklingshemmede i forbundet. Ved deltakelse i turneringer har vi sett økt samspill mellom personer med funksjonsnedsettelse og funksjonsfriske og større forståelse og positiv innstilling til personer med funksjonsnedsettelse som ressurs. NVBF har hatt fokus på større synlighet i for parautøvere forbundet og idretten som helhet.

Oppsummering og videre planer

Responsen har vært større enn det vi hadde sett for oss og vi har meget gledelig kommet i kontakt og startet opp flere volleyballtilbud enn antatt. NVBF har også omdisponert egne midler og tilført prosjektet flere midler for å kunne skape mer aktivitet for enda flere utøvere. NVBF erfarer at det er avgjørende å arbeide kontinuerlig med å utvikle tilbudet slik at det skal bli bedre og enklere for mennesker med funksjonsnedsettelse å delta i volleyball. Forbundet vil fortsette det påbegynte arbeide og har derfor endret ansettelsesforholdet fra prosjekt til 100% fast stilling.

Prosjektleder

Line Busland

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
DiamantVolley
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2021: kr 400 000, 2022: kr 500 000, 2023: kr 300 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.05.2023
Status
Avsluttet