Egen kraft i eget liv

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Oppegård kommune erkjenner at de ikke gir et godt nok og individuelt tilpasset tilbud til bosatte flyktninger i alderen 18-25 år. Gjennom prosjektet ønsker de å få kartlagt den enkeltes behov og hvilke problemer de har (hverdagsfungering og helse), får å kunne målrette introduksjonsprogrammet bedre til den enkelte. Målet er å få hele gruppen i utdanning eller arbeid. De vil teste om psykomotorisk fysioterapi kan være en metode som kan bidra til dette.

Målsetting for prosjektet

At 100 % av målgruppen er i arbeid eller utdanning etter endt introduksjonsprogram. Vi skal kartlegge deres hverdagsfungering og helse. Vi vil teste om psykomotorisk fysioterapi kan være en metode som kan bidra til mestringsstrategier for eget liv.

Målgruppe

Flyktninger i aldergruppen 18-25 år, bosatt i Oppegård kommune i perioden 01.01.16 – 31.12.17

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

24

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Det legges opp til 2 gruppeforløp, ett våren 2018 og ett høsten 2018. Begge gruppene ledes av 2 fysioterapeuter med kompetanse i psykomotorisk fysioterapi. Gjennom psykomotorisk tilnærming vil gruppesamlingene fokusere på kroppsopplevelse, relasjonsarbeid og regulering av følelser. Psykoedukasjon blir en viktig ingrediens med vektlegging av toleransevinduet som forståelsesmodell. Bevegelser og aktivitet i ulike former vil brukes for å merke egen kropp (egne krefter, spenning/avspenning, o.l.), merke egne grenser og ressurser, og møtes i relasjon til andre for å bevisstgjøre egen delaktighet i samspill med andre. Vi tenker at det er en overføringsverdi av det som skjer i grupperommet til dagliglivet. 10-12 deltakere fra målgruppen tilbys å møtes til 10 gruppesamlinger fordelt over 3 bolker (4+3+3) med 3 uker pause i mellom bolkene. I mellomperiodene skal den enkelte arbeide med tilpassede oppgaver. Oppgavene skal de selv være med å velge, noe som kan virke positivt inn på deres egen motivasjon, og gjør dem ansvarlige i egen prosess. Vi tenker at dette kan ha stor betydning for eget liv og egen helse. Hver gruppesamling starter med mat og mingling som gir mulighet for å bygge sosiale nettverk.

Fremdriftsplan for prosjektet

Arbeidsgruppa starter detaljplanlegging i januar 2018; Kartleggingsverktøy skal velges, mer detaljert innhold i gruppesamlinger skal fastsettes og tilpasning av tilbakemeldingsskjemaer (FIT) skal på plass. Første gruppeforløp starter rundt 1.mars, og varer ca ut juni. Andre forløp vil gå fra sept til des. Underveis i – og etter begge – gruppeforløpene skal informasjon samles og vurderes. Deretter skrives rapport og artikler, og framlegg i fora.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

I prosjektet ønsket vi å finne ut hva som skal til for at unge menn skal lykkes bedre i introduksjonsordningen. Vi ønsket også å finne ut om psykomotorisk fysioterapi kan være en metode for å få dette bedre til. Målgruppen ble valgt til unge menn bosatt i kommunen i 2016 og 2017, og som var i aldersgruppen 18-25 år ved bosetting. Bakgrunnen for dette prosjektet var kommunens bekymring for det økende antallet unge voksne flyktninger som kom. Bekymringen var bygget på erfaringene gjort med de som allerede var bosatt i kommunen. Mange av disse unge mennene hadde forholdsvis mye fravær fra program, ofte ugyldig, og de fortalte om utfordringer med søvn, boligforhold, økonomi, skole og ensomhet. Kun 56 % av unge voksne under 25 år bosatt i perioden 2013 – 2015 lyktes med programmets målsetting om å kvalifisere til arbeid eller utdanning. Dette er ikke tilfredsstillende for denne aldersgruppen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Hovedmålsettingen med prosjektet er å få alle i alderen 18-25 år til å fullføre introduksjonsordningen og avslutte til arbeid eller utdanning. Om det har skjedd en positiv utvikling vil først kunne ses når hele målgruppen har avsluttet sine program. Avslutningene skjer individuelt og vil skje i løpet av 2019 og 2020. Først da kan vi sammenlikne resultatene fra de 28 i denne målgruppen mot det endelige resultatet fra de 16 som ble bosatt i perioden 2013-2015. Tallene finner vi i Nasjonalt Introduksjons Register (NIR). Pr 31.7.19 har 11 av de 28 unge mennene i målgruppen avsluttet sine introduksjonsprogram. Ti av disse avsluttet til enten jobb eller utdanning, så tallene så langt er veldig lovende.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

19

Prosjektgjennomføring/Metode

I prosjektet ble det utviklet et kurs i mestringsstrategier med fokus på å finne sin egen kraft i sitt eget liv, og mennene i målgruppa ble tilbudet dette som en del av sitt introduksjonsprogram. Det ble gjennomført to runder med kurs i form av 10 gruppesamlinger. Psykomotorisk fysioterapi med fokus på psykoedukasjon og aktiviteter ble valg som metode for kurset. En gruppe fikk tilbud våren 2018 og den andre høsten 2018. Gruppesamlingene ble ledet av Ingun Høgås og Magnhild Krog – begge fysioterapeuter med videreutdanning i psykomotorisk fysioterapi. Gruppesamlingene ble gjennomført med tolker og det var flere språk representert på begge kursene. Det var frivillig å delta på kurset og de fikk informasjon om kurset med tolk på forhånd. De som fullførte fikk utdelt kursbevis. Evaluering og tilbakemeldinger ble gjort av deltakerne underveis muntlig til gruppelederen. I tillegg ble FIT (Feedback informerte tjenester) brukt som anonym evaluering av hver gruppesamling og et eget evalueringsskjema ble fylt ut med hjelp av tolk på de to avslutningssamlingene.

Resultater og resultatvurdering

Vi hadde en ambisjon om å teste ut om denne formen for psykomotorisk fysioterapi som metode, kan bidra til mestringsstrategier for eget liv for denne gruppen deltakere. Om deltakerne faktisk har fått dette ble vanskelig for oss å måle da så få i målgruppen deltok på alle samlingene. Resultatet av prosjektet er at vi har utviklet et kurs på 10 samlinger a 1 1/2 timer med fokus på psykomotorisk fysioterapi som forebyggende metode for økt livsmestring. Kurset har hatt som mål å gi deltakerne økt kunnskap om egen kropp og psyke, og om sammenhenger og mekanismer i kroppen. De ni unge mennene som utnyttet tilbudet var godt fornøyd, deltok aktivt og har gitt gode og konstruktive tilbakemeldinger. De var tydelige på at en slik tilnærming med kombinasjon av fysisk aktivitet og samtaler var noe de likte godt, noe de savnet i hverdagen og ønsket seg mer av.

Oppsummering og videre planer

Kurset som er utviklet er tilgjengelig for kommunen å bruke videre. Det har blitt erfart at et slikt kurs og en slik tilnærming passer for noen, men ikke alle. Ut i fra tilbakemeldingene fra de som deltok i prosjektet vil det anbefales et tett samarbeid mellom skole, helsefagpersonell og frivillighet i det videre arbeid med mestringsstrategier for unge flyktninger i denne aldersgruppen, både for økt integrering og mestring i egne liv. Prosjektet er presentert for Oppegård kommune og anbefalingene vil bli tatt med videre inn i arbeid med å videreutvikle introduksjonsordningen.

Prosjektleder

Kjersti Emilie Hoff

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Egen kraft i eget liv
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Oppegård kommune
Beløp Bevilget
2018: kr 427 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.06.2019
Status
Avsluttet