En aktiv hverdag for barn på asylmottak

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Over halvparten av verdens 70,8 mill. flyktninger er barn. Å være på flukt strider mot barns fundamentale behov for omsorg, stabilitet og beskyttelse. Selv om det blir stadig vanskeligere, flykter noen av dem til Norge. Mens barna venter på svar om de får bli, bor de på asylmottak som ikke er ment for langvarige opphold. Dårlig økonomi, få ansatte, lang ventetid og usikkerhet blir hverdagen, og barna lever tett på andres problemer. Det er derfor avgjørende med ekstra tilrettelegging for at de skal få oppfylt retten til lek og fritid, og føle mestring, livskvalitet og god psykisk helse.

Målsetting for prosjektet

Prosjektet skal bidra til at barna får oppleve en trygg aktivitetsarena hvor de trives, lærer seg nye ferdigheter og opplever mestring i mange ulike aktiviteter, samt tar del i og kjenner til aktiviteter som finnes i nærmiljøet og som de lokale barna deltar på.

Målgruppe

Barn og unge i alderen 0-18 år og foreldre som bor på asylmottak.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

90

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Aktivitetene vil gjennomføres på minst 7 asylmottak i regi av Redd Barnas frivillige, som er organisert i aktivitetsgrupper og vil følges tett opp av Redd Barna sine regionansatte og av nasjonal rådgiver på barn på flukt og frivillighet. Aktivitetene vil foregå både for barn og unge på transittmottak, integreringsmottak, ordinære og desentraliserte mottak. Eksempler på aktiviteter som skal gjennomføres kan være hobby- og matlagingsaktiviteter, utflukter i naturen, ulike ballidretter, skøyter, ski, klatring, biblioteksbesøk, utelek og grilling, kinobesøk, turer til trampolineparker, badeland, gårdsbesøk og mye mer. Det skal legges inn et lite måltid på aktivitetene siden mange er sultne og for å skape rom for gode samtaler. Barna og familiene skal også få delta på noen arrangementer sammen med lokalbefolkningen, og bli kjent med mulighetene i nærmiljøene. I tillegg til aktivitetsmidler søker vi om midler til en nasjonal rådgiver som skal ha overordnet ansvar for kvalitetssikring av den frivillige innsatsen, det vil si ha ansvar for opplæring, veiledning og utvikling av det frivillige arbeidet. Det er svært viktig for oss at våre frivillige er gode voksenpersoner for barna, og at våre aktiviteter er trygge og meningsfulle for alle.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan / 2020 Oppstartsmøter og rekruttering av frivillige / opplæring/førstehjelpskurs Feb / 2020 Fortløpende aktiviteter for barn på mottak arrangert av frivillige gjennom året April / 2020 Nasjonalt opplæringsseminar for frivillige Sept/ 2020 Oppstartsmøter og rekruttering av frivillige / opplæring/førstehjelpskurs Des / 2020 Evaluering, regnskap og sluttrapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Ved inngangen til 2019 var 70,8 millioner mennesker på flukt i verden, og over halvparten av dem var barn. Selv om det blir stadig vanskeligere å ta seg til Norge, finner noen av disse barna veien hit helt alene eller sammen med famille. Mens de venter på svar om de får bli i Norge, bor barn på asylmottak som ikke er ment for langvarige opphold. Likevel tilbringer mange barn viktige år av barndommen sin der. Det er mange aspekter ved bosituasjonen som gir grunnlag for bekymring; trangboddhet, lang ventetid og mye uforutsigbarhet, dårlig økonomi, lav bemanning og lite barnefaglig kompetanse. Overordnet mål med prosjektet har derfor vært å skape en bedre, mer aktiv og inkluderende hverdag for barn i en utsatt og sårbar livssituasjon, og samtidig bidra til oppfyllelse av deres rett til en aktiv fritid, som er nedfelt i artikkel 31 i FNs barnekonvensjon. Dette skulle vi gjøre ved at frivillige arrangerte jevnlige, positive og meningsfulle aktiviteter på 7 asylmottak.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har nådd ut til 79 barn på seks mottak med mange aktiviteter i 2020, og 122 frivillige har vært involvert i prosjektet. Det betyr at vi har nådd 11 barn mindre enn ønsket. Men i et år preget nedstenging, smittevern, nedleggelser av mottak og lavt antall asylsøkere, mener vi at vi tross alt har god måloppnåelse. Gruppene våre har gjennomført aktiviteter så langt det har vært mulig, og funnet alternative løsninger når det ikke har vært mulig å møtes fysisk. Barna har fått utfolde seg med mange forskjellige aktiviteter gjennom året, og til tross for korona har de også deltatt på noen fine arrangement sammen med lokale barn og familier. Gruppene har fått veiledning og støtte etter behov fra psykologene vi har avtale med i hver region og kontaktpersoner på mottakene har deltatt på møter med de frivillige i fm nedleggelser. Vi måtte dessverre avlyse et to dagers nasjonalt seminar med faglig påfyll for frivillige pga pandemien. I stedet har vi invitert til flere digitale fagkvelder.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

79

Prosjektgjennomføring/Metode

Redd Barnas frivillige er organisert i aktivitetsgrupper, og har arrangert aktiviteter for barn og unge på seks asylmottak i 2020. Pandemien har ført til at de ikke har kunnet gjennomføre alle planlagte aktiviteter, og at de i perioder har måttet tenke nytt for å nå ut til barna. I tillegg ble mottakssystemet lagt om i 2020, og vi måtte derfor legge ned aktivitetene på tre mottak i løpet av året og vente med oppstart på Råde. De frivillige har likevel fått til mye ved å være tilpasningsdyktige og kreative, og barn og unge har lek og spilt i parker, vært på utflukter, kino, bowlet, sett på teater, vært på gårdsbesøk, i Dyreparken, utfoldet seg på ulike lekeland, gjort hobbyaktiviteter og mye mer. I løpet av året arrangerte Redd Barnas aktivitetsgrupper 10 aktiviteter for barn og unge på Arna mottak, 15 aktiviteter på Kristiansand Integreringsmottak, 31 aktiviteter på Refstad transittmottak, 12 aktiviteter på Trondheim mottak og 8 aktiviteter på Tverrlandet mottak. I tillegg delte Redd Barna Stord mottaksgruppe ut aktivitetspakker til alle barn og unge på Stord mottak. I tillegg delte Redd Barna Stord mottaksgruppe ut aktivitetspakker til alle barn og unge på Stord mottak.

Resultater og resultatvurdering

Vi har nådd ut til 79 barn på seks mottak med mange aktiviteter i 2020, og 122 frivillige har vært involvert. Vi tror at de aktivitetene som har blitt gjennomført vært viktigere enn noensinne. Mye isolasjon, hjemmeskole og stillesitting må antas å ha vært ekstra krevende for barn som allerede er i en krevende og sårbar livssituasjon, hvor mange på toppen av det hele har måtte flytte. Vi har fått gode tilbakemeldinger fra barn og foreldre på at det har vært fint å kunne møtes når det har vært mulig, og at smittevernet har blitt godt ivaretatt. Samarbeidet med barn og unge på aktivitetene har også fungert godt, og vi er imponert over at mange av våre frivillige har stått klare til å gjennomføre aktiviteter så fort det har vært smittevernmessig forsvarlig. I en pandemi ser vi at det kanskje har vært vel så viktig å bare få treffe hverandre, prate og være sammen enn hvilken aktivitet man gjør.

Oppsummering og videre planer

I det som ble et veldig annerledes år preget av nedstenging, smittevern, nedleggelser av mottak og lavt antall asylsøkere, mener vi at vi tross alt har god måloppnåelse. Det har aldri vært så mange barn på flukt i verden som nå, selv om det er få som klarer å komme seg til Norge nå pga stengte grenser. For de som klarer å ta seg hit, ser at vi det er et stort behov for å fortsette med aktiviteter på mottakene vi er og starte opp på nye steder. Erfaringene fra aktivitetene på mottak er også avgjørende for det politiske påvirkningsarbeid fremover for å sikre rettighetene til barn som søker asyl.

Prosjektleder

Rannveig Åsheim

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
En aktiv hverdag for barn på asylmottak
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2020: kr 350 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2020
Status
Avsluttet