En god nabo Bergen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet vil bidra til at nylig bosatte flytkningfamilier skal bli godt integrert. Overgangen fra et liv på asylmottak til bosetting i en kommune kan være utfordrende. Frivillige i Redd Barna vil bidra til at barna kommer seg inn på arenaer der kan bli del av et lokalmiljø med andre barn i. Vi vet at foreldrene ofte syns terskelen er høy for å finne frem til aktiviteter for barna da de mangler kunnskap om hvordan fritidsaktiviteter er organisert i Norge, og kjennskap til de sosiale kodene. Frivillige kan derfor fungere som brobyggere i en overgangsperiode fra mottak til bosetting.

Målsetting for prosjektet

Bidra til lokal integrering og inkludering gjennom frivillig arbeid, samt styrke retten til lek og en aktiv fritid for barn og unge, jf. barnekonv. art. 31. I En god nabo skal nylig bosatte barn bli kjent med sitt nærmiljø,komme i gang med fritidsaktiviteter og få trygge og gode nettverk.

Målgruppe

Målgruppa for En god nabo er nylig bosatte barn og familier i Bergen som er en del av introduksjonsprogrammet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Frivillige blir koblet med en familie og etablerer en relasjon som varer opp til et år. De kan bidra med påmelding og kartlegging av ulike aktiviteter for barna og støtte foreldrene slik at de kan lettere ivareta barnas behov for sosialisering og aktivitet på sikt. De frivillige møter familiene ca. annenhver uke og vil i tett dialog med dem finne frem til ulike aktiviteter barna ønsker å delta på. Prosjektet ønsker et tett samarbeid med Bergen kommune for å rekruttere familier samt kartlegge ulike støtteordninger for kontingenter osv. De frivillige gjennomgår opplæring i regi av Redd Barna og må gjennomføre førstehjelpskurs samt levere politiattest. utover lokal oppfølging ønsker vi å tilby alle frivillige deltakelse på et nasjonalt seminar for alle frivillige i redd barna, der det vil være fokus på sikkerhet for barn og erfaringsutveksling. I løpet av året vil det også oppfordres til at de frivillige og familiene deltar på fellessamlinger der de kan bli bedre kjent på tvers.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan / Feb – etablerer samarbeid med Bergen kommune og kartlegger antall familier som ønsker å delta Mar / Apr / Mai – familiene kobles med frivillige og barna kommer igang med aktivitet. frivillige deltar på seminar Jun / Juli – Sommeraktiviteter for alle deltakere i prosjektet Aug/sept/okt – opprettholder aktivitet og samtaler med kommunen om videre samarbeid Nov / des – Sluttrapport. Avslutningssamtaler med familiene

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Det er krevende å være ny i et land uten å kunne språk eller kjenne kulturen. Det er vanskelig for foreldre å ivareta integreringsprosessen til barna når de selv er i en sårbar fase og prøver å finne sin plass i samfunnet. Skolen anses i dag som barnas viktigste integreringsarena, men integrering er noe som foregår til alle døgnets tider, også etter skoletid. Å få delta på aktiviteter etter skoletid kan bidra til at nyankomne barn føler tilhørighet til sitt nye lokalsamfunn. Svake sosiale relasjoner kan føre til utenforskap og gi nedsatt livskvalitet og psykisk helse. Overordnet mål med arbeidet har vært å bidra til lokal integrering og inkludering gjennom frivillig arbeid, samt styrke barns rett til lek og fritid. Gjennom En god nabo har nylig bosatte flyktningfamilier blitt kjent med deres nye nærmiljø, utvidet sosiale nettverk og barna har kommet i gang med organiserte fritidsaktiviteter. Målgruppen har vært nylig bosatte flyktningfamilier som er en del av introduksjonsprogrammet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Gjennom En god nabo har nylig bosatte flyktningfamilier i Bergen fått en litt enklere overgang til det norske samfunnet. Tett og jevnlig oppfølgingen av et fast frivilligteam gir rom for et tilpasset tilbud for hver enkelt familie, hvor deres ønsker og behov står i sentrum. Frivillige har introdusert familier for en rekke familieaktiviteter i nærmiljøet, slik som biblioteket og kulturarrangementer. Mange av disse aktivitetene har vært gratis/rimelig å delta på, noe som gjør at familier kan gjenta aktivitetene på egenhånd. Mange av barna har blitt introdusert for organiserte fritidsaktiviteter og fått god støtte fra de frivillige i oppstartsfasen. Gjennom støtten fra de frivillige har familier blitt kjent med hvordan aktiviteter organiseres i Norge, kostnader tilknyttet dette, hvordan å melde seg på osv. Gjennom flere fellesarrangementer for familier og frivillige har vi skapt møteplasser for nye bekjentskap, tilbud om ferieaktiviteter og fått viktige samarbeidspartnere for fremtiden.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

202

Prosjektgjennomføring/Metode

Redd Barna rekrutterer frivillige som jobber i team på 2-4 frivillige som følger opp en nylig bosatt familie. Frivillige må gjennom opplæring, signere etiske retningslinjer, levere politiattest og delta på førstehjelpskurs. Familier har blitt rekruttert til prosjektet via introduksjonsprogrammet for flyktninger i Bergen. På det første møtet mellom familien og teamet av frivillige deltar også koordinator fra Redd Barna, familiens kontaktperson i Nav og en tolk – dette for å skape trygghet, tillit og forståelse hos alle parter. Hver familie følges inntil 12 måneder, avhengig av hvilke behov de har. Det frivillige teamet har faste møter med familien og introduserer de for aktiviteter i nærmiljøet, både familieaktiviteter og organiserte fritidsaktiviteter. Det inviteres også til fellesarrangementer hvor frivillige og familier i En god nabo får muligheten til å møte hverandre, praktisere språk og utvide nettverk.

Resultater og resultatvurdering

• Målet var å engasjere 35 frivillige i prosjektet. I løpet av prosjektperioden har vi hatt 43 frivillige med som «gode naboer». • Målet var å nå ut til 15 barn og deres foreldre i løpet av prosjektperioden. På grunn av utvidet prosjektperiode og mange fellesaktiviteter har vi nådd ut til hele 202 barn og deres foreldre. • Vi satt også som mål å ha to møter med de frivillige for erfaringsutveksling og videreutvikling, et hvert halvår. Frivillige har blitt invitert til et nasjonalt opplæringsseminar, en rekke fagkvelder, rettighetsfrokoster osv. • Et annet mål handlet om 4 fellesarrangementer for familier og frivillige i prosjektet. Vi har gjennomført hele 14 slike i løpet av utvidet prosjektperiode. • Et siste mål handlet om å etablere gode samarbeidsrutiner mellom Redd Barna og Bergen kommune. Gjennom samarbeidsavtaler sikrer vi at medlemskontingent dekkes av kommunen. Vi har også utviklet gode kartleggingsskjemaer som kommunen fyller ut med informasjon om familiene.

Oppsummering og videre planer

I løpet av den utvidede prosjektperioden har hele 202 nylig bosatte flyktningbarn og deres familier deltatt på aktiviteter sammen med Redd Barna-frivillige. Frivilligteam har blitt koblet til familier og introdusert familiene for en rekke aktiviteter og tilbud i nærmiljøet. Mange av barna har startet på organiserte fritidsaktiviteter. Vi har også invitert til en rekke fellesarrangementer for å bygge opp fellesskapsfølelse og nettverk på tvers. Videre planer er å styrke tilbudet om fellesarrangementer, spesielt tilbud om aktiviteter i feriene.

Prosjektleder

Sarah Afeef

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
En god nabo Bergen
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2019: kr 400 000
Startdato
14.01.2019
Sluttdato
30.12.2020
Status
Avsluttet