Familien vår har en for lite

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Dødsfall i familien innvirker på familiesamspillet. Foreldre ønsker å ta vare på sørgende søsken, men sorgen tapper for krefter og de mangle redskapene. Barna har en tendens til å skåne foreldrene og resultatet kan bli vanskelig. LUB ønsker å styrke familien i deres sorgprosess ved at barn og voksne lærer mer om hverandres sorgreaksjoner og behov. Sammen med Modum Bad og Seksjon for sorgstøtte ved AHUS vil LUB arrangere samling for etterlatte familier ved barnedød på Modum der målet er å stimulere til et familieklima som tåler sorgens konsekvenser og som fremmer hverdagsmestring og glede.

Målsetting for prosjektet

Arrangere samling for etterlatte familier ved barnedød for å styrke tilknytning og kommunikasjon mellom barn og voksne i en kriserammet familie.

Målgruppe

Foreldre og barn (0-18) år i familier som har mistet barn relativt nylig eller for flere år siden. Tilbudet er landsdekkende og uavhengig av barnets dødsårsak.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

LUB har prosjektledelsen sammen med en prosjektgruppe med frivillige etterlatte foreldre og søsken og fagpersoner. De 50 deltagerne vil hovedsaklig rekrutteres gjennom LUBs kontakt med foreldre. Samlingen vil ha aktivitetsbasert undervisning om sorg til barn og voksne. Mens barna har aldersinndelte grupper der de kan lære om og gi konkret uttrykk for opplevelser knyttet til sitt døde søsken, vil voksne få undervisning om støtte til barn i sorg. En annen metode vil være samtaler og rådgivning til den enkelte familie fra fagpersoner for å styrke tilknytningen og kommunikasjonen mellom barn og voksne. Sammen med organisert og uorganiserte lek og tilrettelagt erfaringsutveksling mellom familiene, vil vi skape et godt grunnlag for gode prosesser både hos hver enkelt og innad i familien. Ved å dra veksler på LUBs erfaringer innen likepersonsstøtte, og AHUS og Modums faglig kompetanse, kan vi gi et skreddersydd tilbud til etterlatte familier. Familiene vil få en oppfølgingstelefon av prosjektleder etter samlingen. Samlingen evalueres på tilfredshet og nytteverdi av både voksne og barn gjennom online spørreundersøkelse. Prosjekterfaringer inkluderes i LUBs sorgstøttearbeid og informasjonsarbeidet overfor aktuelle helseinstitusjoner.

Fremdriftsplan for prosjektet

Aug 17: Første planleggingsmøte med alle i prosjektgruppa. Augt-sept: Detaljplanlegging, sette program, lage invitasjoner. Sept-des: Gjøre tilbudet kjent overfor målgruppen via nettsider, facebook og gjennom LUBs (telefon)oppfølgingen av familier. Rekruttere deltakere og vurdere/forberede deltakerne. 1.-3. des: Seminaret arrangeres. Des 17- des 18: Evaluere, følge opp hver enkelt familie, skrive sluttrapport, artikkel og formidle erfaringer.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Å miste et barn rokker ved tryggheten i tilværelsen og mange spør hva vil skje med oss som familie nå? Foreldre har stor motivasjon for å ta vare på sørgende søsken, men opplever å ikke strekke til. De mangler redskapene og sorgen tapper for energi. Landsforeningen uventet barnedøds (LUB) sorgstøttearbeid har i stadig økende grad fokusert på å styrke familien i deres sorgarbeid og gjenoppbygging at et godt liv. I mangel av slike tilbud for etterlatte familier inviterte LUB fagpersoner på Modum Bad og Seksjon for Sorgstøtte på AHUS til et samarbeid. Målet var å utvikle og arrangere en familiesamling der vi gjennom undervisning til både barn og voksne, samtaler, lek og moro, og rådgivning til den enkelte familie kunne stimulere til et familieklima som tåler sorgens konsekvenser og som fremmer og rommer hverdagsmestring og glede. Målgruppen var foreldre og barn i familier fra hele landet som har mistet barn uansett årsak relativt nylig eller for flere år siden.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Evaluering og effekt ble målt gjennom eget papirskjema til barna, spørreundersøkelse via SurveyMonkey til de voksne etterfulgt av oppfølgingssamtaler på telefon. Her kunne vi etterspørre deres tilbakemelding på verdien av samarbeid mellom fagmiljøer og en etterlatteorganisasjon. Tilbakemeldingene via skjemaene og samtalene understøttet en positiv effekt av et slikt samarbeid, de formidlet opplevelsen av respekt for hverandres kompetanse og god utnyttelse av ressursene. Samlingen opplevdes lærerik og nyttig for familiens sorgprosess, mange reiste hjem med økt kompetanse på barn og familier i sorg. De forteller om gode opplevelser som familie og sammen med andre i lignende situasjon. Gjennom rådgivningssamtalene opplevde mange å bli bedre rustet til kommunikasjon med barna og tiltak for hverdagsmestring. Av erfaring vet vi at samlinger for etterlatte har en egenverdi i kraft av opplevelse av fellesskap, denne helgen kunne de i tillegg ta med skreddersydde råd for sin familie med hjem.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50

Prosjektgjennomføring/Metode

En helgesamling for 50 barn og voksne ble gjennomført på Kildehuset, Modum Bad 15. – 17/9 2018. Prosjektleder var fagsjef i LUB Trine G. Kalstad. Prosjektgruppa: Jorunn Hole, leder og psykolog Silje H. Heier, Kildehuset, ped. psyk. rådgiver Eline G. Røkholt og klinisk sosionom Knut Andersen, Seksjon for sorgstøtte, AHUS, foreldrerepresentant fra LUB Mari Skjerden, søskenrepresentant Annie-Fredrica H. Carlsson (11 år), mistet lillesøster. Fem fagpersoner fra Modum bidro med rådgivningssamtaler, fem var barnegruppeledere, derav to frivillige fra LUB. Program: Fredag: Oppstart, bli kjent, inndeling av barnegrupper. Lørdag: Fellesundervisning for barn og voksne om sorg i familier. Aldersinndelte barnegrupper med aktiviteter og samtale mens de voksne hørte foredraget «Sorg og sorgreaksjoner, hvordan gjenvinne livskraft og et meningsfullt liv». I løpet av lørdag og søndag fikk foreldrene rådgivningssamtale. Parallelt arrangerte vi Åpent forum for voksne, erfaringsutveksling. Barna hadde verksted om hva barn trenger av voksne, minnestundforberedelser, og de lagde kunst til utstilling på søndag. Da presenterte de også sine råd til voksne. Helgen ble avsluttet med familiestafett utendørs.

Resultater og resultatvurdering

Vi nådde målet om å utvikle og arrangere en familiesamling for etterlatte familier på Kildehuset, Modum Bad. Det var 50 deltakere, herav 28 barn i alderen 0-13 år fordelt på 5 barnegrupper. Samlingen ble evaluert av de voksne og av barna som var store nok til å besvare et enkelt spørreskjema. Barna ga forberedelser til minnestunden topp karakter og flere fremhever verdien av å treffe andre i samme situasjon og ha det gøy med dem. De voksne var svært takknemlig for helgen og fremhevet spesielt rådgivningssamtalen, det solide barneopplegget og det å treffe andre familier i lignende situasjon. Disse tilbakemeldingene viser god utnyttelse LUBs erfaringer på likepersonstøtte, Seksjon for sorgstøtte på AHUS sin kompetanse på barns sorg og Modums kompetanse på familiesamspill. Vi opplever å ha bidratt til å stryke tilknytningen og kommunikasjon mellom barn og voksne, normalisering av reaksjoner og understøttet ressursene som familiene selv har slik at familiens sorgprosess blir best mulig.

Oppsummering og videre planer

Tilbakemeldingene viser verdien av å få et faglig forankret støttetilbud som familie med skreddersydd rådgivning, eget tilbud til barna og rom for likepersonstøtte. Barna fikk anledning til å lære og snakke om sorg og savn og gi dette konkrete uttrykk, samtidig som lek og moro som familie fikk mye plass. Gjennom dette prosjektet har vi kunnet videreutvikle et familierettet sorgstøttetilbud. Å sikre erfaringsutveksling og skape anledning til hyggelige opplevelser for etterlatte familier er avgjørende kilder for mestring. LUB har et sterkt ønske om å få til en lignende samling for nye familier.

Prosjektleder

Trine Giving Kalstad

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Familien vår har en for lite
Organisasjon
Landsforeningen uventet barnedød
Beløp Bevilget
2017: kr 186 000
Startdato
31.07.2017
Sluttdato
31.12.2018
Status
Under gjennomføring