Fontenehusets studiestøtte til unge

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Psykisk sykdom en av de vanligste årsakene til frafall i videregående skole (regjeringen.no). I tillegg er det en sterk sammenheng mellom frafall fra videregående opplæring, sosial ekskludering og dårlig helse. På bakgrunn av et helt klare samfunnsmessig behov og vår erfaring fra det å jobbe med ungdom på Fontenehuset Oslo Øst vurderer vi at det er et stort behov for å opprette en stilling som studiekonsulent på Fontenehuset Oslo Øst. Ved å støtte unge til å fullføre videregående opplæring vil det kunne bidra til bedre psykisk helse, bedre livskvalitet og økt inkludering i samfunnet.

Målsetting for prosjektet

Som overordnet mål ønsker Fontenehuset Oslo Øst at stillingen som studiekonsulent skal bidra til at unge på huset starter opp og fullfører videregående skole.Det er et mål at studiekonsulenten skal støtte minst 20 av våre medlemmer over en treårs periode i veien mot og underveis i et utdannelsesløp.

Målgruppe

Unge i alderen 17 til 30 år med psykiske helseutfordringer som av ulike årsaker har falt ut eller aldri startet opp med videregående skole. Boende i Oslo.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Studiekonsulenten skal etablere en prosjektgruppe sammen med medlemmene som allerede deltar på Ung på Huset og ønsker å starte opp med videregående skole. Studiekonsulenten vil ta del i arbeidet som foregå inne på huset, men vil også jobbe mye med oppfølging av medlemmene ute ved studiested sammen med blant annet videregående skoler, oppfølgingstjenesten og NAV i skolen. Studiekonsulenten skal kjenne godt til alle frister, regelverk og tilretteleggingsmuligheter for våre medlemmer. Studiekonsulenten vil ha ansvar for å videreutvikle og opprettholde samarbeidet med overnevnte aktører som blandt annet vil bidra til å rekruttere nye medlemmer inn i prosjektet og sikre en tverrfagelig oppfølging. Fontenehuset Oslo Øst ønsker å etablere en ny modell for å støtte fontenehusenes unge medlemmer til å gjennomføre videregående skole. Modellen skal blant annet basere seg på elementer fra ”Go Campus” og elementer fra Fontenehusmodellen. Vi ønsker å bygge vårt prosjekt på en allerede utprøvd metodikk vi vet fungerer. Studiekontakten vil ha ansvar for å etablere studiegrupper her på huset og om nødvendig på utdanningsstedene. Mye av oppfølgingen vil også bestå av tett individuell oppfølging basert på hver enkelt sine behov.

Fremdriftsplan for prosjektet

1.år: Ansette studiekonsulent, starte opp studiegrupper med medlemmene som allerede er på Fontenehuset, faglig veiledning i “Go Campus” metodikk. Første året vil ca 7 medlemmer ta del i prosjektet. 2.år: Rekruttere nye inn i prosjektet i løpet av 2.år skal mellom 10-15 delta i prosjektet, fortsette å utvikle/evaluere metoden. 3.år: Følge opp 20 medlemmer som er i et utdanningsløp eller ønsker å starte opp. Arbeide med videreføring av prosjektet.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Fra og med 2015 mottok Fontenehuset Oslo Øst (FOØ) støtte fra ExtraStiftelsen til prosjektet Ung på Fontenehuset Oslo Øst. Målet var å rekruttere ungdommer i aldersgruppen 17- 25 år som har psykiske helseutfordringer. Prosjektet Ung på Fontenehuset Oslo Øst har vært så vellykket at FOØ har ansatt en medarbeider i fast stilling som kun jobber med unge på huset. Utdannelse vil føre til at ungdommene stiller sterkere i dagens tøffe jobbmarked. Målgruppen for Fontenehuset studiestøtte for unge prosjektet er unge i alderen 17 til 30 år med psykiske helseutfordringer, som står uten tilbud om jobb eller studier. Prosjektdeltakerne har av ulike årsaker falt ut av eller aldri startet opp med videregående utdanning. Det ble kartlagt et stort behov for støtte til utdanning blant de unge som benytter seg av FOØ. Det vil var også naturlig å rekruttere nye prosjektdeltakere fra allerede eksisterende samarbeidsparter som NAV, DPS og oppfølgingstjenesten (OT).

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Beskrivelse av delmål i prosjektet: Vi har etablert samarbeid med ungdomsteam og OT kontakter i bydelene Gamle Oslo og Grünerløkka. Kongsskogen- og Eikelund videregående skole har sendt flere elever til Fontenehuset som trenger et tilbud i tillegg til skole. Både Eikelund og Kongsskogen har vært hjelpsomme med klare tilbakemeldinger når vi har lurt på tekniske ting rundt sammensetningen av vitnemål og kompetansebevis. Vi har ikke gjennomført fagdager med Benedicte Blytt. Vi har hatt god dialog med Benedicte for å se hvilke elementer innen Go Campus-metodikken vi skulle bygge videre på. Vi har ikke opprettet studiegrupper på de ulike studiestedene. Vi har hatt ukentlig karriereklubb her på huset hvor temaer knyttet til arbeid og studier har blitt diskutert. De fleste unge medlemmene var tilknyttet ulike studiesteder. Behovet for fellesskap og nettverk blir dekket gjennom Fontenehuset.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

30

Prosjektgjennomføring/Metode

Metodikken handler om å følge opp medlemmene i alle ledd i et studieløp, fra valg av studie til fullført utdanning, gjerne med besøk på studiestedet i forkant og tett dialog med tilretteleggingstjenesten. Ved prosjektoppstart ble det brukt mye tid på å bygge relasjoner, individuell veiledning en metode som er benyttet. Mange er ukomfortable med å dele egen historie med en hel gruppe, som gjør har vært behov for å kombinere gruppe og individuell veiledning. I Go Campus-metodikken er oppfølging underveis i studiene svært viktig. Det helt nødvendig å ha oversikt over hvilke studietilbud som finnes og hvilke opptakskrav som ligger til grunn for de ulike utdanningene. Like viktig er det å ha oversikt over støttetilbud som finnes på de ulike studiestedene. NAV er en annen viktig samarbeidsinstans. Kunnskap om systemet og hvilke virkemidler som brukes for å stimulere til studier har vært avgjørende for meg i denne stillingen.

Resultater og resultatvurdering

I løpet av de seks månedene prosjektet har vart har vi fått 17 medlemmer ut i studier, 11 av disse under 30. Dette er et tall vi er svært fornøyde med. Noen av disse var i gang med studier før prosjektet med studieveiledning kom i gang, men har kommet inn under prosjektet med studiestøtte, altså oppfølging mens de går på skole. Det har skjedd en holdningsendring her på huset i løpet av perioden. I begynnelsen var det mange som var negative til studier fordi det er «kjedelig å gå på skolen.» I løpet av perioden har svært mange tatt kontakt for å finne ut av muligheter og hva som kan gjøres for å komme inn på skole/studier, eller bare ta kortere kurs/deltidsstudier. Vi opplever at det er blitt økt entusiasme rundt både arbeid og studier.

Oppsummering og videre planer

Det har vist seg å være svært fruktbart å ha en studiespesialist i FOØ. Det var helt nødvendig å ha en studiespesialist i miljøet som vet hvordan man skaffer studieplass, organisere tilrettelegging og få NAV med på planene. Etter studiestart har det vært nødvendig for mange av elevene å ha fortsatt kontakt med studiespesialisten og Fontenehuset. Fontenehuset vil forsøke å finne midler til videreføring av studiestøtten med de tilpasningene vi har lært at er nødvendig. Ved en eventuell videreføring er det ønskelig å gi støtte til alle medlemmer, også de over 30.

Prosjektleder

Ane Dyring Dyring Iversen

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Fontenehusets studiestøtte til unge
Organisasjon
Fontenehus Norge
Beløp Bevilget
2017: kr 450 000
Startdato
28.02.2017
Sluttdato
30.12.2017
Status
Avsluttet