Hva med oss nå?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Etterlatte foreldre opplever at sorg er en ekstra påkjenning for parforholdet, noe også studier viser. Mor og far sørger ofte i utakt og dette kan skape problemer for kommunikasjon, samliv og seksualliv. Fordi sorg bearbeides i våre relasjoner er det viktig at parforholdet blir en trygg havn i sorgprosessen. Det å få snakket om hvordan man kan leve sammen i gode og vonde dager kan redusere vansker og ensomhet i parforholdet og øke evnen til å være der for den andre – midt i sorgen. LUB har tilpasset Hva med oss-kursene fra BUFDIR og vil nå tilby dette til etterlatte i Hordaland og Trøndelag.

Målsetting for prosjektet

Gi foreldre i sorg gode verktøy for å ta vare på seg selv og hverandre slik at parforholdet blir en trygg havn i sorgprosessen. Et overordnet mål er å forebygge samlivsproblemer og samlivsbrudd.

Målgruppe

Foreldre som har mistet barn i svangerskapet, eller tidlig i livet (spebarn eller små barn) i Trøndelag og Hordaland.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet ledes av fagsjef Trine Giving Kalstad i LUB i samarbeid med fylkeslagslederne Helle Virik Brandsegg i Trøndelag og Martine Isdahl Johansen i Hordaland. Kursholdere er Eiel Holten og Bjørk Matheasdatter fra Duo Parutvikling. Begge har lang erfaring med samlivskurs og er blitt brukt som forelesere i LUB-sammenhenger. Dette 2-dagers kurset inkluderer en overnatting og arrangeres henholdsvis i Scandic Hotel Nidelven i Trondheim og Panorama Hotel og Resort på Sotra. Rekruttering av 12 par til hvert kurs gjøres gjennom LUBs etablerte rutiner for telefonkontakt med nyrammede og gjennom fylkeslagene i Trøndelag og Hordaland, som også står for selve gjennomføringen av kursene og skriftlig omtale av kursene etterpå. Elementer knyttet til sorg og konkrete konsekvenser av tap av barn for en familie er innlemmet. Kursets hovedtemaer er Vårt parforhold – kjærlighet i gode og vonde dager? Er du der for meg?, Å leve med et barn for lite og å være nær hverandre, og Mening, håp og drømmer for oss som par. Undervisningsmetodene er kortere forelesninger som innledning til at parene får oppgaver å løse og ulike tema å snakke om. Innholdet i parets samtaler deles ikke i plenum. Deltagerne får tilbud om en oppfølgingssamtale etter kurset.

Fremdriftsplan for prosjektet

Juli 2018 – desember 2018: Planlegge program, rekruttering, invitasjoner Desember 2018 – Januar 2019: Arrangere kursene Februar – juli: Evaluering og oppsummering av evalueringen, skrive artikkel til lub.no og LUBs medlemsblad, rapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Etterlatte foreldre opplever at sorg er en ekstra påkjenning for samlivet, noe også studier bekrefter. Mor og far sørger ofte i utakt og dette kan skape problemer for kommunikasjon, samliv og seksualliv. Fordi sorg bearbeides i våre relasjoner er det viktig at parforholdet blir en trygg havn i sorgprosessen. Det å få snakket om hvordan man kan leve sammen i gode og vonde dager kan redusere vansker og ensomhet i parforholdet og øke evne til å være der for den andre – midt i sorgen. LUB har tilpasset Hva med oss-kursene fra Bufdir og ga LUB-medlemmer fra Trøndelag, Hordaland og Oslo/Akershus tilbud om å delta på dette samlivskurset. Målet med prosjektet var å gi foreldre i sorg gode verktøy for å ta vare på seg selv og hverandre slik at parforholdet blir en trygg havn i sorgprosessen. Et overordnet mål er å forebygge samlivsproblemer og samlivsbrudd. Målgruppen har vært foreldre som har mistet barn i svangerskapet, spedbarn eller små barn i Trøndelag, Hordaland og Oslo/Akershus.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

LUBs evalueringsskjema målte subjektiv opplevelse av tilfredshet ved kursets slutt (anonymt). I skjemaet etterspurte vi i hvilken grad hver enkelt deltager opplevde å ha fått økt kunnskap, motivasjon og konkrete øvelser for gjensidig kjærlighet og støtte, større forståelse og kjennskap til seg selv og sin partner, og verktøy for bedret kommunikasjon og konflikthåndtering. Tilbakemeldingene er generelt gode og vitner om at dette er et tiltak det settes stor pris på at vi arrangerer. De fleste understreker at dette har betydning for egen sorgprosess, noe som er et vært viktig effektmål for oss. Alle deltakerne kunne også krysse av for om de ønsket en ekstra oppfølgingsamtale med den som følger dem opp fra LUB sentralt, men ingen gjorde dette. Dette antar vi i hovedsak skyldes at de følte seg godt ivaretatt på kurset og at de har fått snakket om sin kursopplevelse i de regulære samtalene i LUBs oppfølgingsprogram hvis de hadde behov for det.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble ledet av fagsjef Trine G. Kalstad i LUB i samarbeid med lokale styremedlemmer: Guro Strømsøe (Trøndelag) og Martine Isdahl Johansen og Sissel Brusdal Solhaug (Hordaland) og Hanne Stensheim (Oslo). Kursholdere var Eiel Holten og Bjørk Matheasdatter. Kursene ble arrangert på Sotra 12.-13 januar 2019, i Trondheim 23.-24. mars 2019 og i Asker 11.-12. januar 2020. Markedsføring skjedde i hovedsak via e-post til medlemmer i de aktuelle fylkene og nærliggende fylker, i LUBs facebook- og Instagramkanal, medlemsbladet og ved omtale på relevante samlinger i regi av fylkeslagene. Rekruttering ble også gjort gjennom LUBs telefonoppfølging med etterlatte foreldre. Kursprogrammet bygget på Hva med oss-kurset fra Bufdir med følgende tema: Vårt parforhold – kjærlighet i gode og vonde dager, Er du der for meg?, Å leve med et barn for lite og å være nær hverandre, og Mening, håp og drømmer for oss. Undervisningsmetodene var korte foredrag ment som innledninger til oppgaver og øvelser for parene. Lørdag kveld ble parene oppfordret til å spise middag sammen som par. Ingen av deltagerne hadde behov for ekstra oppfølging utover det vanlige tilbudet fra LUB, slik de ble tilbudt.

Resultater og resultatvurdering

Vi har gjennomført kurs som planlagt i Trondheim og på Sotra, men hadde færre deltagere enn forventet (totalt 12 par). Dette til tross for at vi under rekrutteringen valgte å omdøpe kursene til kjærestekurs, og vi lagde en informasjonsfilm der en mann fortalte om sin erfaring fra tidligere kurs (dette fordi det var mest kvinner som viste interesse for kurset). Grunnet for få deltagere, fikk vi i mars 2019 tillatelse til omdisponering av midler slik at vi kunne lage et lignende kurs i Akershus. Med tilleggsstøtte fra Bufdir arrangerte vi nytt kjærestekurs i Asker 11.-12. januar 2020 der 12 par deltok. Til sammen har antall deltakere blitt som budsjettert. Kursene har fått gode tilbakemeldinger og opplevdes relevant både for dem som relativt nylig har mistet og de som har levd med sorg og savn over tid. Alle deltakerne har fått boken «Å elske og bli elsket» skrevet av en av kurslederne Bjørk Matheasdatter. Fylkeslagsleder i Hordaland har skrevet en artikkel til LUB-magasinet og lub.no.

Oppsummering og videre planer

Oppsummert har prosjektet vært vellykket takket være mulighet til å utvide prosjektperioden slik at vi kunne arrangere tre kurs istedenfor to. Dette sikret 24 deltakende par som budsjettert. Nye fylkeslag kan tenke seg samlivskurs. Da vil vi i større grad drive personlige markedsføring slik at terskelen for å delta blir lavest mulig. Vi vil også vurdere hva kurset skal hete for å sikre større interesse. Deltakerne var likefult svært fornøyde, evaluering viser at de som «våget» å delta, fikk mye igjen for det og takker for at LUB tar sorgens innvirkning på parholdet på alvor og tilbyr kurs.

Prosjektleder

Trine Giving Kalstad

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Hva med oss nå?
Organisasjon
Landsforeningen uventet barnedød
Beløp Bevilget
2018: kr 172 470
Startdato
02.07.2018
Sluttdato
10.02.2020
Status
Under gjennomføring