Hverdagsgledeappen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Fem grep for økt Hverdagsglede er et forskningsbasert helsefremmende konsept opprinnelig utviklet for Britiske helsemyndigheter i 2008. Konseptet tilsvarer en slags «fem om dagen» for bedre psykisk helse: 1. Vær oppmerksom tilstede, 2. Vær aktiv, 3. Fortsette å lære, 4. Knytt bånd og 5. Gi. De fem aktivitetene kan knyttes til fellesmenneskelige psykologiske behov som sosial inkludering, mestring og mening. I Norge tilbys Hverdagsgledekurs i mange kommuner, med nå 350 utdannede kursledere. Kursene rettes mot mennesker med ulike helseutfordringer, og en digital kortversjon retter seg mot generell befolkning. Effekt av disse kursene evalueres av forskere fra FHI og UiO i Promenta. Foreløpige funn tyder på robuste effekter av Hverdagsgledekursene. Det er et stort behov for lett tilgjengelige sykdomsforebyggende og helsefremmende tiltak, slik som Hverdagsgledekursene. Tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) viser at 28 prosent av voksen befolkning i Norge opplever dårlig livskvalitet og 1/3 av befolkningen vil rammes av psykisk lidelse (Gustavson, Knudsen et al. 2018). I kombinasjon med Hverdagsgledekursene er det behov for en «bærbar og bærekraftig hverdagsglede verktøykasse» i form av en app. Denne kan deltakerne på kurs bruke mellom kursgangene og i forlengelse av kursene.

Aktivitet/tiltak/metode

Hovedaktiviteten er utvikling av app-konseptet (interaksjondesing, UX) og programmering av selve mobilappen, samt utprøving av dens kjernefunksjoner (brukertesting) sammen med målgruppe, forskere og mobil-app teamet ved Universitetets senter for Informasjonsteknologi (Usit). Hvert av de fem grepene skal være representert i korte «episoder» med tilhørende inspirasjonstekst, film og praktiske øvelser. Målgruppen er individer som går på Hverdagsgledekursene, men også befolkningen generelt på sikt, da appen vil være svært anvendelig for alle. Et representativt mindre utvalg (n=20) av deltakere på kurs vil utgjøre et testpanel som vil være med å utvikle og teste appen. I dette prosjektet er vi heldige å ha med Usit som også tilbyr infrastruktur for sikker lagring og etterbehandling av app-data. App-teamet ved Usit har unik kompetanse på dette området og har infrastruktur for å ivareta personvern og sikre lagringssystemer innen helseteknologi og forskning. De har bred erfaring med å utvikle helseapper i Norge og har ingen kommersielle interesser. Usit har blant annet utviklet Olweus-appen (antimobbing), FatigueAct (fatigue-mestring), HappyHands (mestringsapp for håndartrose) og MinHverdag (traumebehandling) og BabyLex (språutvikling). Utvikling og evaluering av pilotappen vil gjennomføres ved hjelp av dialogmøter, brukertester og spørreskjemaer med både brukere og forskere i flere runder. Den videre effektevalueringen og utprøving av appen i generell befolkning vil gjennomføres av erfarne forskere ved Promenta. Alle data fra pilotappen vil lagres i TSD ved UiO. Mulige utfordringer kan knyttes til tekniske begrensninger ved applikasjonen og hvordan finne komprimerte måter å formidle innhold i Hverdagsglede på. Med høy kompetanse på psykologi, formidling, pedagogikk og teknologi, samt engasjerte brukere, tror vi at vi sammen kan overkomme disse utfordringene.

Antall deltakere

20

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Å utvikle en pilotversjon av Hverdagsgledeappen vil i første omgang gi deltakere på Hverdagsgledekurs (enten det er den fysiske eller digitale versjonen) et godt verktøy for å lettere øve på de helsefremmende grepene mellom kursøktene. Ønsket virkning for alle som bruker appen er selvsagt sterkere psykisk helse og økt livskvalitet. Gjennom brukerintervjuer har deltakere på de ulike kurstilbudene allerede gitt oss tilbakemelding om at intervensjonene trolig ville fungert godt i kombinasjon med en mobilapp. Hvert av de fem grepene vil få en egen «episode» med inspirasjonsfilmer og praktiske øvelser. Appen vil ha høy brukervennlighet og virke motiverende. Det vil være lett å se virkning for brukeren. Kursleder som får opplæring via Rådet for psykisk helses kurslederutdanning vil få opplæring i appen både på kurslederopplæringen og på boosterwebinaret de tilbys. Det vil på sikt være enkelt for kommuner og organisasjoner å tilby Hverdagsglede, også som selvstendig tiltak (app) utenom kurstilbudet. Både brukere av hverdagsgledekonseptet, forskere og kommuner etterlyser Hverdagsgledeappen og det er på høy tid at en pilot utvikles og testes ut.

Plan for gjennomføring

Usit vil så snart midlene er tilgjengelig kalle inn til møte om oppstart av produksjon og innhente nødvendige godkjenninger. Teamet ved Usit er allerede informert om konseptet og har en plan om hvordan hverdagsgledeappen kan utvikles fra an allerede eksisterende app-infrastruktur. De vil foreslå hvor ulike elementer fra Hverdagsgledekonseptet («episoder», psykoedukasjonsfilmer, målsetting, øvelser, inspirasjonstekster og oppgaver) kan ligge. De har en plan for hvor og hvordan de vil legge inn elementer av gamification. En brukergruppe på 20 personer vil rekrutteres fra kommuner i løpet av mai/juni 2023. De vil være med på innspillsmøter i mai/juni 2023. Første testing av demofunksjoner i appen vil skje høsten 2023 med påfølgende spørreundersøkelser og dialoggruppeintervjuer med brukergruppen der appens funksjoner diskuteres. Usit vil gjøre endringer på bakgrunn av brukernes tilbakemeldinger. En ny demotest vil finne sted i januar 2024 og nye brukerinnspill vil innhentes. Etter ny testrunde vil appen ferdigstilles. Prosjektgruppen fremlegger en sluttrapport og informere kommuner og forskningsmiljø om hvordan appen kan tas i bruk på kursene.

Prosjektleder

Monica Beer Prydz

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Hverdagsgledeappen
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2023: kr 300 000, 2024: kr 100 000
Startdato
11.05.2023
Sluttdato
29.03.2024
Status
Under gjennomføring