Inkluder døve innvandrere!

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektleder har erfaring fra Extraprosjektet «Bedre vilkår for døve innvandrere» (2014/FBM5737), som viste at døve tegnspråklige innvandrere og/eller deres familier ofte har lite kunnskap om hvilke muligheter og rettigheter de har i Norge og hvor de kan henvende seg i hjelpesystemet. Denne mangelen på kunnskap kan føre til at døve innvandrere blir usynliggjort og deres behov ikke blir oppfylt. De kan også bli mindre inkluderte i sine egne familier og nærmiljø. Det er et stort behov for informasjon som når fram til denne gruppen, og som er utformet etter deres egne premisser.

Målsetting for prosjektet

Informere døve innvandrere og deres familier om de mulighetene de har til å delta på kurs, hvilke rettigheter og tilbud som fins for døve/tunghørte i Norge, og gi dem et grunnlag for å gjøre gode valg for deres barn (empowerment). Det vil gi økt integrering av døve med innvandrerbakgrunn.

Målgruppe

Målgruppen er døve/hørselshemmede innvandrere og deres familie, særskilt døve innvandrere som blir foreldre selv og barn som er eneste døve i sin familie.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1500

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi deler prosjektet inn i to faser; utvikling av informasjonsmateriell og arbeid med å oppnå kontakt og spre informasjonen. Informasjonsmateriellet må utvikles av personer som forstår situasjonen for døve innvandrere og deres familier. Prosjektleder er en av de få i Norge som har spisskompetanse på kombinasjonen å være både døv og i en minoritet, og med samarbeidspartnerne som har spisskompetanse i kursvirksomhet for døve og pedagogikk innenfor denne gruppen, og kompetanse på informasjonsarbeid i tegnspråkfeltet, kan vi utarbeide god informasjon som er spesialtilpasset målgruppen. Den andre fasen er å nå fram til målgruppen med informasjonen. I motsetning til f.eks informasjonskampanjer som retter seg som Ola Nordmann, holder det ikke å bare annonsere i avisene eller kjøre kampanjer på Facebook. Igjen må vi bruke erfaring fra et tidligere Extraprosjekt “Bedre vilkår for døve innvandrere” hvor vi har bygget opp et nettverk gjennom prosjektleder, som også vil knytte seg til andre nettverk innenfor innvandrermiljøet i Norge. Noe av kontakten må være i form av fysiske møter også.

Fremdriftsplan for prosjektet

Fra 1.8.2018 Planlegging av distribusjon og hvordan nå frem til målgruppen. Jobbe med å utvikle god og treffsikker informasjon (film, trykk). Fra 1.2.2019: Prosjektleder Lubna Mehdi arbeider systematisk med å oppsøke døve innvandrere og deres familier og sprer informasjon. Arbeidet hun gjør her er basert på hennes erfaringer fra tidligere arbeid med døve innvandrere og hennes kjennskap til innvandrermiljøene. 1.6.2019: Evaluering, rapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektets målsetning var å informere døve innvandrere og deres familier om de mulighetene de har til å delta på kurs, hvilke rettigheter og tilbud som fins for døve/tunghørte i Norge, og gi dem et grunnlag for å gjøre gode valg for deres barn (empowerment). Dette skulle bidra til økt integrering av døve med innvandrerbakgrunn. Målgruppen er døve/hørselshemmede innvandrere og deres familie. Bakgrunn for prosjektet er prosjektleder Lubna Mehdis erfaring fra Extraprosjektet «Bedre vilkår for døve innvandrere» (2014/FBM5737), som viste at døve tegnspråklige innvandrere og/eller deres familier ofte har lite kunnskap om hvilke muligheter og rettigheter de har i Norge og hvor de kan henvende seg i hjelpesystemet. Denne mangelen på kunnskap kan føre til at døve innvandrere blir usynliggjort og deres behov ikke blir oppfylt. Det er et stort behov for informasjon som når fram til denne gruppen, og som er utformet etter deres egne premisser.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet har oppnådd sin konkrete resultatmål som er nettsiden nydovinorge.no. Denne nettsiden er gjort kjent i miljøet, og tas i. bruk framover. Det betyr at det konkrete effektmålet vil komme på lang sikt. Siden dette er et informasjonsprosjekt, kan vi derfor ikke måle effektmål før det har gått en tid. Dette vil bli registrert av Norges Døveforbund i deres interessepolitiske arbeid med å hjelpe døve innvandrere med å bli bedre inkludert i det norske samfunnet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1500

Prosjektgjennomføring/Metode

Første del av prosjektet gikk ut på å samle inn og organisere informasjonen som døve innvandrere har nytte av. Underveis hadde vi dialog med flere aktører, for eksempel rådgivingskontorene for døve i Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. De største døveforeningene, som Oslo Døveforening, har også eget lokale tiltak for innvandrere. Vi samarbeidet med flerkulturelt utvalg i Oslo Døveforening. Det samme gjelder Ål folkehøyskole og kurssenter for døve, som er en unik instans i Norge som har mange tilbud til døve innvandrere, både familiekurs og tilbud om å lære norsk tegnspråk m.m. I tillegg har vi Nasjonalt behandlingstilbud for hørsel og psykisk helse (NBHP) som er et landsdekkende tilbud. Alle disse aktørene er også tatt med på nettsiden nydovinorge.no. Dette i seg selv er viktig å formidle til innvandrere, fordi mange som kommer i kontakt med innvandrere – for eksempel fastlege, NAV, kommune osv. ofte ikke er klar over at det finnes slike tilbud. Vi filmet også tegnspråkoversettelser av innholdet, og samlet alt på nettsiden nydovinorge.no. Denne ressursen blir tatt i bruk av NDF, miljøet og aktørene framover, også etter at prosjektet er avsluttet.

Resultater og resultatvurdering

Vi er middels fornøyd med resultatet. Tidlig i prosjektet ble det inngått en avtale med Oslo Døveforening å samarbeide med prosjektet og bidra med mer innhold. Dette uteble, og medførte at en del innhold som vi håpet å kunne ta med som spesielt handler om lokale tilbud i Oslo falt ut. Vi har likevel fått med de viktigste tilbudene som finnes i hele landet. Det viste seg å være svært krevende å oversette informasjon om offentlige aktører til et tilpasset “internsjonalt” tegnspråk uten å forenkle innholdet noe. Vi ser også at resultatet har en nytteffekt som er større enn det vi forutså ved søknad. Nettsidene fungerer også som en oversikt over hvilke spesifikke tilbud som fins til døve i Norge (ikke bare for innvandrere men for alle). Dette er meget nyttig for personer som i sitt arbeid møter døve innvandrere eller døve som trenger bistand. Det kan være f.eks. fastleger, personale ved asylmottak, sosialarbeidere eller andre i det offentlige som mangler kunnskap om døve som gruppe.

Oppsummering og videre planer

Vi har nå en ressurs som kan brukes i lang tid framover. Norges Døveforbund vil fortsette å formidle dette videre til aktører som bør få denne informasjonen. Prosjektleder vil fortsette å formidle dette i hennes arbeid og frivillige aktivitet også etter at prosjektet formelt er avsluttet. Alle lokale døveforeninger blir gjort oppmerksom på ressursen slik at de kan formidle dette til lokale relevante aktører.

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Inkluder døve innvandrere!
Organisasjon
Norges Døveforbund
Org.ledd
Supervisuell (hvor prosjektleder blir engasjert som prosjektleder)
Beløp Bevilget
2018: kr 466 000
Startdato
31.07.2018
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring