Kampsport som inkluderende og integrerende aktivitet

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Tromsø kampsportklubb ønsker å bli en arena der unge idrettsutøvere og «trenerspirer» har trenergjerning som «ekstrajobb» og la dem utviklet seg som trenere gjennom å holde egne treninger for barn og unge fra lavinntektsfamilier og med innvandrer-/flyktningbakgrunn.

Målsetting for prosjektet

Økt kompetanse på trenere, økt rekruttering av trenerressurser blant unge utøvere, lavkostnadstilbud for målguppen, få fram idrettstalent uavhengig av foreldres økonomi, økt integrering. Redusere antall unge som slutter med idrett i alderen 14-18 år. Stabilisering og kompetanseheving av trenere.

Målgruppe

Barn og unge av foreldre med lav inntekt samt barn og unge med innvandrer/flyktningbakgrunn og spesielt jenter fra denne gruppen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

80

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Det er allerede opprettet kontakt med Flykningetjenesten i Tromsø fått vårt første medlem gjennom den kontakten. På nytt knyttet kontakt med flyktningetjenesten og venter svar fra enhetsleder etter at hun kommer tilbake fra ferie. Vi ønsker spesielt å rette fokus mot eldre ungdom (15-18 år) og spesielt jenter for å øke integrering. Opprettet kontakt med Tromsø kommune, natur kultur og fritid for samarbeid der. Klubben har allerede «beredet grunnen» med å registrere seg i Friskus.no slik at nye og eksisterende medlemmer kan bruke kommunens «Fritidskortet» for å få refundert kostnader til trening. Klubben har også opprettet kontakt med NAV og vil sammerbeide med dem for å finne optimale måter å nå barn av lavinntektsfamilier uten at dette kan bli stigmatiserende. For å kunne tilby treninger til målgruppen og andre medlemmer er vi som sagt helt avhengige av Tilby 2-3 ungdommer i klubben muligheten til å ha trenerarbeidet som «ekstrajobb», helgejobb og sommerjobb og ønsker støtte fra DAM stiftelsen til å kunne gjennomføre denne satsingen. Dette vil bidra til å kunne realisere målet om å tilby treninger til målgruppen barn av lavinntekstforeldre samt barn med innvandrer/flyktningbakgrunn (og følgelig andre barn og unge).

Fremdriftsplan for prosjektet

Arbeidet med å kurse nåværende instruktører er allerede startet og deg gjennomføres Trener 1 og 2 kurs høsten 2021 Høst 2021 Møte med Tromsø kommune kultur og fritid for koordinering info om «Fritidskortet» Høst 2021 møte med NAV for å promotere for satsingen og finne måter å nå målgruppen på. Høst 2021 Møte med flyktningetjenesten Fra mars 2022 vil unge utøvere med trenerkompetanse holde treninger lørdag og søndag for

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Tilby trening til barn av lavintektsforeldre og barn med innvandrerbakgrunn. Gi flere barn, unge og voksne en mulighet til å trene kampsport uten at økonomien blir en hemmer. Nå målgruppen barn av lavinntektsfamilier og barn med innvandrerbakgrunn. Også nå ungdom generelt og gi de et idrettstilbud som erstatning for lediggang. Utvikle egne instruktører fra unge talentfulle utøvere og integrere og inkludere dem i klubbdrift og frivilligheten.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Varierende oppmøte. 5-15 utøvere hver fredag i prosjektperioden. Vi skulle ønske oss flere deltakere. Vi mener selv vi ikke har lykkes helt. Vi har deltakere fra nevnte målgruppe så prosjektet er delvis vellykket. Det har likevel vært nyttig for våre unge instruktører da de har hatt en trygg arena å utvikle sine instruktør ferdigheter. De er blitt mer inkludert og integrert i klubbdrift og har lært mye. En av ungdommene er nå til valg i styret og en valgt inn i valgkomiteen. Av de 6 utøverne som har fått trener 1 kurs så har vi måtte «si opp» 2 . Til tross for gjentatte tilbakemeldinger og veiledning så har ikke de klart å kle rollen som ansvarlig instruktører. Utfordringer som å ikke møte opp til avtalt tid, dra før avtalt tid. Ikke bidra som instruktør når de er til stede, eller bare «gjemmer» seg bort.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

60

Prosjektgjennomføring/Metode

For å kunne etablere Tromsø kampsport ungdomsklubb som arena trenge vi å kjøpe treningsmatter, hvitevarer (komfyr til å lage pizza i) og kjøleskap. En TV ble kjøpt og vi samlet inn brukt Playstation og PC gratis. Mattene ble kjøpt inn etter at vi så at det ble brudd i tjenesten når vi tok klubbens egne matter ut av lokalet for å gjennomføre treningssamlinger og konkurranser i andre idrettshaller. Nye matter hindret brudd i tjenesten. Vi rekrutterte blant våre mest ivrige og talentfulle ungdom, 6 utøvere som var aktuelle. Vi inviterte til Trener 1 kurs og fikk «lærer» fra Norges Kickboxing forbund til å holde kurs i Klubbens egne lokaler for å holde kostnader nede og slippe å reise bort for kurs. Det ble reklamert for tilbudet i diverse sosiale medier, som egen side på Facebook, UngFritid, blant egne medlemmer og vi fikk inn en artikkel i avisen knyttet til vår opprettelse av vårt eget solidaritetsfond som skulle hjelpe de som ikke hadde råd til treningsavgift. Sommeren 2022 etablerte vi også sommerskole for de minste medlemmene. Denne var tilnærmet gratis og pågikk i 4 uker om sommeren med 4 timers aktivitet på hverdagene med enkel bevertning og kampsportrelatert aktiviteter.

Resultater og resultatvurdering

Vellykket utvikling av egne instruktører bland egen ungdom. Gjennomført Trener 1 kurs og trener 2 kurs. Etablert et fast tilbud for ungdom både for klubbens egne medlemmer og de utenfor klubb. Lavterskeltilbud har ført til flere ordinære medlemmer og vi har fanget opp et par stykk som har fått støtte fra egen solidaritetsfond slik at de kan trene som ordinære medlemmer. Vi har hatt 5 til 15 stykk på treninger fredagene. Mange av ungdommen går igjen så det er vanskelig å gi tall på hvor mange unike medlemmer som har deltatt. 2-3 av ungdommene har blitt ordinære medlemmer med støtte fra vårt solidaritetsfond.

Oppsummering og videre planer

Tromsø kampsportklubb mener tilbudet er så viktig å opprettholde at styret har valg og videreføre prosjektet til drift og lønne et fåtall unge instruktører. Budsjett for satsingen godkjennes på årsmøtet den 12. mars. Vi skal jobbe videre med å reklamere for satsingen slik at flere kan ta del i den. Vi ser at ungdom flytter og faller ut av idretten så vi kommer til å trenge mer midler fra støttespillere til kurs etc

Prosjektleder

Andreas Danielsen

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Kampsport som inkluderende og integrerende aktivitet
Organisasjon
Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité
Beløp Bevilget
2022: kr 200 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet