Kroppen min eier jeg – i barnehagen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Barn trenger kunnskaper om seksualitet, seksuelle overgrep og grenser, for å kunne beskytte seg selv, sette grenser, og for å respektere andres grenser. Mange barn kunne vært skånet for misbruk og overgrep dersom de hadde fått informasjon tidligere. Å bli utsatt for seksuelle overgrep kan barns fysiske og psykiske helse og utvikling. Det er behov for tilgjengelige og enkle verktøy som barnehageansatte kan bruke slik at de føler seg trygge og kompetente til å snakke med barn om kropp og seksualitet, og vet hvordan de skal følge opp barn som trenger hjelp.

Målsetting for prosjektet

Barn får kunnskap om kropp, grenser og seksuelle overgrep igjennom undervisning i barnehagen med bruk av «Kroppen min eier jeg» filmer og samtalekort. Barnehageansatte og foreldre blir trygge på hvordan snakke med barn om seksuelle overgrep og hvordan følge opp barn som trenger hjelp.

Målgruppe

Prosjektets primærmålgruppe er barn i barnehagen, 4-6 år. Sekundærmålgruppe er barnehagens ansatte. Videre vil også barnas foreldre være en målgruppe.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

5100

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Redd Barna vil bidra til at barn i barnehagealder (4-6 år) får økt kunnskaper om kropp, grenser og seksuelle overgrep gjennom å utvikle et samtaleverktøy for barnehager knyttet til animasjonsserien «Kroppen min eier Jeg». Vi vil reise rundt i flere barnehager i Norge for å gjøre en kartlegging av hvilke undervisningsopplegg som brukes og som fungerer/ikke fungerer per i dag. Innspillene vi får fra barnehageansatte, barn og foreldre vil danne grunnlaget for utviklingen av veiledningsmateriell og samtaleverktøy tilknyttet filmene “Kroppen min eier jeg”. Verktøyet vil presenteres på et lanseringsseminar, og promoteres i hele landet igjennom aktivitet fra Redd Barnas frivillige medlemmer, grupper og støttespillere.

Fremdriftsplan for prosjektet

Aug-Sept. Avklare prosjektleder, referansegruppe, kartleggingskommuner og testkommuner. Utarbeide kartleggingsskjema. Okt-Nov: Kartlegging i kommuner. Des: Skrive erfarings- og anbefalingsnotat og lage test-opplegg til barnehager Jan-feb: Teste filmer og samtaleverktøy Mars-april: Ferdigstille verktøy, oversette til engelsk og samisk, design og trykk. Mai- juni: Lansering, spredning, deling og utvkling av videre formidlingsplan.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Barn trenger kunnskaper om seksualitet, seksuelle overgrep og grenser, for å kunne beskytte seg selv, sette grenser, og for å respektere andres grenser. Mange barn kunne vært skånet for misbruk og overgrep dersom de hadde fått informasjon tidligere. Redd Barna utviklet i 2017 animasjonsserien “Kroppen min eier jeg” sammen med NRK Super og Bivrost film. Serien ble mye brukt i skolen, og Redd Barna fikk forespørsler fra en rekke barnehager om at det var behov for og ønske om å utvikle et materiell til barnehagen i tilknytning til filmene. Målet med dette prosjektet har vært å utvikle et verktøy barnehageansatte kan bruke slik at de føler seg trygge og kompetente til å snakke med barn om kropp og seksualitet, og vet hvordan de skal følge opp barn som trenger hjelp.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Verktøyet “Kroppen min eier jeg – i barnehagen” med samtalekort og veiledningshefte ble lansert i september 2020, etter å ha vært prøvd ut i en rekke pilot-barnehager i løpet av året. I løpet av 6 måneder er det er blitt lastet ned eller bestilt over 2000 eksemplar av materiellet. Det har også fått omfattende medieoppmerksomhet bl a i Dagbladet, på NRK og en rekke lokalmedier. I tillegg har Redd Barna laget en promoteringsfilm om materiellet til sosiale medier, som har så langt hatt over 47 000 visninger. Redd Barna mener derfor målene i stor grad er nådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble gjennomført i tre faser. I oppstarts- og kartleggingsfasen ble det innhentet erfaringer fra barnehager i tre kommuner som hadde omfattende erfaring med å snakke med barn om kropp, grenser og overgrep – Tromsø, Sortland og Vennesla. Det ble også satt ned en faglig referansegruppe for prosjektet som gav råd igjennom hele prosessen. I fase 2, utvikling- og utprøvingsfasen, utarbeidet vi et test-opplegg basert på erfaringene og rådene fra fase 1. Dette ble prøvd ut i barnehager i 5 kommuner, hvor vi så innhentet tilbakemelding fra barnehageansatte og foresatte. I prosjektets tredje fase ble samtalekortene og veiledningsmateriellet ferdigstilt basert på innspill fra utprøvingen, og materiellet ble lansert i media og igjennom en lanseringsfilm på facebook. På grunn av Covid ble det ikke gjennomført et fysisk lanseringsseminar.

Resultater og resultatvurdering

De umiddelbare tilbakemeldingene fra barnehagene underveis i prosessen og etter lansering har vært at “Kroppen min eier jeg – i barnehagen” er et nødvendig og viktig verktøy som vil gjør det lettere for ansatte å snakke med barn om kropp, grenser og seksuelle overgrep. Samtidig vil det ta noe tid å innhente erfaringer når det gjelder bruk og nytte av verktøyet etter hvert som det blir bestilt, prøvd ut og tatt i bruk i stadig flere barnehager, og se om det har ønsket effekt når det gjelder å øke kunnskapen hos både barn og voksne, og gjøre voksne bedre rustet til å både snakke med barn og følge opp ved bekymring. Dette følger Redd Barna opp nå som materiellet implementeres i vårt pågående arbeid. Prosessen for å innhente tilbakemeldinger starter i April 2021 og er beskrevet i narrativ rapport.

Oppsummering og videre planer

«Kroppen min eier jeg – i barnehagen» inngår som et viktig verktøy i Redd Barnas materiell for barnehager, og vil kontinuerlig evauleres og forbedres. Et viktig funn i kartleggingsfasen var også at ansatte i barnehagen trenger økt kompetanse om overgrep og barns seksualitet. Veiledningsmateriellet utviklet i dette prosjektet er et viktig bidrag for å øke denne kompetansen, men det er ikke nok alene. Derfor arbeider Redd Barna politisk for å få på plass et nasjonalt kompetanseløft om vold og overgrep for alle ansatte i både skoler og barnehager.

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Kroppen min eier jeg – i barnehagen
Organisasjon
Redd Barna
Beløp Bevilget
2019: kr 480 000
Startdato
01.07.2019
Sluttdato
30.12.2020
Status
Under gjennomføring