Lys på mørke

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Lys på mørke er et kunstfotografisk prosjekt som omhandler 21 mennesker som alle har opplevd noe traumatisk i sine liv. Gjennom uttalelser og fotografiske uttrykk deler de sine erfaringer med oss. Betrakteren inviteres til å ta del i disse menneskenes ulike følelseslandskap. Vi vet at det hjelper å være åpen om det som er vanskelig. Det hjelper når vi får en følelse av at vi ikke er alene, og at andre mennesker kan forstå hvordan vi har det. Det kan gjøre at vi føler oss bedre og at de vonde følelsene kan blir lettere å bære.

Målsetting for prosjektet

Skape større åpenhet om det som er vanskelig i livet. Opprette gode møteplasser hvor mennesker kan oppleve ulike kunstuttrykk, oppleve å bli følelsesmessig møtt, kunne dele erfaringer med hverandre og både se og høre om andres opplevelser. Bruk av ulike kunstformer, både musikk, dans og bilder.

Målgruppe

I utgangspunktet alle og enhver, men med et spesielt fokus på mennesker som har det vanskelig i hverdagen og deres pårørende i Norge.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Prosjektet omfatter produksjon av kunstfotografi til visning inne og ute på Sjøholmen kunst og kulturhus i perioden 10. oktober – 27. oktober. I løpet av utstillingsperioden vil det produseres 3 live podkaster med tema; Gi tid, gutta og psyken og forhold til kropp. Det vil også blir laget en multimedia som viser hele bildematerialet på rundt 200 bilder på stillerom sammen med musikkstykket “Lys på mørke” som er spesielt komponert til prosjektet av den unge musikeren Sivert Sivertsen. Åpningen av prosjektet blir 10. oktober ved Fabian Stang og Bjørg Thorhallsdottir. Under åpningen blir det urframføring av musikkstykket «Lys på mørke», musikkinnslag av Sivert Sivertsen og ekspressiv dans ved Kyrre Texnæs fra Creator of Movements. Det blir også første live podkastsending med fokus på Verdensdagstema «Gi Tid». I sofaen; Fabian Stang, Bjørg Thorhallsdottir og Hans-Erik Dyvik Husby. Det blir ytterligere 2 live podkaster 17. og 24. oktober. Det vil produseres en kortfilm fra utstillingen og i perioden etter oktober 2019 vil det tilbys foredrag, og arbeides med å få vist utstillingen andre steder i landet. Det vil også arbeides med promotering av kortfilm og podkast.

Fremdriftsplan for prosjektet

Juni- Okt 2019 Mediaomtale: Sinn & Samfunn, Hjemmet, Kamille, NRK, God Morgen Norge, Dagbladet, VG, Aftenposten Sosiale medier podkast «FamilieLiv», Facebook, Twitter og Instagram Sept 2019 Prod bilder og trykt materiell til utstillingen 10. – 27. Okt 2019 Utstilling på Sjøholmen Etter Okt 2019 Foredrag, promotere podkast og kortfilm, stille ut andre steder i Norge

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Det overordnede målet med prosjekt LYS PÅ MØRKE har vært å skape større åpenhet og bevissthet rundt psykisk helse. Det har vært et mål å gjennom podkaster, utstilling, foredrag og intim-konserter å skape møteplasser hvor mennesker kan komme sammen for å bearbeide og dele erfaringer. Det har vært et viktig mål å kommunisere at vi ikke er alene om å ha det vanskelig, og det har vært et viktig mål for prosjektet å gjøre det lettere for mennesker å åpne seg om det som er vanskelig i eget liv.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Høy oppnåelse på alle delmål. Antall besøkende høyere enn håpet på. Også svært positivt med sak på TV Nyhetene og i store medier som Hjemmet og Fotografi. Svært positive tilbakemeldinger fra de som har gitt tilbakemelding. Over 80% har svart positivt på alle delmål om å snakke med andre, opplevelse av nye kunstuttrykk, kreativ aktivering, følelse av felleskap og det å bli følelsesmessig møtt, samt sannsynligheten for at du vil snakke med andre om vanskelige tema.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

400000

Prosjektgjennomføring/Metode

Utstilling, podkast, foredrag og musikk og multimedia

Resultater og resultatvurdering

Prosjekt LYS PÅ MØRKE har nådd ut til mange tusen mennesker gjennom spredning i mange ulike kanaler via utstilling på Sjøholmen, podkaster, foredrag og mediadekning. Tilbakemeldinger fra Impact studies viser at en stor andel av de som har besvart undersøkelsen har snakket med andre, opplevd nye kunstuttrykk, blitt kreativt aktivert, har opplevd en følelse av felleskap, har følt seg følelsesmessig møtt og sannsynligvis vil snakke med andre om vanskelige tema i etterkant. Flere har uttrykt av prosjektet åpner opp og gjør det lettere å snakke om det som er vanskelig i eget liv. Mange har uttrykt takk for at vanskelige tema blir tatt opp. Mange synes det er vanskelig å vise sårbarhet. Det at andre går foran og viser eksempler gjør det lettere selv å følge etter. Jeg mener derfor prosjektet har vært effektivt i forhold til å skape større åpenhet og kommunisere at du ikke er alene. Det løser selvfølgelig ikke alltid det som er vanskelig, men kan gjøre det vanskelige litt lettere å bære.

Oppsummering og videre planer

Alle målene i prosjektet er oppnådd med høy måloppnåelse. Tilbakemeldingene fra publikum har vært positive og mange. Mange har uttrykt at prosjektet åpner opp og gjør det lettere å snakke om det som er vanskelig i egne liv. Følgende aktiviteter står på planen for 2020: Foredrag for Oslo Kameraklubb Foredrag for Østensjø Kunstforening Festivalutstiller på ÅRAM PLUSS festivalen 19. – 23. mai Foredrag og utstilling i Førde, Grimstad og Bodø (avhenger av å få finansiering på plass) Ønsker også å få til et samarbeid med Oslo kommune ifm at Oslo skal bli en traumeinformert by

Prosjektleder

Stine Loe Jenssen

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Lys på mørke
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
SLJ photography i samarbeid Sjøholmen kunst og kulturhus
Beløp Bevilget
2019: kr 220 000
Startdato
01.07.2019
Sluttdato
30.06.2020
Status
Under gjennomføring