#makingsensetogether

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Kan kunst og kreative utrykk bidra til bedre psykisk helse? Ellen Ugelstad er filmskaper og kunstner og arbeider for tiden med et tredelt prosjekt som undersøker forholdet mellom makt og avmakt i psykiatrien. Prosjektet består av en kortfilm, en dokumentar og webkunstprosjektet #makingsensetogether (som det søkes om støtte til her). Dette er et prosjekt i grenseland mellom kunst og formidling. Det er deltagerbasert og består av en nettside med en rekke ulike oppgaver knyttet til kreativitet, sjel og psyke. Publikum inviteres til å sende inn tekster, foto, lydspor, tegninger, collager e.l.

Målsetting for prosjektet

I #makingsensetogether er målsetningen at deltagerne omsetter erfaringer knyttet til psykisk helse til et kunstnerisk uttrykk og at bidrag publiseres fortløpende til nettsiden gjennom et helt år. Sammen skaper deltagerne et kunstprosjekt og er en del av noe større.

Målgruppe

Skoleelever, institusjoner, høyskoler, brukerorganisasjoner, eldresenter, sykehjem, helsepersonell, pårørende og allmenmarkedet; alle har en psykisk helse .

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

3000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi søker om tilskudd til utvikling, prosjektarbeid og kuratering av webkunst prosjektet #makingsensetogether. Både design av nettside og utvikling av oppgaver er en av de første tiltakene som må igangsettes. Først og fremst vil nettsiden www.makingsensetogether.no – som fortløpende publiserer bidrag¬ – videreutvikles. Deltagerne bidrar med små “kunstverk” som lastes opp til nettsiden og publiseres der. For at dette skal fungere optimalt må det bygges en god infrastruktur for prosjektet; oppgaver må utvikles og testes ut, det må utarbeides et system for levering via e-post eller en sky. Og det trengs også et system for sortering, tilrettelegging og godkjenning av innleggene før publisering. Et av hovedmålene er å få inn bidrag til alle oppgavene som ligger på nettsiden. Prosjektet skal gå over ett år og det vil jobbes aktivt med å få inn bidrag, først og fremst via nettsiden som spres via sosiale medier, men også via samarbeidspartnere, arrangementer, visninger, direkte invitasjoner og Den kulturelle skolesekken. Workshop´er vil tilpasses ulike “bestillere” og en veileder skal utvikles slik at det også går ann å gjennomføre en workshop og bruke nettsiden hvor som helst i landet.

Fremdriftsplan for prosjektet

1. Utvikling av femti kreative oppgaver, samt design av nettside og infrastruktur for levering og publisering igangsettes først og gjennomføres de tre første månedene. 2. Kartlegging av samarbeidspartnere og konkretisering av aktiviteter og workshops, som skal inspirere til at folk bidrar (hele året). 3. Spredningsarbid og synliggjøring gjennom SoMe er også en dynamisk prosess som går igjennom hele året. 4. Evaluering og rapport.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

#makingsensetogether er et deltagerbasert kunstprosjekt som har involvert samarbeidspartnere på tvers av disipliner gjennom workshops og utstillinger. Kjernen i prosjektet er en nettside med ulike oppgaver under overskriften “kreativitet, sjel og psyke”. Målsettingen med kunstprosjektet er å utforske en relasjons- og deltagerbasert metode hvor hvem som helst kan bidra til det ferdige verket. Gjennom å omsette personlige erfaringer til et kunstnerisk uttrykk har målsetningen vært å inspirere til handling og oppfordre deltakerne til å eie og definere egne erfaringer. Vårt mål er at aktivisering og deltagelse kan øke bevisstheten hos den enkelte, og at man samtidig skaper et felleskap ved å dele erfaringer og se hva andre bidrar med; man er med på noe større. Prosjektet har vært åpent for alle gjennom nettsiden og sosiale mediekampanjer, men vi har hatt et ekstra fokus på ulike målgrupper utenfor kunstscenen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Overordnet ble de fleste effektmålene nådd, noen måtte justeres og noen ble det ikke mulig å gjennomføre. Vi oppnådde også andre mål som ikke opprinnelig var listet i søknaden, som kom til underveis som gjennomføring av flere utstillinger. Vi omstilte oss flere ganger og da verden ble snudd på hodet la vi inn et økt trykk og fokus digitalt, på nettsiden, ved at vi gjennomførte flere digitale verksteder over zoom, samt digitale kampanjer i sosiale medier som dagens oppgave og ukens bidrag. Det ble også lagt mye ekstra ressurser designutvikling og til flere søknadsprosesser for å få inn økt finansiering til omlegging av prosjektet. Vi nådde ikke ut til like mange som vi hadde håpet, men fikk brukt mer tid på hver person og spesifikke grupper fordi vi samlet den samme gruppen gjennom flere tilpassede workshops. Hver person fikk løst flere oppgaver og virkelig satt seg inn i prosjektet og dets intensjoner. Dette førte til større kontinuitet, rom for refleksjon og fordypning.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1500

Prosjektgjennomføring/Metode

Vår aksjon har bestått i å møte målgruppene på deres arena, tilrettelegge for at de kan og tør å delta og dernest å bidra med en større helhetlig kontekst til hvert enkelt, personlige bidrag. For å nå disse målgruppene, synliggjøre prosjektet og samle inn kunstneriske bidrag, har vi derfor initiert og gjennomført ulike aktiviteter. Gjennom flere store samarbeid, med blant annet Villa Walle/Galleri Walle, Trap/Nøkkel til byen og Bipolar Superstar/Rap Clinic, har vi samlet inn kunstneriske bidrag som har blitt del av et digitalt utstillingsrom på nettsiden og flere mini-utstillinger underveis. #makingsensetogether bygger på tradisjoner innenfor relasjonell estetikk, aktivisme og outsider art. Prosjektet har vært åpent for alle ved at oppgavene ligger på nettsiden og flere har deltatt ved å sende inn bidrag direkte. Hoveddelen av bidragene har kommet inn via våre samarbeid i form av kreative workshoper med utgangspunkt i oppgavene, både fysiske og digitale.

Resultater og resultatvurdering

Gjennom en rekke samarbeid og workshops, der vi har nådd ulike målgrupper utenfor kunstscenen har vi samlet inn kunstneriske bidrag som har blitt del av et digitalt utstillingsrom på nettsiden og flere mini-utstillinger underveis. Med prosjektet har vi aktivert målgruppene kreativt, skapt rom for utveksling av erfaringer innenfor tematikken og synliggjort dette gjennom å utstille resultatene av prosessen. Resultatene og de kreative bidragene reflekterer prosjektets fokus på en spontan og leken tilnærming til kunst og skapende aktivitet, der prosessen har vært minst like viktig som resultatet. Vi har også involvert tidligere brukere/pasienter som også har avholdt workshops i regi av oss som feks. Bipolar Superstar.

Oppsummering og videre planer

#makingsensetogether er et vellykket prosjekt med stor verdi for alle deltakere. Galleriet på nettsiden fullføres nå og man vil kunne sende inn bidrag, samt at formidlere vil kunne bruke konseptet i undervisning, men vi oppsøker ikke lenger målgruppene. Psykisk helse er mer på agenda enn før og vi tror at det er et takknemlig prosjekt å ta i bruk. Vi skulle gjerne gått videre med prosjektet, men grunnet pandemien og andre store prosjekter i selskapet, har vi dessverre ikke mulighet. Vi tar med oss de verdifulle og inspirerende erfaringene, resultatene og ikke minst menneskene som deltok.

Prosjektleder

Ellen Harriet Ugelstad

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
#makingsensetogether
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Twentyone Pictures
Beløp Bevilget
2019: kr 700 000
Startdato
30.09.2019
Sluttdato
01.07.2022
Status
Under gjennomføring