Med hvit stokk på nye stier

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

De aller fleste av oss, uansett funksjonsnivå, har ønske om å delta på ulike aktiviteter enten det er i organisasjonslivet, i sosiale settinger eller ved bare å være ute i naturen. I Telemark har man de siste årene etablert turløyper som er universelt utformet. Flere av løypene er tilknyttet kulturhistoriske steder. Vår erfaring er at blinde og svaksynte har liten kjennskap til alle disse flotte turløypene i fylket vårt. Derfor ønsker vi å vise hvilke muligheter som finnes. Mange synshemmede opplever en stillesittende hverdag med få fysiske aktiviteter.

Målsetting for prosjektet

Målet med dette prosjektet er å spre kunnskap om og gi kjennskap til hvilke muligheter som finnes i fylket vårt langs flotte stier. Vi ønsker å gi et trykt tilbud, der man skal gå turene sammen og med gode ledsagere. Inspirere synshemmede i Telemark til å delta i fysiske aktiviteter.

Målgruppe

Blinde og svaksynte i alle aldre fra Telemark.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

450

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

All planlegging og praktisk gjennomføring vil bli utført av fylkeskontoret til Blindeforbundet i Telemark. Prosjektets styringsgruppe vil være fylkeslagets styre. Norges Blindeforbund Telemark har drevet med flere aktiviteter for denne gruppen, og har opparbeidet seg god erfaring. Et økt tilbud vil være med på å styrke denne rollen. Vi ønsker å videreføre deler av tilbudene etter at prosjektet er slutt. Vi legger opp til et tett samarbeid med kommunene i Telemark, som de siste årene har hatt sterk fokus på folkehelse og prioritert midler til etablering av lett tilgjengelig universelt utformet stier i nærmiljøet. Skien kommune har for eksempel fått en flott ny sti ved Skien fritidspark. Få i vår gruppe har kjennskap til denne. Vi vil i januar 2017 invitere blinde og svaksynte til et informasjonsmøte i begynnelsen av februar der vi har et konkret opplegg for ulike turer i hele fylket. På samme møte vil en fysioterapeut informere om hvor viktig det er med fysisk aktivitet, det vil også bli gitt øvelser i hvordan man kan gå med staver.

Fremdriftsplan for prosjektet

Hver måned vil det bli lagt opp til en trimtur på nye stier.Program for denne dagen kan se slik ut: Orientering fra lokalkjente om den turstien vi skal gå på. Vi går, legger vekt på at alle kan gå i sitt eget tempo. Matstopp. Her kan folk ha med niste. Det vil også bli lagt opp til felles måltider, f. eksempel etter ent tur. Skape sosiale arenaer.Oppsummering. Hvordan syntes de stien var tilrettelagt. Hjemtransport.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

De aller fleste av oss, uansett funksjonsnivå, har ønske om å delta på ulike aktiviteter enten det er i organisasjonslivet, i sosiale settinger eller ved bare å være ute i naturen. Mange synshemmede opplever en stillesittende hverdag med få fysiske aktiviteter. De fleste har orienteringsproblemer på grunn av synstapet, og blir derfor usikre. Det tryggeste valget blir å være hjemme. Målet med dette prosjektet har vært å spre kunnskap om og gi kjennskap til hvilke muligheter som finnes i langs flotte stier fylket vårt. Hensikt har vært å gi et trygt tilbud, der man går turene sammen og med gode ledsagere. Videre har vi ønsket å inspirere synshemmede i Telemark til å delta i fysiske aktiviteter og å gi dem historiske og sosiale opplevelser, bryte en isolerende tilværelse, komme ut i frisk luft og oppleve naturen og øke den sosiale aktiviteten.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Deltagelsen i dette prosjektet har vært veldig bra. Mange i målgruppa har deltatt. Vi har fått flere gode tilbakemeldinger. Deltagerne har kommet seg ut, fått påfyll av gode historiske opplevelser. Det har blitt mye mosjon, man har fått kunnskap om forskjellig turmuligheter for blinde og svaksynte. I tillegg har man kommet seg ut i frisk luft, fått oppleve mye fin natur og ikke minst fått bli med på gode sosiale aktiviteter.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

80

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektleder Terje Weber brukte styret i Norges Blindeforbund Telemark som styringsgruppe for prosjektet. I januar 2017 ble det utarbeidet program for prosjektet som ble sendt ut til målgruppen synshemmede i Telemark. På første samling i februar ble det gitt utfyllende informasjon om de ulike aktivitetene i forbindelse med prosjektet. Det samme ble gjort i 2018. Turene ble lagt opp slik at flest mulig kunne delta. Mobilitet er en utfordring for mange i høy alder, derfor var det lagt opp slik at man kunne gå det man orket. Det har vært arrangert 6 utflukter i 2017: • Den første gikk til Mølen som er en del av kyststien i Vestfold. • I april ble det en flott gaidet tur langs kyststien i Langesund • I mai gikk turen til Notodden og Tinnemyra. • I september gikk turen til Brevikstrand og Ødegård i Bamble der deltakerne gikk langs kyststien. I 2018 ble det arrangert to turer: • I juli ble det arrangert tur til gamlebyen i Fredrikstad. • I august ble det topptur til Gaustatoppen. På alle arrangementene har det vært satt av god tid til måltider. Noen ganger har man hatt med niste og kaffe, andre ganger har det blitt servert gode lunsjer.

Resultater og resultatvurdering

Det har vært svært god deltakelse på alle arrangementene som er gjennomført i prosjektperioden. Mellom 20 og 50 personer har deltatt på hver tur. Alderen har vært fra 35 til over 90 år. Tilbakemeldingene fra deltakerne har vært veldig gode. De beskriver mange fine sanseopplevelser. På alle samlingene har det vært gode historiske opplevelser med flinke guider som har formidlet mye interessant stoff. Det har blitt turer med innhold. Et av målene i prosjektet har vært å motivere deltakerne til fysiske aktiviteter, og det har det blitt mye av. Vi har gått en del på alle turene. Noen har gått langt, andre litt kortere, og andre igjen veldig kort med hjelp av rullator. Alle har vært fysisk aktive. På alle turene har vi vært ute, så det har blitt mye frisk luft. Vi har hatt stor fokus på det sosiale. Flere har blitt kjent med nye folk, det har oppstått vennskap og nye kontakter. På alle truene har det vært med ledsagere. Men der er ikke alle som er avhengig av den type hjelp.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har vist at dersom tilbudet til blinde og svaksynte er tilrettelagt i trygge rammer, ønsker mange å delta. God informasjon i forkant av turene er avgjørende for å skape trygghet. Resultatet av prosjektet har vært at blinde og svaksynte har kommet seg ut. Flere har deltatt på alle aktivitetene som er blitt arrangert. Prosjektet har også vist betydningen av å komme sammen og etablere sosiale nettverk. Prosjektet blir videreført i 2019 med flere utflukter.

Prosjektleder

Terje Weber

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Med hvit stokk på nye stier
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2017: kr 60 000
Startdato
08.01.2017
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet