Med hvit stokk på ville veier

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

De aller fleste av oss, uansett funksjonsnivå, har ønske om å delta på ulike aktiviteter enten det er i organisasjonslivet, i sosiale settinger eller ved bare å være ute i naturen. I Vestfold har man de siste årene etablert turløyper som er universelt utformet. Flere av løypene er tilknyttet kulturhistoriske steder. Vår erfaring er at blinde og svaksynte har liten kjennskap til alle disse flotte turløypene i fylket vårt. Derfor ønsker vi å vise hvilke muligheter som finnes. Mange synshemmede opplever en stillesittende hverdag med få fysiske aktiviteter.

Målsetting for prosjektet

Inspirere synshemmede i Vestfold til å delta i fysiske aktiviteter. Målet med dette prosjektet er å spre kunnskap om og gi kjennskap til hvilke muligheter som finnes i fylket vårt langs flotte stier. Vi ønsker å gi et trykt tilbud, der man skal gå turene sammen og med gode ledsagere.

Målgruppe

Blinde og svaksynte i alle aldre fra Vestfold.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

350

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

All planlegging og praktisk gjennomføring vil bli utført av fylkeskontoret til Blindeforbundet i Vestfold. Prosjektets styringsgruppe vil være fylkeslagets styre. Norges Blindeforbund Vestfold har drevet med flere aktiviteter for denne gruppen, og har opparbeidet seg god erfaring. Et økt tilbud vil være med på å styrke denne rollen. Vi ønsker å videreføre deler av tilbudene etter at prosjektet er slutt. Vi legger opp til et samarbeid med Vestfold fylkeskommune , som de siste årene har hatt sterk fokus på folkehelse. NBF Vestfold er med i eget folkehelsenettverk sammen med kommunene i fylket. Det er prioritert midler til etablering av lett tilgjengelig universelt utformet stier i nærmiljøet. Sandefjord kommune har for eksempel fått en flott ny sti ved Heisetra. Få i vår gruppe har kjennskap til denne. Vi vil i august 2018 invitere blinde og svaksynte til et informasjonsmøte i begynnelsen av september der vi har et konkret opplegg for ulike turer i hele fylket. På samme møte vil en fysioterapeut informere om hvor viktig det er med fysisk aktivitet, det vil også bli gitt øvelser i hvordan man kan gå med staver.

Fremdriftsplan for prosjektet

Hver måned uten snø vil det bli arrangert en trimtur på “ville veier” ute i naturen. Program for denne dagen kan se slik ut: Orientering fra lokalkjente om den turstien vi skal gå på. Vi går, legger vekt på at alle kan gå i sitt eget tempo. Matstopp. Her kan folk ha med niste. Det vil også bli lagt opp til felles måltider, f. eksempel etter endt tur. Skape sosiale arenaer. Oppsummering. Hvordan syntes de turveien var tilrettelagt. Hjemtransport.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet var å inspirere synshemmede til å delta i fysiske aktiviteter, samt spre kunnskap om og gi kjennskap til hvilke muligheter som finneslangs flotte stier. Det var viktig at tilbudet var trygt, tilrettelagt og hadde tilgjengelige ledsagere. Målgruppa var blinde og svaksynte i hele Vestfold.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi evaluerte hvert arrangement der deltagerne svarte på om de opplevde turen tilrettelagt, trygt og om de ønsket å oppsøke turmålet igjen. Det ble overveldende positive svar på hvert arrangement. Deltagerne ønsket å komme tilbake, turen opplevdes trygg og farbar og tilrettelagt for synshemmede.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

40

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgruppa planla og gikk turene opp på forhånd. Invitasjon ble sendt ut og transport ble ordnet og koordinert. Første tur gikk med guide på Karljohansvern i Horten 3.mars. Neste tur gikk 27. april til Ihlene naturreservat utenfor Tønsberg. Her er det laget en god universell utformet turvei på ca 60 min gange. Vi ble møtt av en naturforvalter som fortalte om fuglereservatets unike betydning. Neste tur var Mølen og kyststien 10. mai. Nylig regn ga vårlukt fra skogen og gruppa taklet den våte stien bra! Vi delte opp i to grupper der 16 pers gikk kysttien på 2 km og 18 pers ble med guide på rusletur på Mølen. 19. mai reiste vi på tur til Verdens Ende og Tjøme. Her fikk vi guide fra Færder Nasjonalpark. . Her er det også kommet tilrettelagt badeplass som en av deltagerne og førerhund testet ut. Siste tur – selve eksamen – ble helgetur til fjells . Gode universelt utformede turveier ble oppvarmingen. Lørdag ble det fjelltur på sti. Her fikk deltagerne virkelig testet ferdigheter innen ledsagersamarbeid, balanse, styrke og kondisjon. Søndag gikk de sprekeste enda en tur på fjellsti, mens hoveddelen av gruppa gikk på tilrettelagt turveier. Hvert arrangement ble evaluert.

Resultater og resultatvurdering

God informasjon om turer, testing og trygghet innenfor gode tilrettelagte rammer. I prosjektet fikk deltagerne virkelig testet ferdigheter innen ledsagersamarbeid, balanse, styrke og kondisjon. Vi ble litt støle, litt våte, litt kalde, men mest av alt veldig fornøyd med mestring! Flotte turer som vi som organisasjon og som vi vet flere av deltagerne allerede har gjentatt på egenhånd. Takk til alle deltagerne for for fine turopplevelser!

Oppsummering og videre planer

Prosjektet ble så vellykket at vi allerde er godt i gang med fortsettelsen. En turgjeng ble etablert gjennom prosjektet og de ønsket å fortsette. VI har arrangert tur på nedlagt jernbanelinje i Holmestrand i august 19 og har lagt opp til flere nye turer høsten 19. Vi ser også på muligheten for nye turdestinasjoner våren 2020. Vi opplevde at der vi kunne dele gruppa i to “sprekhetsgrader” fikk best oppslutning. Mange er ikke så spreke, men har ønske om å komme seg ut.

Prosjektleder

Kjersti Daviknes

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Med hvit stokk på ville veier
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2018: kr 60 000
Startdato
31.07.2018
Sluttdato
15.06.2019
Status
Avsluttet