Se hele meg

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

De alvorligste problemene for mennesker med psykoselidelser, er at fenomener som stemmehøring, vrangforestillinger, selvforstyrrelser, tilbaketrekking og andre alvorlige forstyrrelser, fører til at pasienter isolerer seg og havner utenfor det sosiale fellesskapet. Vinteren 2017 sendte NRK en suksessfull serie på seks episoder kalt Stemmene i hodet i et samarbeid mellom produksjonsselskapet Medieoperatørene, regissør Gunhild Asting, NRK, Bergfløtt Behandlingssenter. Stoffet i serien er altfor verdifullt til å ikke benyttes, og dette er hovedmotivet og bakgrunnen for denne prosjektsøknaden.

Målsetting for prosjektet

Inspirere og lede til bedre dialoger mellom mennesker med psykoselidelser og deres omgivelser. Pasienter og pårørende skal få større forståelse for hvordan de enkelte opplever alvorlige problemer og fenomener knyttet til psykoser. Mindre stigmatisering og mindre opplevelse av skam rundt sykdommen.

Målgruppe

Mennesker med alvorlige psykoselidelser og deres pårørende, brukerstyrte miljøer og fagmiljøer som arbeider med denne gruppen. Utdanninger og miljøer i feltet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Dette er erfaringsbasert materiale med personberetninger, som visualiseres og løftes fram for å nå primært pasienter/brukere, deres pårørende, samt nåværende og kommende fagfolk. Samtidig som fenomenene belyses og rammes inn, gis de også en teoretisk forankring. Eksempler danner utgangspunkt for å diskutere konkrete fenomener, hvor deltakerne inviteres til å utforske egne erfaringer. Som ideelt prinsipp mener vi at det bør brukes samme materiale i behandlings- og undervisningssammenhenger. Diskusjonene bør kunne ta litt ulike veier, men alle har livserfaringer som er relevante. Prinsippet om full åpenhet i utdanning/undervisning er også et metodisk grep som vi har gode erfaringer med de siste årene, og vil gjerne utvikle videre. De subjektive opplevelsene via animasjonene, sammen med de personlige beretningene, gjør at materialet fra dokumentarserien er meget gunstig i et arbeid for å skape et helt annet grunnlag til dialog og forståelse av disse opplevelsene. Personenes «levde liv» og erfaringene kommer tydelig fram gjennom dokumentarstoffet. De skal være autentiske personberetninger. De som benytter filmene skal bli kjent med menneskene (ikke pasientene). Dette inngir håp og viser hva som gir mening og mestring og tilfriskning.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan. – mars 2018 er satt av til prosjektutvikling og planleggingen av filmene og det skriftlige idéheftet. Materialet fra filmserien samt en del av de ubrukte opptakene, skal tilrettelegges. SEPREP og regissør vil ha dialog rundt tematikk og innhold og filmene skal samkjøres. Mars- april 2018 er satt av til klippefasen, videreutvikling og utprøving av det skriftlige materialet. Mai og juni 2018 er film/hefter ferdig før distribusjon ut året.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

SE HELE MEG har blitt til i samarbeid mellom Stiftelsen SEPREP og filmskaper Gunhild Asting. Filmene i læringsprogrammet består både av klipp fra Stemmene i hodet (NRK vinteren 2017) og nytt materiale som ikke har vært vist tidligere. Til sammen har det blitt 112 videoklipp. Læringsprogrammet finnes på www.sehelemeg.no Alle 8 hovedemnene har ulike underemner (#) med tilhørende tekstmateriale. Hvert underemne har flere videoklipp med temaer som ledsages av refleksjonsspørsmål. Det er tanken at SE HELE MEG kan benyttes i grupper, og aller helst med en hovedansvarlig til å lede det hele. Det er utarbeidet en mer inngående og detaljert brukerveiledning som ligger under hovedmenyen. Målgrupper Personer med psykoselidelser, familier, nettverk og fagfolk er hovedmålgruppene for dette arbeidet. Programmet vil kunne brukes i brukerstyrte miljøer og fagmiljøer som arbeider med utredning, behandling og oppfølging av mennesker med psykose. Læringsprogrammet SE HELE MEG er allerede tatt i bruk.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har utelukkende mottatt positive tilbakemeldinger på læringsprogrammet så langt. Vi kjenner til at det brukes i ulike fagmiljøer rundt i landet og at det brukes ved flere typer helse- og sosialutdanninger. Selv har vi presentert SE HELE MEG på flere nasjonale konferanser, i SEPREPs egne viderutdanninger og i flere av videre- utdanningene ved VID vitenskapelige høgskole. Vi vil fortsette arbeidet med å spre informasjonen i faglige magasiner og nettverk rundt i landet i tiden fremover. Så langt har vi ikke fått gjort noen evaluering av om læringsprogrammet har ført til ny kunnskap, men tilbakemeldingene tyder unisont på det verdifulle innsideperspektivet. Vi ønsker oss nærmere evalueringer og prosjektarbeid som masteroppgaver og PhD for mer omfattende kartlegginger av hvordan SE HELE MEG brukes og hvilken effekt det har på de som bruker det. Videre utover vil vi samle mer data på dette. 1200 stk. har vært inne på siden e. nyttår med til sammen over 2000 økter (Google Analytics).

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

5000

Prosjektgjennomføring/Metode

Ei prosjektgruppe av fagfolk fra ulike behandlingsmiljøer, medvirkende fra TV-serien, ledelsen ved Crux Bergfløtt, pårørende gjennom Landsforeningen for pårørende i psykiatrien (LPP) og Sagatun brukerstyrte senter, har fulgt produksjonen av prosjektet. Første halvåret i 2018 ble brukt til prosjektutvikling og planlegging av filmene og det skriftlige materialet. Filmskaper Gunhild Asting og hovedansvarlige i SEPREP har funnet fram til det materiellet som egner seg best i et læringsprogram og så sydd det sammen med det skriftlige materialet. Klippearbeidet utgjør alltid en betydelig del når det skal lages et nytt filmmateriale. Nye intervjustrekk ble også produsert våren 2018. Underveis i klippingen har piloter med det visuelle og tekstlige materialet blitt testet ut av våre samarbeidspartnere. Hovedpersoner, Bergfløtt og foreldre har også vært involvert og godkjent det visuelle materialet. Denne delen av jobben, inklusiv inngåelse av kontrakter og samtykkeerklæringer er ganske omfattende. Filmskapers kjennskap til og tilitt hos hovedpersonene og deres familier er avgjørende for resultatet her. Webløsning for nedlasting fra nettet, ble ferdigstilt i løpet av høsten 2018.

Resultater og resultatvurdering

Vi har utelukkende mottatt positive tilbakemeldinger på læringsprogrammet så langt. Vi kjenner til at det brukes i ulike fagmiljøer rundt i landet og at det brukes ved flere typer helse- og sosialutdanninger. Selv har vi presentert SE HELE MEG på flere nasjonale konferanser, i SEPREPs egne viderutdanninger og i flere av videre- utdanningene ved VID vitenskapelige høgskole. Vi vil fortsette arbeidet med å spre informasjonen i faglige magasiner og nettverk rundt i landet i tiden fremover. Så langt har vi ikke fått gjort noen evaluering av om læringsprogrammet har ført til ny kunnskap, men tilbakemeldingene tyder unisont på det verdifulle innsideperspektivet. Vi ønsker oss mer systematiske evalueringer av bruken av programmet fremover. Som det vil fremgå av regnskapet er de tildelte midler brukt. I tillegg har Stiftelsen SEPREP bidratt med noe av sine egne midler, ikke minst med å fristille sine ansatte til dette utviklingsarbeidet. Dette arbeidet vil fortsette i årene fremover.

Oppsummering og videre planer

Vi vil ta initiativ til, og støtte opp under, spredning av læringsprogrammet gjennom nasjonale kompetansesentra, på ulike kompetansearenaer og i våre landsdekkende nettverk. Vi vil stimulere til evalueringer og forskningsoppgaver på SE HELE MEG. Vi er inne i en ny og spennende fase med bruken av læringsprogrammet, og gleder oss til fortsettelsen og et videre og tettere samarbeid med de hovedmedvirkende som vi har blitt godt kjent med underveis i arbeidet og som vi har undervist sammen med. SE HELE MEG har vært til stor inspirasjon for oss alle som har vært involvert og vil inspirere videre.

Prosjektleder

Gunnar Brox Haugen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Se hele meg
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Stiftelsen SEPREP
Beløp Bevilget
2018: kr 790 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet