Menn som slår menn – har fylla skylda?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Unge menn er samfunnsgruppen som både er mest utsatt for fysisk vold og som står bak mesteparten av denne volden. Til tross for at utelivsvold og lignende fysisk vold mellom menn er et folkehelseproblem, finnes det få behandlingstilbud til menn som utøver slik vold. Eksisterende nasjonale sinnemestringstilbud prioriterer utøvere av partnervold og vold mot barn. Vi vil derfor prøve ut et lavterskel sinnemestringstilbud som retter seg spesifikt mot menn som utøver utelivsvold, og innhente kunnskap direkte fra mennene om hva slags andre tiltak og metoder trengs.

Målsetting for prosjektet

Målsettingen for prosjektet er å bidra til å forebygge utelivsvold og resulterende helseskader blant unge menn. Dette oppnås gjennom å utvikle og gjennomføre et sinnemestringskurs for menn over 18 år som utøver vold mot menn, samt ved å dele kunnskap fra prosjektet med hjelpeapparat og unge menn.

Målgruppe

Unge menn i alderen 18-30 år som utøver, har utøvd eller står i fare for å utøve utelivsvold og annen blind vold.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

8

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vinteren 2018 vil vi gjennomføre et sinnemestringskurs over 10 ganger for en gruppe av åtte menn som utøver utelivsvold eller liknende vold. Kurset vil ledes av vår erfarne terapeut Steinar Kvam og vil bygge på Reforms etablerte og sertifiserte sinnemestringsmetodikk, med tilpasninger for den aktuelle målgruppen. Hovedtemaer som vil berøres er: følelser i tilknytning til sinne, konsekvenser av vold på kort og lang sikt, voldens historie i eget liv, kunnskap om voldens mange former og ansvarliggjøring for egne følelser og handlinger. Siden dette er en ung målgruppe, vil vi vektlegge deltakernes personlige historie mer enn vanlig for slike kurs og fokusere mindre på samliv og foreldreskap. Vi vil også legge inn en egen undervisningskomponent om rus. Deltakerne vil rekrutteres via samarbeid med politi, legevakt, helsestasjoner, Alternativ til Vold og Reforms Mannstelefon, samt annonsering og nyhetsoppslag. Rekrutteringsperioden går over et halvt år høsten 2017 for å sikre et fulltegnet kurs. Terapeuten vil gjennomføre en individuell kartleggingssamtale med hver av deltakerne før kursoppstart, samt en oppfølgingssamtale tre måneder etter avsluttet kurs.

Fremdriftsplan for prosjektet

August 2017 Første planleggingsmøte. September Tilpassing av kursmodell. Utvikling av rekrutteringsmateriell. Oktober – desember Rekrutteringstiltak mot ATV, politi, helsestasjoner og legevakt. November-desember Inntakssamtaler. Januar – mars 2018 Gjennomføring av kurs. Mars Foreløpig evaluering av kurs. Juni Oppfølgingssamtaler. Ferdigstilling av kursevaluering. Juli-august Videreutvikling av kurs. Sluttrapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Unge menn er samfunnsgruppen som både er mest utsatt for fysisk vold, og som står bak mesteparten av denne volden. Alvorlig fysisk vold mot menn tar gjerne form av slagsmål eller blind vold, og skjer ofte på nattestid, i helgene og av en ruspåvirket person. Til tross for at forskning viser at utelivsvold og lignende fysisk vold mellom menn er et betydelig problem, finnes det få hjelpetilbud til menn som utøver slik vold. Eksisterende nasjonale sinnemestringstilbud i regi av Alternativ til vold (ATV) og familievernkontorene prioriterer tilbud til utøvere av partnervold og vold mot barn. Reform ønsket derfor å pilotere et lavterskel sinnemestringstilbud som retter seg spesifikt mot menn som utøver utelivsvold eller annen blind vold. Målsettingen var å bidra til å forebygge utelivsvold og resulterende helseskader blant unge menn. Målgruppen for tiltaket var menn i alderen 18 til 30 år som utøver, har utøvd eller står i fare for å utøve utelivsvold og annen blind vold.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Sinnemestringstilbudet ble gjennomført dels som gruppesamlinger, og dels som enesamtaler. Fem menn deltok i opplegget, og to av dem fullførte hele kurset. Måloppnåelsen i prosjektet kan framstå mangelfull, siden vi ikke oppnådde å rekruttere det ønskede deltakerantallet på 6 til 8 menn. At så få ønsket å delta i gruppe, gjorde det umulig å gjennomføre kurset som planlagt, og vi ble derfor nødt til å avvikle de siste samlingene som enesamtaler i stedet for grupper. Vi er likevel overbevist om at det har vært mye nytte og verdi i dette prosjektet, ogvi mener at mange av målene er innfridd. Reform har lang erfaring med å avholde sinnemestringskurs, og erfaringsmessig er det alltid frafall av deltakere underveis. At to deltakere fullførte sinnemestringsopplegget må derfor sies å være en tilfredsstillende gjennomføringsprosent, tatt i betraktning at bare fem startet kurset (i gruppe eller enesamtale).

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

5

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet startet opp i august 2017. Prosjektgruppen satte dato for kurset og la en plan for rekruttering av deltakere. Videre møttes prosjektgruppen jevnlig gjennom høsten for å diskutere og tilpasse innholdet i kurset. Deltakere ble rekruttert gjennom DPS, politikontor, Alternativ til Vold og Konfliktrådet i Oslo og Akershus. Kurset ble videre bekjentgjort via plakater, nyhetsoppslag og Facebook-annonsering. Kurset hadde oppstart i januar 2018. Grunnet få deltakere og frafall underveis, ble ikke alle de planlagte fellessamlingene gjennomført. De resterende deltakerne fikk i stedet tilbud om individuell oppfølging og takket ja til dette. Kurset ble dermed gjennomført som en kombinasjon av fellessamlinger og enesamtaler. Oppfølgingssamtaler med deltakerne ble gjennomført i august/september 2018.

Resultater og resultatvurdering

Reform har tilbudt, utviklet og gjennomført et sinnemestringsopplegg for menn som utøver utelivsvold og annen vold utenfor nære relasjoner. Sinnemestringstilbudet ble gjennomført dels som gruppesamlinger og dels som enesamtaler. Fem menn deltok i opplegget og to av dem fullførte hele kurset. Vi klarte ikke helt å rekruttere det ønskede deltakerantallet på 6 til 8 menn, og bare to av gjennomførte sinnemestringsopplegget i sin helhet. Vi mener likevel at det har vært mye nytte og verdi i prosjektet, og at mange av målene er oppnådd. I løpet av prosjektperioden mottok vi mye positiv respons på og interesse for tiltaket. Mange psykologer og ansatte på DPS kontaktet oss for å høre mer om tilbudet, og de fortalte oss om klienter som kunne ha nytte av et slikt tilbud. Kurset har hatt en svært positiv effekt på en av deltakerne. Deltakeren opplevde både økt mestring av eget sinne og en klart høyere høyere livskvalitet.

Oppsummering og videre planer

Menn som slå menn – har fylla skylda? oppsummeres som et vellykket prosjekt. Kurset ga svært nyttige erfaringer. Kurset hjalp også noen menn helt konkret. Prosjektet har bekreftet vår antakelse om at det er behov for et forsterket fokus på vold som ikke bare oppstår i nære relasjoner, men som også skjer i det offentlige rom. I øyeblikket har vi ikke konkrete planer om å videreføre prosjektet. Erfaringene fra prosjektet inngår likevel i Reforms portefølje av kunnskap for å nå fram til marginaliserte menn. Som sådan vil prosjektet sikres et videre liv i ressurssenterets videre arbeid.

Prosjektleder

Hedda Hakvåg

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Menn som slår menn – har fylla skylda?
Organisasjon
Reform – ressurssenter for menn
Beløp Bevilget
2017: kr 210 000
Startdato
05.08.2017
Sluttdato
01.11.2018
Status
Avsluttet