Mennesket er Menneskets Lykkepille

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Sisa Kultursenter er en ideell, frivillig forening som ble etablert i Alta høsten 2007 av lokale ildsjeler med avgjørende støtte fra ExtraStiftelsen – med formål å forebygge og motvirke utenforskap. Sisa har vært og er fortsatt en stor suksess og har opparbeid et godt omdømme. Etterspørsel fra andre frivillige organisasjoner og lokalsamfunn for Sisas erfaringer og kompetanse er langt større enn vi har kapasitet til å følge opp. Sisa vil gjerne bistå og bidra overfor andre foreninger, men etterspørsel og behov er langt større enn vi har mulighet til å imøtekomme.

Målsetting for prosjektet

Overføre kompetanse og kunnskap for beste praksis mellom frivillige foreninger som fremmer helse, mestring, livskvalitet og deltakelse for utsatte og marginaliserte grupper i respektive lokalsamfunn, med formål å styrke og utvikle aktiv frivillig innsats og ressursmiljøer som motvirker utenforskap.

Målgruppe

Frivillige foreninger og virksomheter som forebygger og motvirker utenforskap, med formål å styrke ressursmiljøer og samarbeid mellom frivillige virksomheter.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

200

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

PROSJEKTTEAM Prosjektet organiseres med et prosjektteam som har ansvar for overordnet ledelse og gjennomføring av aktiviteter i prosjektet. Prosjektleder har faglig og daglig/løpende ansvar for oppfølging av aktiviteter i prosjektet. Prosjektteam: – John-Tore Martinsen, daglig leder Sisa, sosialantropolog (faglig ansvar/prosjektleder 60 %) – Hege Igeland, daglig leder i Norges Blindeforbund, avd. Finnmark – Adham Banishamsah, dataingeniør, IT/web/presentasjoner Sisa, Palestinsk ressursgruppe. – Gunn Heidi Henriksen, prosjektbistand, bakgrunn fra bl.a. ungdomsmedvirkning, idrett, politikk. Prosjektteamet beregnes supplert ved behov. Det vektlegges å få til en dynamisk organisering orientert mot behov hos frivillige organisasjoner. METODE Gjøre våre erfaringer og kompetanse mer tilgjengelig og disponibel for frivillige organisasjoner som henvender seg til Sisa med spørsmål. Gi individuell bistand til frivillige organisasjoner og ressurspersoner pr. telefon, mail, møter. Bruke vårt nettverk og ressurspersoner for å bistå andre organisasjoner. Gjennomføre konkrete aktiviteter, beste praksis aktiviteter, kurs/samlinger/fagseminarer/workshops. Bruke og synliggjøre historiske- og nåtidsparalleller og fellestrekk.

Fremdriftsplan for prosjektet

1/2018 Etablering prosjektteam 1/2018 Individuell bistand friv.org. (2018-2019) 3/2018 «Beste praksis» (2018-2019: 4 pr. år/8 totalt) 3/2018 Kurs sponsing og pro-bono konsepter (2/2019: 1 pr. år) 3/2018 Bruk av sosiale media og media (2018-2019) 3/2018 Fagseminar/WS (2018-2019: 1 pr. år/2 totalt) 4/2018 Felles web-plattform (2018-2019) 4/2018 Formidlinger – web/trykt publikasjon (2018-2019 web – 11/2019 trykt) 11/2019 Sluttkonferanse

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Utenforskap medfører store negative virkninger og omkostninger samfunnsmessig og for enkeltmennesker. Det overordnede målet med prosjektet har vært å styrke innsats og krefter som motvirker utenforskap. Prosjektet har fokusert på frivillige organisasjoner med målsetting å styrke ressursmiljøer og samarbeid mellom frivillige virksomheter. Målgruppen har vært frivillig virksomhet som forebygger og motvirker utenforskap, som både bevisst og mindre bevisst arbeider innenfor områder som inkluderer og involverer utsatte grupper. Prosjektet er initiert av Kultursenteret Sisa fordi vi erfarte at lokalsamfunn og frivillig virksomhet stod overfor stadig mer utfordrende og komplekse problemstillinger. Prosjektet har hatt et stort nedslagsfelt og bredde, med fokus å begrense utenforskap gjennom et tettere samarbeid og samhandling mellom frivillig virksomhet, offentlig sektor, ulike fagmiljøer og forskning.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

– Antall deltakere i prosjektet. Prosjektet hadde målsetning om å involvere 200 personer fra frivillig virksomhet. Rundt 250 personer fra frivillige organisasjoner har deltatt i prosjektaktiviteter, pluss deltakelse fra offentlig sektor og fagmiljøer. – Kvalitative vurderinger fra deltakere med positive tilbakemeldinger. Deltakere har spesielt fremhevet relasjonsutvikling og kunnskapsoverføring å være positive effekter. – Nye og utvidede tilbud rettet mot utsatte grupper. Det er ikke etablert nye tilbud, men innenfor etablerte virksomheter skapt større oppmerksomhet og styrking av tilbud. – Nye funksjoner gjennom prosjektet. Det beregnes videreføring av samarbeidsrelasjoner og videre organisering av fellesaktiviteter mellom frivillige og offentlige virksomheter. – Prosjektet har skapt nye relasjoner og møtesteder for frivillige virksomheter. Konkret planlegges det for årlige fagseminar i tilknytning til Frivillighetsdagen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

250

Prosjektgjennomføring/Metode

Det er i samarbeid mellom frivillige organisasjoner gjennomført 10 beste praksis aktiviteter og undersøkelser. Prosjektet har organisert felles fagseminarer med deltakelse fra frivillige organisasjoner, offentlige virksomheter og fagmiljøer. Det er tilrettelagt for uformelle møter, erfaringsutveksling, kontakt og drøftinger mellom frivillige virksomheter. Verktøyene i prosjektet har vært Sisas erfaringer og metoder. Gjennom samarbeid med offentlig virksomhet på området, fagmiljøer og andre gode medspillere er det i prosjektperioden gjennomført fellesaktiviteter og skapt møtesteder på tvers av organisasjoner og sektorer. Sisas metodikk er lagt til grunn for innhold, fagseminarer og aktiviteter i prosjektet, oppsummert gjennom disse punktene: – Mennesket er menneskets helsekilde. – Alle må få komme inn i menneskeflokken. – Alle trenger Verdighet, Tilhørighet og Mening. – Vi må ville vel for hverandre. – Vi må dele makt med andre. – Vi må være ærlige med andre.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har overført erfaring og kunnskap mellom virksomheter og bidratt til nytenkning for samarbeidsformer på tvers av organisasjonsgrenser. Ressursmiljøer er koblet sammen gjennom kombinasjoner av fagseminarer, sosiale og praktiske aktiviteter, og tilrettelegging for uformelle møter og drøftinger. Dette har skapt nye relasjoner og nettverk som forventes å leve videre etter prosjektavslutning. Prosjektet har styrket bevissthet og drøftet metodikk for involvering av utsatte og marginaliserte grupper, og har utviklet kontaktnett mellom virksomheter og sektorer som er verdifulle allianser i arbeidet mot utenforskap.

Oppsummering og videre planer

Kombinasjonen av fagseminarer og organisering av fellesaktiviteter har hatt gode effekter for relasjonsutvikling, erfarings- og kunnskapsutvekslinger. Prosjektet har skapt møtesteder og dialogmuligheter på tvers av organisasjoner og fagmiljøer utover det vi normalt har mulighet til. Vi vil fortsette samarbeid mellom ulike virksomheter med organisering av fellesaktiviteter og årlige fagseminarer i tilknytning til Frivillighetsdagen 5. desember. En varm takk til Stiftelsen Dam og Rådet for psykisk helse for støtte og bistand fra alle som har deltatt i prosjektet!

Prosjektleder

John-Tore Martinsen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Mennesket er Menneskets Lykkepille
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Sisa Kultursenter, Altaveien 99, 9513 Alta. Ideell forening/organisasjon.
Beløp Bevilget
2018: kr 600 000, 2019: kr 600 000
Startdato
02.01.2018
Sluttdato
31.12.2019
Status
Under gjennomføring