Mentorprogram yrkesaktive hørselshemmede

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Etter snart 2 års drift, ser vi i Arbeidslivsforumet i HLF Oslo at møter mellom yrkesaktive hørselshemmede gir gevinster i form av at de får med seg mye informasjon som gir dem mer trygghet i å mestre en krevende arbeidshverdag. Vi ser imidlertid et behov for et fora som er klart strukturert med en definert karriereprofil enn åpne møter.

Målsetting for prosjektet

Målsetting er å få etablert mentorgrupper bestående av personer med nedsatt hørsel som befinner seg midt i sitt karriereløp.

Målgruppe

Personer som har ulike hørsels utfordringer og som er i arbeid. Ved stor pågang vil personer under 55 år bli prioritert.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

40

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Mentoropplæring vil bli gitt 40 yrkesaktive personer med nedsatt hørsel i Oslo. Programmet vil basere seg på et kursprogram som ble utviklet og testet i en forskningsstudie gjennomført ved Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse (Oslo universitetssykehus). Etter endt mentoropplæring gis mentorene bistand og veiledning i oppstart – og administrering av mentorgrupper. Prosjektet innledes med et kick-off seminar med etterfølgende work-shops der interesserte kan møtes i mindre grupper og få mer informasjon om programmet. Etter work-shopsene vil det gjennomføres 10 månedlige samlinger for mentorene. Etter endt mentorprogram, skal mentorene starte egne grupper i sitt lokalmiljø og vil få oppfølging i 6 måneder i forbindelse med dette.

Fremdriftsplan for prosjektet

Sept 2018: Kick off-seminar/work shops Sept-des 2018: Forberedelsesfase; Utvikling av materiell, organisering av lokaler, tolkebestillinger; rekruttering av mentorkandidater Jan-des 2019: Månedlige gruppesamlinger for mentorkandidatene Jan-des 2020: Oppstart og oppfølging av mentorgrupper Desember 2020: Evalueringssamling for videreføring av erfaringene fra prosjektet  

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunn: Mange yrkesaktive hørselshemmede opplever å stå i et vanskelig dilemma mellom å regulere innsats hensiktsmessig – og behovet for å prestere på jobben. Andre hørselshemmede arbeidstakere vil være de beste sparringspartnere i samtaler om hvordan finne en god balanse i slike dilemma. Å være åpen om hørselsvanskene er viktig, men vanskelig, selv for en profesjonell arbeidstaker som ellers ikke opplever det problematisk å skulle avsløre sansetapet sitt for andre. Erfaringsutveksling mellom likestilte kan gi et svært verdifullt bidrag i håndteringen av slike utfordringer. Målsetting og målgruppe: Det overordnete målet var å gi yrkesaktive personer med hørselsnedsettelser et fora for erfaringsutveksling, tilgang på nødvendige ressurser og til å bidra til å bearbeide stigmaeffekter ved normalisering. Det konkrete målet var å gjennomføre mentoropplæring for 40 yrkesaktive med nedsatt hørsel i Oslo.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi ønsket at en effekt av deltakelse i mentoropplæringen skulle være at de sykemelder seg mindre og beholder fotfestet i arbeidslivet lenger. Imidlertid er dette en effekt eller et resultat som vil være vanskelig å måle, noe vi presiserte i søknaden. Vi la derfor til grunn at kandidater som opplever det som nyttig og meningsfullt vil gjennomføre programmet. Vi inkluderte 4 flere personer enn det vi opprinnelig planla og deltakelsen gjennom samlingene samsvarte med det vi opprinnelig la opp til. Vår opplevelse er derfor at vårt opprinnelige oppsatte effektmål ble oppnådd.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

44

Prosjektgjennomføring/Metode

Programmet som er utviklet i prosjektet er basert på et kursprogram som ble utviklet og testet i en forsknings studie gjennomført ved Nasjonal behandlingstjeneste for hørsel og psykisk helse (Oslo universitetssykehus). Programmet dekker nødvendig opplæring i de spesifikke utfordringer som hørselshemmede stilles overfor i sin arbeidshverdag og inneholder beskrivelser av en rekke, konkrete mestringsstrategier. Kombinasjonen har vært en gjennomgående metode på fagkompetanse ved Katharine C. Williams og brukerkompetanse ved Bjørg Kampestuen-Berntzen. Viser til vedlagte sluttrapport for detaljert beskrivelse av metode og gjennomføring.

Resultater og resultatvurdering

44 deltakere (10 menn og 34 kvinner) i Mentoropplæringen gjennomførte 5 samlinger våren 2019 – de ble delt inn i 4 grupper. Vi startet opp med opplæringen i høstsemesteret 2019 med 24 deltagere (8 menn og 16 kvinner) fordelt på 2 grupper. Disse møttes da en gang pr mnd. Det ble avholdt 3 samlinger for hver gruppe høsten 2019 – og den fjerde samling ble avholdt som en felles juleavslutning for begge gruppene. Våren 2020 besluttet vi å fortsette opplæringen med 1- en stor gruppe av de deltakere som hadde deltatt i opplæringen i hele 2019. Det ble 17 deltagere (1 mann og 16 kvinner) som da gjennomførte hele opplæringen til og med våren 2020. Fra denne gruppe på 17 deltakerne, ble det plukket ut 4 stk. som meldte seg frivillig til å fungere som gruppeledere på hver sin samling denne våren. Prosjektplanene måtte tilpasses nedstengingen våren 2020. Mentorer er holdt løpende orientert med ulike informasjoner pr e post i påvente av å kunne etablere grupper i sitt nærmiljø.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet ble gjennomført i overensstemmelse med opprinnelig plan. Prosjektleder presenterte funn og evalueringer fra deltakerne på Erfaringskonferansen på Briskeby kompetansesenter i oktober 2019 (se vedlegg). HLF sentralt ved Arbeidslivsutvalget skal ha møte over nyttår (2021), fordi de ønsker å arbeide videre med de erfaringer vi har samlet under prosjektet. Planen er å utarbeide arbeidshefter til utdeling for opplæring blant lokale fylkeslag i landet. Satsning på yrkesaktive kommer som eget forslag på HLFs Landsmøte i juni 2021 og vil bli integrert i handlingsprogrammet.

Prosjektleder

Bjørg Kampestuen-Berntzen

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Mentorprogram yrkesaktive hørselshemmede
Organisasjon
Hørselshemmedes Landsforbund
Beløp Bevilget
2018: kr 363 500, 2019: kr 363 500
Startdato
01.07.2018
Sluttdato
30.12.2020
Status
Avsluttet