Søknadssammendrag
Bakgrunn
Forekomsten av diabetes i institusjonspopulasjonen vil trolig øke på grunn av økende forekomst av diabetes i befolkningen og lengre forventet levealder blant personer med diabetes. Diabetes er en kronisk sykdom som kan gi mye lidelse for beboere i institusjoner. De er i en sårbar situasjon og de fleste av disse har en god hverdag, men ikke alle får den nødvendige behandlingen for å ha et tilfredsstillende blodsukker med fravær av symptomer på hypo-(lavt) og hyper (høyt)glykemi. Dette kan løses gjennom god planlegging mellom beboeren, pårørende og institusjon.
Målsetting
Hovedmålet med prosjektet er å bedre hverdagen for personer med diabetes som bor på institusjon. Dette vil sikre beboeren best mulig livskvalitet og velvære. I tillegg vil det trygge de pårørende som da vet at deres kjære har det bra.
Målgruppe
Primærmålgruppen: Personer som bor på institusjon, og deres pårørende. Sekundærmålgruppe er personer som bistår pasientene med diabetes.
Antall personer i målgruppen
1000
Beskrivelse av gjennomføring
Med støtte fra ExtraStiftelsen ønsker Diabetesforbundet å utvikle en modell for hvordan beboere på institusjon med diabetes kan ha det best mulig i hverdagen, og hvordan de ansatte og pårørende på best mulig måte møter beboere med diabetes. Vi tenker å utarbeide en informasjonspakke. Informasjonspakken skal inneholde blant annet en brosjyre med lett forståelig informasjon om diabetes type 1 og type 2, om høyt og lavt blodsukker og hva man skal gjøre når beboeren får høyt eller lavt blodsukker, og eventuell annen informasjon prosjektgruppen mener er relevant Den skal også inneholde en plakat som kan fylles ut av pårørende sammen med beboer og henges opp på rommet til den enkelte. På denne plakaten bør det stå hvilken type behandling og hvor mye insulin personen bruker, både langsomt og hurtigvirkende insulin. I tillegg bør det stå symptomer på høyt- og lavt blodsukker som er karakteristiske for den enkelte, og tiltak som bør gjøres.
Fremdriftsplan
Tidsplan 2018 Januar Ansette prosjektleder og nedsette prosjektgruppe Februar /mars Avholde møter i prosjektgruppe hvor innholdet blir fastsatt April/mai Utvikle det skriftlige materialet Juni Implementere materialet på noen utvalgte institusjoner September Evaluering og markedsføring til videre bruk