Mobilt sykkelverksted

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Pedalen Sykkelverksted er et veletablert sykkelverksted som er en del av vårt tilbud til mennesker som sliter med å komme inn på arbeidsmarkedet. Pr. i dag er det 4 deltakere i målgruppen vår som har sin arbeidspraksis ved verkstedet. Vi reparerer sykler for byens befolkning, selger sykler med serviceavtale til private og offentlige virksomheter, og setter i stand brukte sykler for salg. Med et mobilt sykkelverksted kan vi gi tilbud til flere i målgruppen vår. Vi erfarer et marked i vekst og økt etterspørsel etter våre tjenester

Målsetting for prosjektet

Skape et varig tilbud for målgruppen og kundene. I løpet av en 3 års periode er målet å bygge opp og serve en kundekrets som på sikt vil være økonomisk bærekraftig og gjøre oss uavhengige av støtte. Bidra til en grønnere, mer miljøvennlig og trafikksikker by.

Målgruppe

Unge uføre , og/eller de som er i ferd med å bli ufør, og som derfor står langt i fra ordinært arbeidsliv. Personer under 30 med psykiske lidelser.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

12

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

• Ansette prosjektleder i 100% stilling • Rekruttere deltakere • Workshop med deltakere • Anskaffe og sette i stand Mobilt Sykkelverksted • Opplæring av deltakere • Markedsføring; starte jobben ut mot potensielle kunder • Gjennomføre de første oppdragene • Å sikre en god drift gjennom kompetente deltakere • Å sikre en god drift ved markedsføring mot nye kunder • Å sikre at vi har stor nok kundegruppe til å drive videre, uavhengig av økonomisk støtte. Årlig evaluering

Fremdriftsplan for prosjektet

2018: Fokus: å få det Mobile verkstedet driftsklart og operativt med prosjektleder, og deltakere Det mobile sykkelverkstedet er testet ut og prøvd ut mot våre første kunder. 2019: Fokus: rekruttering og opplæring av deltakere. Økt fokus i forhold til prosjektets målsetninger. 2020: Sikre at prosjektet er bærekraftig etter endt økonomisk støtte. Evaluere.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunnen for prosjektet var et økende behov for nye arenaer for arbeidspraksis og arbeidstrening. Med «Mobilt sykkelverksted» ønsket vi å bidra til flere praksisplasser og verdifull arbeidstrening for en målgruppe som i utgangspunktet ikke kvalifisere til en plass innenfor NAVs ordinære tiltaksportefølje. De fleste deltakerne beskriver sosiale utfordringer og til dels sosial angst som det største hinderet for å kunne stå i arbeid. Hovedmålsettingen for prosjektet var å øke deltakernes evne til å stå i relasjoner. Gjennom arbeidet ønsket vi at deltakerne skulle oppleve mestring, tro på egne ferdigheter og ressurser. Det var også et delmål å «kjede» deltakerne videre til arbeid, utdanning ol. gjennom hospiteringsordninger. Prosjektets organisatoriske og økonomiske målsetting, var å skape et varig tilbud for målgruppen og gjøre tilbudet økonomisk bærekraftig og uavhengig av støtte. Prosjektets miljømessige målsetting var å bidra til en grønnere, mer miljøvennlig og trafikksikker by.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

6 unge deltakere hatt arbeidstrening på verkstedet i perioden. Ved oppstart hadde ingen av disse oppfølging av NAV stat. To av deltakerne er i dag videreformidlet til ordinært arbeid, en gikk videre til utdanning, to ble kjedet inn i NAVs AFT-tiltak og en fikk avklaring som «ung ufør». Erfaringen er at personene i tiltaket hadde behov for lengre tid og tettere oppfølging enn forventet. Dette resulterte i noe mindre gjennomstrømming enn antatt. Pedalen sykkelverkstedet har i hele perioden hatt en vekst i etterspørsel etter varer og tjenester. Ideen med et mobilt verksted har vært tidvis tung å selge ut til kunder. Høyt aktivitetsnivå på vårt hovedverksted medførte at vi fikk jobbet med prosjektets målsetting på stedet, og vi nedprioriterte derfor tilbudet om et mobilt verksted ut til kunder. Koronasituasjonen har også bidratt til at dette tilbudet i perioder er satt på vent. Pedalens omsetning i 2020 var kr. 1 370 000,-

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

6

Prosjektgjennomføring/Metode

Deltakerne ble rekruttert gjennom samarbeid med NAV sosialtjeneste og øvrige tilbud i Kirkens Bymisjon. I arbeidet med deltakernes sosiale utfordringer, har vi utviklet en helsefremmende metode der arbeid, aktiv deltakelse, fellesskap, tett oppfølging og tilstrekkelig tid er hovedingrediensene. Deltakerne har utarbeidet egne handlingsplaner med mål for oppholdet. Alle har gjennomført opplæringsprogrammet “Sykkelakademiet” som gir en omfattende innføring i sykkelens funksjon og mekanikk. Sammen med praktisk øvelse og veiledning og ble deltakerne utrustet til å gjennomføre service og vanlige sykkelreparasjoner. Prosjektet la til rette for videreformidling av deltakerne ved å bidra til gode overganger til videre arbeidstrening, utdanning eller ordinært arbeid. Etter vår mening har prosjektet bekreftet at denne arbeidsmetodikken er en fleksibel modell som kan tilpasses individuelle problemstillinger og målsettinger i brukergruppen.

Resultater og resultatvurdering

Målet med prosjektet var å øke aktiviteten på verkstedet for å gi plass og oppgaver til personer som ansås å stå lang borte fra arbeidslivet. Målt i omsetning har Pedalen i perioden vært i fin utvikling. Økt aktivitet på verkstedtjenester har vært oppnådd, dels på bekostning av mobile tjenester. Vi erfarer at tilbudet har vært godt mottatt, både av målgruppen og av sosialtjenesten. At våre deltakere har hatt utbytte av tilbudet blir understreket at tre fra målgruppen i dag er i arbeid eller utdanning.

Oppsummering og videre planer

Vi erfarte at målgruppen trengte store doser trygghet, stabilitet, oppfølging og tid for å kunne nå målsettingen. Selv om prosjektet har hatt færre deltakere enn vi så for oss, er vi svært fornøyde med både måloppnåelse og graden av videreformidling. Resultatene indikerer at metodikken har noe for seg for denne målgruppen, og vi vurderer at det er behov for denne typen tilrettelagte praksisplasser utenfor NAVs tiltaksportefølje. Vi ser et fortsatt potensiale for utvikling og vekst for sykkelverkstedet, og har besluttet å videreføre både metode- og målgruppetilnærmingen etter prosjektslutt.

Prosjektleder

Bård Sigurd Aulin

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Mobilt sykkelverksted
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Bergen
Beløp Bevilget
2018: kr 510 000, 2019: kr 375 000, 2020: kr 180 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
29.06.2021
Status
Under gjennomføring