Nå kan alt skje! Kurs i selvhjelp

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Årlig har LUB kontakt med ca 300 familier som har mistet barn, mange etterspør selvhjelpslitteratur og -verktøy. Grubling og selvbebreidelse, lengsel og tristhet, sosial tilbaketrekning, overdreven bekymring, kroppslig uro og utmattelse er typiske utfordringer. Vi vet, både fra forskning og fra erfaring, at det finnes gode selvhjelpsverktøy for å håndtere dette. LUB holdt i 2015 kurs i selvhjelpsteknikker for etterlatte, med gode tilbakemeldinger. Vi ønsker nå gi flere etterlatte muligheten til å bli lære mer om konkrete måter å mestre ulike hverdagsutfordringer som sorg og savn gir dem.

Målsetting for prosjektet

Arrangere kurs i selvhjelpsteknikker og gi deltagerne mulighet til å lære seg og prøve ut ulike teknikker som et verktøy for å mestre sorgen over sitt barn. Overordnet mål er å gjøre etterlatte rustet til å leve best mulig med sin tapsopplevelse, samt forebygge komplisert sorg og psykiske lidelser.

Målgruppe

Foreldre i Stavanger, Kristiansand og Bodø som har mistet barn i svangerskapet, ved fødsel eller i sine første leveår, og frivillige kontaktpersoner i LUB.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

60

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Organisasjonsrådgiver I LUB Vilde von Krogh er prosjektleder. Prosjektgruppa for øvrig er kurslederne Trine G. Kalstad, fagsjef i LUB, psykologspesialist Elin Fjerstad, og to frivillige ressurspersoner i LUB. Rekruttering til kursene gjøres gjennom våre etablerte rutiner for telefonkontakt med etterlatte og kontaktpersoner, og i våre digitale kanaler. Kurset vil tematisere de vanligste problemene som sørgende møter: Grubling, angst, bekymring, skyldfølelse, søvnproblemer, samt hvordan ta vare på seg selv i en krevende sorgprosess. Det finnes en rekke selvhjelpsteknikker man kan benytte seg av. På kurset beskrives og demonstres ulike teknikker før deltagerne selv for øve på metodene. Ved påmelding vil deltagerne få anledning til å gi eksempler på hva de sliter med. Disse eksemplene trekker vi med tillatelse frem i undervisningen, noe som bidrar til at vi treffer deltagerne der de er i sin sorgprosess. Samtlige deltagere vil få utlevert et eget hefte med konkrete råd for hvordan å utøve hjelp til selvhjelp ved sorg, slik at deltagerne blir bedre rustet til å ta teknikkene i bruk når de er tilbake i hverdagen. I etterkant av kurset tilbys alle deltagere oppfølgingssamtaler der vi får tilbakemeldinger på nyttigverdien av kursene.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar 2019: Oppstartsmøte med prosjektgruppen Januar – august: Kurset markedsføres. Rekruttere deltakere April – september: Arrangere kurs i selvhjelpsteknikker i tre byer I etterkant av hvert kurs: Sende ut spørreundersøkelse August – desember: Oppfølgingssamtaler Januar 2020: Evaluere og oppsummere prosjektet

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Årlig har LUB kontakt med ca 300 familier som har mistet barn, mange etterspør selvhjelpslitteratur og -verktøy. Grubling og selvbebreidelse, lengsel og tristhet, sosial tilbaketrekning, overdreven bekymring, kroppslig uro og utmattelse er typiske utfordringer. I 2015 holdt LUB kurs i selvhjelpsteknikker for etterlatte med god respons. Vi har jobbet videre med å tilpasse selvhjelpsverktøy for sorgrelaterte problemer og ønsket at flere skulle få mulighet til å lære mer om konkrete måter å mestre hverdagsutfordringer som sorg og savn gir dem. Målet var å arrangere 6-timers kurs i selvhjelpsteknikker ved sorg i tre byer i Norge, der deltagerne lærte seg og fikk prøve ut ulike selvhjelpsteknikker for å mestre konkrete konsekvenser av sorg. Et overordnet mål var å gjøre etterlatte bedre rustet til å leve best mulig med sin tapsopplevelse, og forebygge komplisert sorg og psykiske lidelser. Målgruppen har vært foreldre som har mistet barn i svangerskapet, spedbarn eller små barn.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har sendt deltagerne en link til et enkelt spørreskjema på Survey Monkey i etterkant av kursene for å etterspørre hvordan kurset opplevdes og vurderes. Målet vårt var å høre om dette kurset bidro til å oppleve økt mestring i sorgprosessen. Kursene fikk gode tilbakemeldinger der alle understreker at et slikt praktisk kurs var nyttig for egen sorgprosess. Likefult viser samtaler i etterkant at mange kan slite med å aktivt ta i bruk verktøyene. Det krever litt overskudd og motivasjon, og man må gjerne øve litt for å at skal oppleves nyttig. Derfor er det verdifullt med LUBs rutinemessige oppfølgingssamtaler der vi både kan støttende og motiver og minne om å ta i bruk Den lille sorgboka der alle verktøyene er beskrevet. Generelt bidro kurset til en viktig ønsket effekt: LUB ønsker å være både anerkjennende og støttende, relevante og utfordrende i våre tilbud. Tilbakemeldingene viser at disse kursene har gjort mange tryggere og modigere i å stadig prøve å ta nødvendige grep i eget liv.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

38

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble ledet av fagsjef Trine G. Kalstad i LUB i samarbeid med lokale styremedlemmer i fylkeslagene i Oslo/Akershus, Østfold og Rogaland. Det ble gjennomført tre kurs. I Oslo (23.11.2019) og Fredrikstad (01.02.2020) var kurslederne psykolog Elin Fjerstad og fagsjef/kognitiv terapeut Trine G. Kalstad. I Stavanger (15.02.2020) var kursholderne Trine G. Kalstad og LUB-medlem og kognitiv terapeut Lise Falang-Petterson. Markedsføring skjedde i hovedsak via e-post til medlemmer i de aktuelle fylkene og nærliggende fylker, i LUBs og fylkeslagenes SoMe-kanaler og gjennom LUBs telefonoppfølging med etterlatte foreldre. Kurset baserte seg på «Den lille sorgboka» skrevet av Fjerstad og Kalstad, og hadde følgende hovedtema: Om sorg og selvhjelpsverktøy, Verktøy for egenomsorg (Sorteringsverktøyet Diamanten, ABCD – modell for en god indre dialog) og Håndtering av Kvernetanker; grubling og bekymring. Undervisningsmetodene var korte forelesninger og demonstrasjoner, plenumssamtaler og øvelser både individuelt og i plenum. Alle deltagerne fikk «Den lille sorgboka» og en oppfølgingssamtaler som del av det rutinemessige tilbudet som LUB gir etterlatte foreldre.

Resultater og resultatvurdering

Vi har gjennomført tre kurs som planlagt, med noen geografiske endringer. På grunn av liten respons i Nordland og Vest-Agder, flyttet vi kursene til Østfold og Oslo. Antall deltagere ble likevel færre enn forventet, totalt har 38 deltatt mot 60 i budsjettet. Vi ser at vi må jobbe enda mer med markedsføring av slike litt krevende kurs. På tampen åpent vi opp for deltakere fra andre etterlatteorganisasjoner, men kun noen få takket ja. Likefullt er tilbakemeldingene veldig gode. Alle deltakerne hadde mistet barn, men enkelte deltok mest i kraft av å være ressursperson i LUB eller lignende organisasjon. På spørsmålet om forventningene til kurset ble innfridd, svarte nærmest alle «i stor grad». Selve kursopplegget får også god tilbakemelding, det settes stor pris på at vi bruker deltagernes egne erfaringer i eksempler og demonstrasjoner. 50 % rapporterer at denne dagen «i stor grad» var viktig for egen sorgprosess. Det er gledelig å lese da dette er et uttalt mål for oss.

Oppsummering og videre planer

Oppsummert har prosjektet vært gjennomførbart takket være muligheten til å endre geografisk område for kursene. Totalt har 38 deltatt (mot 60 i budsjettet). De som deltok var imidlertid i svært fornøyde. Pr nå har vi ikke planer om nye kurs, men alle etterlatte foreldre som mottar oppfølging fra LUB tilbys kursboken «Den lille sorgboka» gratis. Her beskrives verktøy for hvordan de kan ta vare på seg selv, strategier for håndtering av grubling og bekymring og vanskelige sosiale situasjoner og relasjoner. På denne måten lever kurset litt videre.

Prosjektleder

Trine Giving Kalstad

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Nå kan alt skje! Kurs i selvhjelp
Organisasjon
Landsforeningen uventet barnedød
Beløp Bevilget
2019: kr 92 822
Startdato
20.01.2019
Sluttdato
19.01.2020
Status
Avsluttet