– Jeg blir kanskje ikke noe toppidrettsmenneske, men det er ikke så farlig

Grete Arneberg Berg er storfornøyd med LHLs treningstilbud i Fredrikstad.

– Dette er et tilbud som mange har ventet på. I alle fall de som er våre medlemmer i LHL. Og når jeg ser gleden de har her, så er det bare moro å være trener, sier Per Sveinung Olsen.

Han er instruktør på Landsforeningen for hjerte- og lungesykes «pandemitilpassede trening» i Fredrikstad.

Trener Per Sveinung Olsen er god fornøyd med deltakernes progresjon. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Etter lange tider med helt eller delvis nedstengt samfunn var savnet stort etter aktiviteter i LHLs lokallag i østfoldbyen. Medlemmene tilhører risikogruppen for å utvikle alvorlig sykdomsforløp som følge av koronaviruset, og dermed levde mange isolert.

Har god effekt

Høsten 2021 bestemte lokallaget seg for å sette i gang med sine treningsgrupper igjen, men denne gangen med pandemivennlige tiltak. Løsningen ble å kjøpe inn treningsapparater, der deltakerne kan holde god avstand og vaske av apparatene for hver gang.

I tillegg ble det laget regler for avstand og hvor mange som kan trene samtidig. Trener Olsen forteller om stor progresjon for deltakerne.

– Vi har folk som har hatt hjerteinfarkt, som har kols eller andre lungeproblemer eller andre sykdommer som MS. Mange har veldig store problemer, men når jeg ser dem her … Mange som før bare greide å gå rundt – i dag småløper de. Så at dette har virkning, det er helt sikkert, sier Olsen.

Se video om «Pandemitilpasset trening» her:

– Betyr veldig mye

Grete Arneberg Berg er en av dem som jevnlig møter opp til trening. Hun forteller om en aktiv hverdag også utenom treningstimene, men er likevel godt fornøyd med effekten av timene.

– Det betyr veldig mye. Du klarer å holde deg i form og du blir ikke så stiv og støl bestandig, sier hun.

Grete Arneberg Berg forteller om både fysisk og sosialt utbytte av treningen. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten/Stiftelsen Dam

Men noen toppidrettsutøver har hun ikke ambisjon om å bli. For i tillegg til fysisk aktivitet, er det én ting som er minst like viktig.

– Fellesskapet. Det er veldig viktig. Så om du ikke får til den treningen helt riktig, eller blir noe toppidrettsmenneske, så er ikke det så farlig. Bare du er med og er sammen med de andre. Vi er stort sett likesinnede her, og vi har veldig mye hyggelig tid sammen, forteller Berg.

For etter treningen er det tid for kaffe og sosialt samvær, der latteren sitter løst.

– Trening lager humør

Men selv om det sosiale er både gøy og viktig, så synes trener Per Sveinung Olsen at deltakernes fysiske framgang er minst like hyggelig.

– Det er morsomt å se at det hjelper for hver gang. Både balanse og koordinasjon var et problem for mange, men nå ser jeg at det hjelper. Da er det moro for meg som trener, sier han og legger til:

– Og det merker jeg på folk også. Som du ser, så er det en veldig blid gjeng. Så trening – det lager humør!


Søknadssammendrag

LHL Fredrikstad sine trimtilbud har siden starten av koronapandemien vært nedstengt fordi hjerte- og lungesyke og slagrammede befinner seg i risikogruppen for alvorlig sykdomsforløp om de blir smittet.

Den lange perioden med avlyste trimaktiviteter har vært vanskelig for våre eldre medlemmer. Mange har vært isolert og har savnet det sosiale samværet i trimgruppen. For å hjelpe disse i gang igjen med trening samt invitere nye brukere inn vil vi derfor skape et nytt lavterskeltreningstilbud som appellerer til eldre hjemmeboende hjerte- og lungesyke og slagrammede.

Selv om mange nå er fullvaksinert er det fremdeles smitte i samfunnet. For å ivareta smittevernet legger prosjektet derfor opp til trening i mindre grupper og med trygg avstand mellom deltagerne. Gruppene, inntil 10 personer per gruppe, skal ledes av lokallagets egne likepersoninstruktører som har lang erfaring med å lede trimgrupper og veilede og motivere trimdeltagere. Det skal legges vekt på øvelser med fokus på styrke, utholdenhet og balanse, og øvelser og intensitet skal tilpasses den enkeltes tempo og kapasitet.

Etter treningsøkten samles deltagerne til sosialt samvær. Prosjektet starter i november-21 med å utforme og spre informasjon om treningstilbudet, ta imot påmeldinger og anskaffe treningsutstyr/apparater, bl.a. sittesykler. Før oppstarten av to grupper på dagtid vil likepersoninstruktørene få opplæring i bruk av treningsutstyret og gjennomgå aktuelle øvelser. Blir tiltaket populært vil vi gjennom 2022 gradvis utvide med flere grupper spredt over flere ukedager og involvere flere triminstruktører. Treningsopplegget evalueres fortløpende sammen med deltagerne, og yogapartier kan etter hvert også bli aktuelt.

Vi forventer at trimtilbudet blir en viktig sosial og helsefremmende møteplass som virker positivt inn på deltagernes fysiske og psykiske helse. Deltagerne får mulighet til å etablere nye relasjoner som kan åpne for deltagelse i andre aktiviteter, og treningen kan bidra til bedre mestring av dagliglivets aktiviteter og gjøre deltagerne mest mulig selvhjulpen i hverdagen.

Prosjektleder

Rolf Bakkum

Detaljer
Program
Frivillighetens program for besøk og aktivitet for sårbare eldre
Prosjektnavn
Pandemitilpasset trening for eldre hjerte- og lungesyke i Fredrikstad
Organisasjon
LHL, Landsforeningen for hjerte- og lungesyke
Beløp Bevilget
Kr 125.000
Startdato
15.11.2021