Rustet til respons

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Ved større ulykker og katastrofer fra 1980 til i dag har overlevende og etterlatte gått sammen om etablering av støttegrupper. Støttegruppene og deres tillitsvalgte har erfaringer og kunnskap som tross vedtatte målsettinger, ennå ikke er dokumentert. Dette skal prosjektet nå gjøre, ved å systematisere og dokumentere kunnskap, erfaring og kompetanse. Formålet er å gi forsvarlig hjelp basert på likemannsprinsippet til overlevende, etterlatte og andre berørte ved kriser, katastrofer og ulykker i fremtiden.

Målsetting for prosjektet

Prosjektet skal dokumentere erfaringer og kunnskap i nåværende og tidligere støttegrupper, med formål å være ressurs for overlevende, etterlatte og andre berørte ved kriser, katastrofer og ulykker i fremtiden, og bidra til bedre forebygging og beredskap i samfunnet.

Målgruppe

Overlevende og pårørende ved ulykker og katastrofer, og de nettverk og støttegrupper disse etablerer. Kriser av mindre omfang er også målgruppe.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

– Søk i tilgjengelig dokumentasjon av støttegrupper – Dialog med prosjektgruppe, brukere, informanter, fagmiljøer og myndigheter – 2 workshop med bred brukerdeltagelse for erfaringsinnhenting og innspill til prosjektet – Faglig veiledning – Skriveprosessen gjennom hele prosjektforløpet – Publisering på flere plattformer av godkjent sluttdokument.

Fremdriftsplan for prosjektet

15. august 2019: Oppstart forutsatt tildeling 30. september 2019: Første skisse / disposisjon til rapport foreligger Oktober 2019: Workshop nr 1 med 30 deltagere Mai 2020: Årsmøte i NSN, behandler status i prosjektet og aktuelle temaer som er avdekket 28 – 29. august 2020: Workshop nr 2, med deltagelse av “The Human Aspect” 5. oktober 2020: Sluttrapport foreligger til publisering Brukerundersøkelse for måling av resultat: Våren 2021

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektets målsetting var å dokumentere erfaringer og kunnskap i nåværende og tidligere støttegrupper, for at skape en ressurs for overlevende, etterlatte og andre berørte ved ulykker og katastrofer i fremtiden, og bidra til bedre forebygging og beredskap. Mål nr 1 var å ferdigstille dokumentasjon til oktober 2020. Mål nr. 2 var at målgruppene skulle bekrefte at dokumentasjonen var relevant og tatt i bruk.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Mål nr. 1 blir nådd i oktober 2022 etter forsinkelser i forhold til opprinnelig timeplan, som er klarert med Stiftelsen Dam underveis. Mål nr. 2 er det for tidlig å rapportere på, da sluttrapporten distribueres til målgrupper parallelt med sluttrapportering til Stiftelsen Dam 7 oktober 2022. Når denne rapporten er avlevert til Stiftelsen Dam vil den bli sendt også til en rekke norske kommuner, i første omgang kommunene i Viken, Troms og Finnmark. Den blir også sendt til DSB, Helsedirektoratet, NKVTS, RVTSene og andre fagmiljøer. Den sendes også til KS, fylkeslegene og fylkesberedskapssjefene, som NSN allerede har etablert dialog. Alle vil bli anmodet om å gi en evaluering tilbake til NSN

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

0

Prosjektgjennomføring/Metode

• 1 stk Workshop i november 2019 • Intervjuer og kontakt med enkeltpersoner v/ personlige møter med lydopptak og transkribering, kontakt pr epost og messenger • Litteratursøk i artikler, faglitteratur, bokutgivelser, granskingsrapporter, offentlige dokumenter som NOU, Stortingsmeldinger og referater, arkivmateriale for NSN og deltagende grupper. • Diverse videomøter med organisasjonsutvikling av NSN med revisjon av formål og vedtekter, utarbeidelse av arbeidsplan, vedtak om rutiner for beredskap i NSN og etablering av ordningen med frivillige rådgivere og retningslinjer for disse. • Brukermedvirkning og utarbeidelse av innspill og høringsuttalelser samt kontaktmøter med statlige og kommunale instanser. Prosesser i forkant som har involvert hele bredden av medlemmer og deres erfaringer

Resultater og resultatvurdering

For NSN har støtte fra Stiftelsen DAM vært en uvurderlig forutsetning for å fremstå med avklart verdigrunnlag, formål og rutiner, og en vedtatt arbeidsplan som allerede er tatt i bruk med konkrete tiltak. Da søknaden ble levert i mars 2019 var forventningen å utarbeide en rapport som skulle oppsummere en rekke definerte erfaringer, klare til å gi videre. I dag har vi en mer dynamisk forståelse av hvilke erfaringer som representeres i NSN og hvilke temaer som må avklares videre. Sluttrapporten redegjør ikke for ferdig definerte erfaringer og konklusjoner, men like mye hvilke temaer og avklaringer av verdimessig art som overlevende og etterlatte selv må ta stilling til. NSN vurderer dette som svært viktige resultater av prosjektperioden fra sommeren 2019 til sommeren 2022.

Oppsummering og videre planer

NSN vil prioritere erfaring som publiseres på nettsidene. Det er planlagt 2 webinarer høsten 2022: 1) Konsulær bistand til norske borgere ved kriser og katastrofer i utlandet 2) Ulykker i skole, barnehage og fritidsaktiviteter. Det blir utsendt info om NSN til norske kommuner om NSN som likepersonorganisasjon, med anmodning om å få levere brukerinnspill til kommunal beredskap. I 2022 mottok NSN for første gang et mindre driftstilskudd fra Helsedirektoratet. Høsten 2022 åpner NSN system for medlemshåndtering, med direkte webbasert innmelding. For øvrig vises det til arbeidsplanen.

Prosjektleder

Jan Halvor Harsem

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Rustet til respons
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2019: kr 490 000
Startdato
16.08.2019
Sluttdato
01.07.2022
Status
Under gjennomføring