Samspill, sang og fellesskap

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Småbarnsfamilier med et synshemmet medlem opplever ofte flere utfordringer i de første årene til barnet. Utfordringene kan være knyttet både til relasjonene, interaksjonene, til hverdagslivet og til strukturene i samfunnet. Forskning viser at musikkterapi kan være en ressurs for å fremme sosial deltakelse og Empowerment for familier i sårbare livssituasjoner. Grupper som babysang eller musikk fra livets begynnelse er ofte dårlig tilrettelagt for deltakere med synsnedsettelse. Målet er derfor å skape et tilbud for målgruppen og tilrettelegge for opplevelser av musikalsk og sosialt samspill.

Målsetting for prosjektet

Målsettingen er å skape en sosial og musikalsk møteplass hvor deltakere kan få gode opplevelser av samspill og fellesskap og økt kompetanse om bruk av musikk med sitt barn gjennom tilpassing av aktiviteter og instrumenter (f.eks. ved lys, taktile tegn, taktile sangkort, bevegelser).

Målgruppe

Målgruppen er familier med et barn mellom 0 og 3 hvor enten en av foreldrene eller barnet er synshemmet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Det vil tilbys en musikkgruppe en gang i uken i tre måneder. Deltakere rekrutteres gjennom lokallaget Hordaland av Blindeforbundet. Barn deltar med enten en eller begge foreldre. Musikkterapeutiske metoder vil inkludere improvisasjon, kjente regler og sanger og aktivitetssanger. Tilnærmingen er ressursorientert og musikken vil derfor være avhengig av kultur, preferanser og behov til familiene. Fokuset er å skape en plass hvor alle deltakere kan delta på lik linje. Aktivitetene, utviklet i samarbeid mellom musikkterapeut og familiene blir utviklet slik at familien kan bruke aktivitetene på egen hånd.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar – Mars: Rekruttering av familier, innkjøp av instumenter/utstyr, forberedelse av aktiviteter April – Juni: Musikkgruppe en gang i uken, spørreskjemaer, observasjonsnotater Juli – September: Intervjuer, analyse av datamaterial Oktober – Desember: Videreformidle resultater til andre familier og fagpersonerm, skrive prosjektrapport

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målgruppen for prosjektet var opprinnelig familier med et barn mellom 0 og 3 hvor enten en av foreldrene eller barnet er synshemmet, men ble utvidet til barnefamilier med behov for et tilrettelagt babysangtilbud. Gruppen og aktivitetene var fortsatt særlig tilrettelagt for synshemmede og to av deltakere var synshemmet. Målsettingen var å skape en sosial og musikalsk møteplass hvor deltakere kan få gode opplevelser av samspill og fellesskap og økt kompetanse om bruk av musikk med sitt barn gjennom tilpassing av aktiviteter og instrumenter. Bakgrunn for prosjektet er et behov for musikalske og sosiale møteplasser for sped- og småbarnsfamilier med funksjonshemmede og/eller alvorlig syke barn. Familiene er ofte i en sårbar situasjon i de første årene. Utfordringene kan være knyttet både til relasjonene, interaksjonene, til hverdagslivet og til strukturene i samfunnet. Det kan derfor oppleves veldig viktig å møte andre i en lignende situasjon.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Tilbudet ble en sosial og musikalsk møteplass slik som planlagt (men ikke i gruppestørrelse og kontinuiteten som var planlagt). Foreldrene fortalte at de fikk nye ideer og impulser om hvordan de kunne bruke musikk sammen i familien og at det var så bra å ha fokus på noe positivt i en hverdag preget av mye avtaler og sykehusinnleggelser. En av mødrene sa at tilbudet hadde bidratt til å få positiv felles opplevelse – både med tanke på morsrollen og med tanke på en hverdag preget av veldig mange avtaler som ofte oppleves belastende. Videre kunne hun oppleve musikk som et verktøy som skaper kontekst og struktur for samspill og fellesskap. Familiene som deltok fortalte at det var veldig viktig å møte andre familier i lignende situasjoner, de følte et stort behov for en gruppe hvor familiene er i lik situasjon, kan gjenkjenne seg i hverandres erfaringer.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

12

Prosjektgjennomføring/Metode

Musikkgruppen ble utformet etter hvem som var til stedet og hvordan dagsformen til barna var. Fokuset var på å skape rom for deltakelse for barn, men også for foreldre som kunne komme med sine ønsker og behov. Vi brukte en fast «hallo» sang og en fast «ha det» sang og brukte ellers både kjente barnesanger (gjerne med bevegelse som ro, ro ro din båt), sanger etter ønske fra familiene og noen musikkterapiaktivitetssanger som jeg hadde god erfaring med fra før. Hovedfokus var å legge tilrettelegge for at både barn og omsorgsgivere kunne delta i musikken på sine premisser og å ha gode opplevelser.

Resultater og resultatvurdering

Foreldrene fortalte at de fikk nye ideer og impulser om hvordan de kunne bruke musikk sammen i familien og at det var bra å ha fokus på noe positivt i en hverdag preget av mye avtaler og sykehusinnleggelser. Tilbudet har bidratt til å få en positiv felles opplevelse – med musikk som et verktøy som skaper kontekst og struktur for samspill og fellesskap. Det blir mye rom for utveksling av erfaringer med systemet rundt dem som ble opplevet som uoversiktlig og krevende å forholde seg til. Det var tydelig at det var viktig for foreldre å få høre hverandre sine erfaringer. Målgruppen framstår som en gruppe av familier som har stort utbytte av et slik tilbud, men er ofte i en såpass vanskelig livssituasjon at det er vanskelig å nå dem.

Oppsummering og videre planer

Erfaringene fra prosjektet bekrefter musikk som ressurs for glede og samhandling og nødvendigheten av å ha møteplasser med et positiv fokus. Jeg er nå i gang med å starte opp et ukentlig tilbud for familier med funksjonshemmede og/eller alvorlig syke barn. Dette tilbud blir til i samarbeid med barne og familiehjelpen, Bergen kommune og er et pilotprosjekt som forhåpentligvis går over i vanlig drift i 2020.

Prosjektleder

Maren Metell

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
Samspill, sang og fellesskap
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Org.ledd
Maren Metell
Beløp Bevilget
2017: kr 34 000
Startdato
02.01.2017
Sluttdato
01.01.2019
Status
Avsluttet