Selvmordsforebygging i Rogaland – unge

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Selvmord blant regnes som en av de aller største trusler mot folkehelsen blant unge. Unge opplever store krav til hva de skal/må prestere når det gjelder skole, familie, sosialt og fritid. For flere unge (ca. 4 av 10) oppleves dette som et slit og de rapporterer at presset er for stort. Etter et møte med en videregående skoleklasse fremkommer det at få vet hvor de kan ta kontakt, eller at de vegrer seg for å ta kontakt. Vi ønsker å bevisstgjøre og øke kunnskap hos unge og de som arbeider med unge på hvor og hvilke hjelp de kan få.

Målsetting for prosjektet

1.Redusere selvmordsatferd i Helse Stavanger HF og Helse Fonna HFs opptaksområder i Rogaland fylke. 2.Økt kjennskap om tilgjengelig hjelp, hvor og hvordan de kan ta kontakt. 3.Flere blir tryggere i å håndtere og gjenkjenne selvmordsatferd slik at flere personer får tilstrekkelig hjelp.

Målgruppe

Primærmålgruppen er unge personer 15 – 24 år, og personer som arbeider med og rundt unge (eks. skole, rådgiver i NAV, frisklivssentraler, skolehelsetjeneste)

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Gjennomføringen av prosjektet vil skje ved primerforebyggende intervensjonskampanjer rettet mot målgruppen, oppsøkende virksomhet med informasjon på bl.a. skole, skolehelsetjeneste og frisklivssentraler, besvare hjelpetelefon og undervisning/kurs for personer som arbeider med unge. Med undervisning/kurs gjelder det fagdager og kurs fra VIVAT selvmordsforebygging.

Fremdriftsplan for prosjektet

Hovedprosjektet ble opprettet av samhandlingsmidler i 2013-2015. I 2015 var målgruppen ungdom, 2016 var eldre (65< år), 2017 menn og arbeidsledighet i Rogaland. Vi vil ha fokus på informasjon og kurs/undervisning om selvmordsatferd for å kunne øke kunnskapen. Prosjektet vil i stor grad være oppsøkende mot målgruppen.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Selvmord er en stor folkehelseutfordring i verden. I Norge dør om lag 550 mennesker årlig av selvmord, og i Rogaland har det de siste tiår vær gjennomsnittelig 47 selvmord/år. Hos unge er selvmord en av de vanligste dødsårsakene og regnes dermed som en av de største truslene mot folkehelse blant unge. Opp mot 1/3 av alle barn og unge i dag forteller at de har hatt selvmordstanker. I undersøkelsen «Hør på meg» fra Stavanger, 2013, rapportere 9% av jentene og 4% av guttene, i ungdom- og videregående skole, at de har gjort selvmordsforsøk. Tall på selvskade er henholdsvis 25% hos jentene og 11% hos guttene. Til forskjell fra voksne med selvmordsatferd har unge ikke nødvendigvis de samme risikofaktorene og kjennetegn ved selvmord. Selvmordsatferd hos unge virker i stor grad å være knyttet opp mot konflikt, tapsopplevelser og psykiske problemer. Prosjektets hovedmålsetting er å redusere selvmord og selvmordsatferd i Helse Stavanger HF og Helse Fonna HFs opptaksområder i Rogaland fylke.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

VelgÅLeve bidrar med kompetanseheving om selvmord og selvmordsforebygging. Vi opplever en målgruppe som er enkelt å nå ut til og som har mye personell rundt seg som ønsker de alt vel. En utfordring er likevel at de unge synes det er vanskelig å oppsøke hjelp med begrunnelse av at de er redd for at noen jevnaldrende skal oppdage at de søker hjelp. Vi erfarer fra tilbakemeldinger at personer som tar kontakt får hjelp på et tidligere tidspunkt. Vi har i hovedsak blitt kontaktet av personell som arbeider med unge og som trenger litt rådgivning i sitt videre arbeid. Vår erfaring nå er at de unge i større grad møter opp på stands og velvillig tar imot gadgets fremfor direkte å prate med oss der og da. Vi erfarer generellt at det er behov for kunnskap og at vårt fokus og arbeid er nyttig. Det er stor etterspørsel fra flere målgruppe og vi vurderer i sin helhet at prosjektet, med alt hva det innebærer, bidrar til økt kunnskap, åpenhet og informasjon om hvor det finnes hjelp.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

60000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektgjennomføringen skjer hovedsakelig gjennom oppsøkende kontakt fra prosjektets side. Vi opplevde at det var en enkel målgruppe å nå ut til hvor flertallet var nyskjerrige og viste behov for mer kunnskap. Vi har blant annet besøkt ungdom- og videregående skoler, stått på stand, hatt kinoreklame, laget gadgets med informasjon tilpasset målgruppen, arrangert fagdag og minnesmarkering. Vi henter ut månedlige tall fra DIPS på kodene “villet egenskade” og “vurdering av selvmordsfare”. Her klarer vi ikke å si noe om effekten av vårt arbeid ettersom registreringene er for en for kort periode. Vår krisetelefon er etablert i både Stavanger og i Haugesund, nummeret hit vises i alle våre annonser. VelgÅleve har egen nettside samt Facebbok side med 5700 følgere pr. februar 2019.

Resultater og resultatvurdering

Ved kontakt rettet mot skoler opplevde vi både å få ja og nei på tilbudet vårt om besøk/undervisning/opplæring. Vi har tidligere år vært på alle videregående skoler i Rogaland fylke og noen av skolene var ikke i behov for nytt besøk. Vi besøkte likevel ni videregående skoler og en ungdomsskole og er fornøyd med det. Vellykket har også våre stands vært, her erfarer vi at det er enkelt for unge å besøke vår stand og våre gadget har truffet virkelig for vår målgruppe som også har bidratt til at vår stand var populær. Vi opplever at personer som tar kontakt får hjelp på et tidligere tidspunkt med depresjon og selvmordsatferd. Vi har fått tilbakemeldinger fra både ansatte ved DPS, og hjelpetrengende, som har benyttet seg av hjelpetelefon.

Oppsummering og videre planer

VelgÅLeve har nådd ut til et stort antall av unge og personell som arbeider med unge i Rogaland fylke. I 2019 vil vi først ha fokus på Helse Vests informasjonskampanje og den 10. nasjonale konferanse og selvmordsforskning og –forebygging. VelgÅLeve mottok også akuttpsykiatriprisen 2018, og er invitert til plenumfremlegg ved årets konferanse. Videre vil vi rette fokus mot målgruppen asylsøkere og flyktninger og personell som arbeider med denne gruppen mennesker.

Prosjektleder

Marie Bø

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Selvmordsforebygging i Rogaland – unge
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
VelgÅLeve
Beløp Bevilget
2018: kr 445 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet