Små sko, stor tro

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi opplever stadig flere henvendelser fra skolerådgivere, fosterforeldre og helsearbeidere, som gjennom sitt arbeid møter ungdommer fra lukkede religiøse miljøer. De ønsker råd og de ønsker litteraturtips for mer informasjon, slik at de kan møte ungdommene på en bedre måte. Til nå er det ikke er gjort noen tiltak fra myndighetsnivå på å øke kunnskap om religiøse bruddprosesser og oppvekstsvilkår for ungdommer som vokser opp i lukkede religiøse miljøer, derfor er det viktig at det i første omgang skapes et enkelt informasjonsmateriell som kan gjøres tilgjengelig for førstelinjetjenesten.

Målsetting for prosjektet

Forebyggende helsearbeid overfor ungdommer som har vokst opp i lukkede religiøse miljøer. Ved at ungdommene blir møtt med kunnskap og forståelse fra førstelinjetjenesten er målet at ungdommenes særskilte behov raskere skal bli fanget opp, noe som på sikt kan forebygge psykiske helsereaksjoner.

Målgruppe

Mennesker som gjennom sitt arbeid møter barn og ungdommer som har vokst opp i lukkede religiøse miljøer, samt barn og unge som vokser opp i lukkede trossamfunn.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

I den første fasen ønsker vi å arrangere et workshop for å få gode innspill på tematikk for brosjyren, i tillegg til å samle inn sitater fra ungdommene selv som kan brukes i brosjyren. Ungdommene fra seminaret vil bli brukt som en kontrollgruppe gjennom hele prosjektet, for råd og idemyldring. En rådgiver fra Redd Barna vil samarbeide med oss i forbindelse med dette seminaret, for gjennomføring og for ivaretakelse av ungdommene på profesjonell måte. Vi vil benytte oss av våre ungdomskontakter i Hjelpekilden til å bistå oss i arbeidet med workshopen. Ungdomskontaktene Ungdommene vil bli rekruttert gjennom Hjelpekildens eget nettverk og gjennom annonsering på sosiale medier. Vi vil sette alderen på ungdommene til, 18-30 år, så ingen av ungdommene vil være under myndighetsalder. I tillegg ønsker vi etablere en faglig referansegruppe med en fagperson, en skolerådgiver, en deltager fra workshopen, Redd Barna og gjerne en representant fra myndighetene, som for eksempel IMDi, Bufdir eller Barneombudet. Disse vil også bli invitert på lansering, for synliggjøring av tema samt ansvarliggjøring.

Fremdriftsplan for prosjektet

Del 1: Utvikling Workshop med ungdommer for å få gode innspill på tematikk for brosjyren Utvikling av innhold i brosjyre Legge ut informasjonen på web-side. Del 2: Produksjon Et trykkeri skal gi bistand til layout og produksjon av informasjonsmateriellet. Del 3: Distribusjon Lansering sammen med Redd Barna. Annonsering i medier, samt redaksjonell omtale. Del 4: Oppfølging Følge opp henvendelser i etterkant

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hjelpekilden har mottatt mange henvendelser fra skolerådgivere, lærere, barnevern, fosterforeldre og helsearbeidere, som gjennom sitt arbeid møter ungdommer fra lukkede religiøse miljøer. De ønsker råd og de ønsker litteraturtips for mer informasjon, slik at de kan møte ungdommene på en bedre måte. Siden det til nå ikke er gjort noen tiltak fra myndighetsnivå på å øke kunnskap om religiøse bruddprosesser og oppvekstsvilkår for ungdommer som vokser opp i lukkede religiøse miljøer, har Hjelpekilden vært opptatt av det eksisterer et enkelt informasjonsmateriell som kan gjøres tilgjengelig for førstelinjetjenesten. Prosjektet skal utvikle, produsere og distribuere informasjonsmateriell til førstelinjetjenesten. Informasjonsmateriellet skal gi økt kunnskap om barn og unge i strenge religiøse miljøer, særtrekk ved deres oppvekstsvilkår og utfordringer de kan leve med.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har produsert 10.000 eksemplarer av informasjonsmateriellet, og det meste av dette er blitt distribuert til 815 mottakere i førstelinjetjenesten over hele landet. I tillegg er det opprettet en nettside stortro.no, der man kan få tilgang til informasjonsmateriellet digitalt. Heftet kan også lastes ned på PDF fra siden. Etter utsendingen av materiellet har noen mottakere etterspurt tilsending av ytterligere eksemplarer, i tillegg til flere forespørsler om å holde foredrag om tematikken høsten 2019. Rapporten har også vært etterspurt hos fagpersoner som ikke har mottatt rapporten, men som har hørt om den i mediesammenheng, og som opplever utfordringer der informasjonen kan komme til nytte. Det har vært en målsetting å sette økt fokus på den manglende kunnskapen på tematikken, og på de utfordringene unge i denne gruppen kan oppleve. Dette har vi oppnådd både gjennom distribusjon av informasjonsmateriellet og presseomtaler rundt lanseringen av disse.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10000

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi inviterte til en workshop med ungdommer i alderen 18-30 år. Workshopen ble arrangert 21.- 22. oktober 2017. Deltagerne hadde selv bakgrunn fra strenge religiøse miljøer, både kristne og muslimske miljøer. Vi benyttet ulike metoder som Bodymaps, post-it metoden og reklameplakat for «den perfekte voksne». Gjennom workshopen fikk vi samlet inn informasjon om hvilken kunnskap ungdommene mente var viktig for fagfolk å kjenne til, hvilke råd de ønsket å gi til denne gruppen, og hva de mente kunnskapen skulle motivere til av handling. Informasjonen vi fikk fra workshopen ble systematisert i 12 uttalelser, som senere ble 12 kapitler i det ferdige informasjonsmateriellet. En faglig referansegruppe deltok både i drøftelsen av arbeidet i forkant av arbeidet med rapporten, og kom med innspill på innhold og formuleringer underveis i arbeidet. Rapporten ble lansert på et offentlig arrangement sammen med Redd Barna. Rapporten ble gjort digitalt tilgjengelig gjennom en egen nettside, og ble promotert via sosiale medier og gjennom reportasjer i en rekke medier rundt og etter lansering. Den ble sendt pr post til helsestasjoner, familievernkontorer, BUPPer og et antall skoler.

Resultater og resultatvurdering

Vi har produsert 10.000 eksemplarer av informasjonsmateriellet, og det meste av dette er blitt distribuert til 815 mottakere i førstelinjetjenesten over hele landet. I tillegg er det opprettet en nettside (www.stortro.no), der man kan få tilgang til informasjonsmateriellet digitalt. Heftet kan også lastes ned på PDF fra siden. Etter utsendingen av materiellet har noen mottakere etterspurt tilsending av ytterligere eksemplarer, i tillegg til flere forespørsler om å holde foredrag om tematikken høsten 2019. Rapporten har også vært etterspurt hos fagpersoner som ikke har mottatt rapporten, men som har hørt om den i mediesammenheng, og som opplever utfordringer der informasjonen kan komme til nytte. Det har vært en målsetting å sette økt fokus på den manglende kunnskapen på tematikken, og på de utfordringene unge i denne gruppen kan oppleve. Dette har vi oppnådd både gjennom distribusjon av informasjonsmateriellet og presseomtaler rundt lanseringen av disse.

Oppsummering og videre planer

Gjennom prosjektet har vi produsert et nyttig verktøy for førstelinjetjenesten for å bedre forstå hvilke oppvekstsvilkår barn og unge i strenge miljøer har, og hvilke utfordringer de kan leve med. Prosjektet har satt økt søkelys på behovet for kompetanseheving på denne tematikken, og økt søkelys på hvilke utfordringer barn i denne gruppen kan leve med både gjennom lansering og distribusjon av informasjonsmateriellet, og medieomtaler i forbindelse med dette. Som følge av etterspørsel kan det være aktuelt å skape et oppfølgende prosjekt som utvikler et seminar for førstelinjetjenesten.

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Små sko, stor tro
Organisasjon
Redd Barna
Org.ledd
Hjelpekilden Norge
Beløp Bevilget
2017: kr 343 000
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
30.03.2019
Status
Avsluttet