SmartJobb – jobber der det er et fortrinn å være synshemmet

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Kun en av tre synshemmede i Norge er i lønnet arbeid, og yrkesdeltakelsen ligger stabilt lavt uavhengig av de økonomiske svingningene. Den fastlåste situasjonen med en vedvarende, lav yrkesdeltakelse blant synshemmede, er en stor sløsing med både menneskelige og økonomiske ressurser. Derfor trengs det nytekning for å skape endring. Prosjektet SmartJobb stiller spørsmålet om det finnes yrker og arbeidsoppgaver som synshemmet har spesielt gode forutsetninger for å fylle. Prosjektet tar mål av seg å finne fram til slike yrker og arbeidsoppgaver, og teste disse i en pilotperiode på ett år.

Målsetting for prosjektet

Utvikle og prøve ut en ny jobbstrategi, der det er et fortrinn å være synshemmet.

Målgruppe

Primærmålgruppen er blinde og svaksynte. Det antas at ca. 320 000 personer levde med synshemming i Norge i 2018, og at ca. 9 300 er praktisk blinde.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

70000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Identifisere yrker og arbeidsoppgaver der en synshemning er et fortrinn: Vi vil foreta en kunnskapsinnsamling for å finne ut om det internasjonalt eller nasjonalt er arbeidet med problemstillingen om synshemning som et fortrinn. Basert på denne kunnskapen vil vi gjennomføre fokusintervjuer med synshemmede. Hensikten med intervjuene er å få inn brukernes synspunkter på fortrinnsstrategien, og på konkrete arbeidsoppgaver og yrker der de tror fortrinnsstrategien har noe for seg. Funnene fra kunnskapsinnsamlingen og fra fokusintervjuene vil bli oppsummert i en rapport Videreutvikle SmartJa-tjenesten: Med bakgrunn i kunnskapsinnsamlingen og fokusintervjuene vil vi velge ut noen prioriterte yrker og arbeidsoppgaver. Deretter vil vi i samarbeid med Adaptor starte med å rekruttere synshemmede til de aktuelle yrkene/arbeidsoppgavene. Teste fortrinnsstrategien i en pilotperiode: Utvalgte yrker og arbeidsoppgaver vil bli testet i en pilotperiode på ett år. Resultatene fra pilotperioden vil bli oppsummert i en testrapport. Informasjonsspredning og videreføring: Vi vil både utarbeide en plan for videreføring og en strategi- og informasjonsplan, og sette begge disse to planene ut i livet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektledelse: 1.1.22 – 31.12.23 Identifisere yrker og arbeidsoppgaver der en synshemning er et fortrinn: 10.1.22 – 31.3.22 Informasjonsspredning og videreføring: 1.2.22 – 31.12.23 Videreutvikle SmartJa-tjenesten: 1.2.22 – 31.8.22 Teste fortrinnsstrategien i en pilotperiode: 1.9.22 – 31.8.23 Sluttrapportering: 1.11.23 – 31.12.23

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Kun én av tre synshemmede i Norge er i lønnet arbeid, og yrkesdeltakelsen ligger stabilt lavt uavhengig av de økonomiske svingningene. Den fastlåste situasjonen med en vedvarende, lav yrkesdeltakelse, er en stor sløsing med både menneskelige og økonomiske ressurser. Til nå har perspektivet i stor grad vært å finne løsninger som kompenserer for ulempene synshemningen medfører. Prosjektet ønsket i stedet å løfte fram styrkene nedsatt syn kan ha. I samarbeid med synshemmede selv var målet å undersøke om det finnes yrker og arbeidsoppgaver der det er et fortrinn å være synshemmet, og teste ut et utvalg av disse yrkene og arbeidsoppgavene i en pilotperiode. Nærmere bestemt var hovedmålet i prosjektet å utvikle og prøve ut en ny jobbstrategi, der det er et fortrinn å være synshemmet. Primærmålgruppen er blinde og svaksynte. Det antas at ca. 320 000 er synshemmet i Norge, og at ca. én av tre synshemmede er i yrkesfør alder. Dermed er det ca. 100 000 personer i hovedmålgruppen.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Fortrinnsstrategien er evaluert for å vurdere om effektmålene i prosjektet er nådd. Vi utviklet en plan for en løpende evaluering av fortrinnsstrategien, der følgende evalueringer ble planlagt: Intervjuer med pilotdeltakerne hver tredje måned Intervjuer med de som bruker SmartJa-tjenesten Intervju med en kunde vi har gjort en jobb for Alle de tre evalueringene peker i retning av at fortrinnsstrategien har noe for seg. Pilotdeltakerne svarer at de har en fordel i utøvelsen av enkelte arbeidsoppgaver. En vurdering som også deles av uu-ekspertene. De trekker fram de samme fortrinnene, og svarer på lik linje med pilotdeltakerne at de tror fortrinnsstrategien kan lede fram til at flere synshemmede får lønnet arbeid. Det er imidlertid behov for flere utprøvinger, særlig med synshemmede med fagutdannelse og med yrkeserfaring fra det relevante fagområdet. Først da er det tilstrekkelig grunnlag for å si om fortrinnsstrategien har potensial i seg til å øke yrkesdeltakelsen blant synshemmede.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

8300

Prosjektgjennomføring/Metode

Gjennomføringen samsvarte med prosjektets delmål. Identifisere yrker og arbeidsoppgaver der en synshemning er et fortrinn. Metoden var todelt: Kunnskapsinnsamling Fokusgruppeintervjuer Kunnskapsinnsamlingen er oppsummert i rapporten: «Ressursar om synshemming som eit fortrinn i arbeidslivet» Intervjuene er oppsummert i rapporten: «Oppsummering av fokusgruppeintervjuer om smarte jobber for synshemmede» Videreutvikle SmartJa-tjenesten: Med grunnlag i kunnskapsinnsamlingen og fokusgruppeintervjuene utarbeidet vi oversikten: «Oversikt over yrker og arbeidsoppgaver der det kan være et fortrinn å være synshemmet». Ut fra denne oversikten valgte vi ut to teknologiyrker. Vi rekrutterte to synshemmede personer til stillingene, og knyttet de til en gratis IKT-brukerstøtte for synshemmede (SmartJa). Teste fortrinnsstrategien i en pilotperiode: I ett år testet vi sstrategien, og dokumenterte funnene i rapporten: «Utprøving av om det å være synshemmet kan være et fortrinn i arbeidslivet». Informasjonsspredning og videreføring: Mye av informasjonsarbeidet var bygd rundt et TV-opptak med NRK, men på grunn av sykdom hos NRK er dette utsatt, og vil bli gjennomført etter prosjektets slutt.

Resultater og resultatvurdering

Vi stilte spørsmålet: Finnes det yrker og arbeidsoppgaver der det er et fortrinn å være synshemmet. Resultatene fra prosjektet har styrket hypotesen om at svaret på dette spørsmålet er ja. Alle delmålene er oppnådd: Fokusgruppeintervjuer er gjennomførte og dokumenterte. En kunnskapsinnsamling er gjennomført og dokumentert. En oversikt med yrker og arbeidsoppgaver der det er et fortrinn å være synshemmet, er utarbeidet. To synshemmede pilotdeltakere ble rekruttert. En pilotperiode på ett år er gjennomført. En evaluering av fortrinnsstrategien er gjennomført og dokumentert. En strategi- og informasjonsplan er utarbeidet, og delvis satt ut i livet. Resten av planen er tenkt gjennomført etter prosjektets slutt. Det er søkt om støtte til prosjektet «Nødtelefon for synshemmede», som gir en ny mulighet for å prøve fortrinnsstrategien i praksis. Hovedmålet om å utvikle og prøve ut en ny jobbstrategi, der det er et fortrinn å være synshemmet, er derfor oppnådd.

Oppsummering og videre planer

Hovedmålet er oppnådd og fortrinnsstrategien evaluert, og evalueringen tyder på at strategien har noe for seg. Strategien er imidlertid kun prøvd ut med to deltakere, og synshemmede med fagutdannelse og yrkeserfaring har ikke prøvd den. Nye utprøvinger av strategien bør derfor gjennomføres. Det er søkt om støtte til prosjektet «Nødtelefon for synshemmede», og gjennom dette prosjektet vil det være mulig å gjøre nye vurderinger av strategien. Målsetningen er også på sikt å tilby den ene pilotdeltakeren fast ansettelse. Det vil gi muligheter til å følge utprøvingen av fortrinnsstrategien videre.

Prosjektleder

Magne Lunde

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
SmartJobb – jobber der det er et fortrinn å være synshemmet
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Org.ledd
Media Lunde Tollefsen A/S (MediaLT)
Beløp Bevilget
2022: kr 659 000, 2023: kr 736 000
Startdato
01.01.2022
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet