SmartNavigasjon

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal er veldig godt besøkt med ca. 17000 overnattingsdøgn i året. Senterbygget, på 7200 kvadratmeter, fordeler seg over tre etasjer og inneholder bl.a. 72 overnattingsrom, resepsjon, restaurant, svømmehall og undervisningsrom. Det kan være en utfordring for senterets synshemmede brukere å finne frem på egenhånd i bygget. Prosjektet ønsker å kunne gi brukerne større frihet ved at de enklere kan finne frem på egenhånd. Dette vil vi oppnå ved å installere et system for innendørsnavigering, som den enkelte kan bruke på sin egen smarttelefon.

Målsetting for prosjektet

Målsettingen er å gjøre brukerne av Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal mer selvstendige og fri til å finne frem på egenhånd. Prosjektet vil videreutvikle og installere et avansert system for innendørsnavigasjon i hele senteret. Systemet vil også dekke senterets høydebane utendørs

Målgruppe

Målgruppen er synshemmede personer som deltar på kurs ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Systemet vil bli utviklet i henhold til gjeldende standarder for universell utforming og kompatibel med Wayfindr Open Standard. Videreutviklingen av mobilapplikasjon og beacons baserer seg på dagens standarder, og vil i første omgang gjøres for iOS. Prosjektpartnerne i prosjektet er de samme som var med i prosjektet ”Beacons for Universell Utforming” nå i 2017. Prosjektteamet fungerte meget bra. Dette vil sikre at kompetansen videreføres inn i dette prosjektet, og at systemene slik kan bygges videre på resultatene fra det foregående prosjektet. Gjennomføringen av prosjektet vil være å videreutvikle, tilrettelegge for og installere et beacon basert innendørsnavigasjons-system ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal. Dette inkludere en tilpasset dedikert app med back-end system for smarttelefoner, tilrettelegging av innhold, dvs. tekster og relevant informasjon, samt programmering og utplassering av beacons. Dette vil bl.a. gi brukerne en større frihet til bevege seg alene på senteret og enklere finne frem dit de skal. Det vil også bli tilrettelagt for og installert beacons ved Høydebanen utendørs ved senteret. Dette vil bidra til en bedre opplevelse og forbedret læring for brukerne av aktiviteten.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektperiode januar 2018 til august 2018. Januar – Spesifisering av systemet Februar – Programmering og tilpassing av dedikert app-, inkludert back-end og dashboard. Utvikling av algoritme for innendørsnavigering. Februar – Tegning av kart og bestemmelse av beacon plassering Mars – Programmering og utplassering av beacons Mars – April – Testing og tilpassing av systemet Mai – Juli – Brukertesting av systemet August – Evaluering av systemet

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsettingen for prosjektet er å gjøre brukerne av Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal mer selvstendige og fri til å finne frem på egenhånd. Prosjektet skulle videreutvikle og installere et avansert system for innendørs-navigasjon. Systemet skulle også dekke senterets høydebane utendørs Målgruppen for prosjektet er synshemmede personer som deltar på kurs ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal. Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal er godt besøkt med 17000 overnattingsdøgn i året. Senterbygget, på 7200 kvadratmeter, fordeler seg over tre etasjer og inneholder bl.a. 72 overnattingsrom, resepsjon, restaurant, svømmehall og undervisningsrom. Det kan være en utfordring for senterets synshemmede brukere å finne frem på egenhånd. Prosjektet ønsket å gi større frihet ved at brukerne enklere kan finne frem. Dette ble oppnåd ved å installere et system for innendørsnavigering, som den enkelte kan bruke på sin egen smarttelefon.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

De oppsatte effektmål ble nådd. Systemet med avansert innendørsnavigasjon ble installert, og tilhørende mobilapplikasjon (NBF Hurdal) ble lansert på App Store i august 2018. NBF planlegger i 2019 et to ukers kurs med habiliterings døgn i smartnavigasjon på syns- og mestringssenteret i Hurdal. De opplyser også om appen ved informasjonsmøtet ved starten av alle kurs. I slutten av 2018 planlegges det å innføre en kort redegjørelse for appen under YA (yrketsaktive) kurs.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

300

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet ble gjennomført januar – september 2018, i henhold til prosjektplan. Brukerfokus har vært viktig. Systemet ble spesifisert gjennom kick-off møte, workshops og elektronisk kommunikasjon. Prosjektet videreutviklet en dedikert iOS app for systemet. Fokuset er på universell utforming og spesielt for synshemmede ved bruk av VoiceOver for innendørs- og utendørsnavigasjon. Brukeren får via VoiceOver lest opp varsler. Navigasjon gis med tale steg-for-steg etterhvert som brukeren beveger seg mot ønsket destinasjon. Et eget web basert dashboard ble implementert. Her legges inn innhold og informasjon, som så blir tilgjengelig for brukeren gjennom appens brukergrensesnitt. Egne innendørskart er sømløst integrert i vanlig områdekart. Når brukeren er innendørs vil en blå prikk på kartet markere hvor i bygget brukeren befinner seg. Brukeren kan søke etter hvilket som helst sted/rom/område innendørs, og få dette området vist i kartet, og så aktivere navigering dit. Det blir også gitt en beskrivende tekst via VoiceOver, som sier hvor brukeren befinner seg. Utendørs skifter appen sømløst til GoogleMaps. I overkant av 200 Beacons er programmert og plassert ut innendørs og utendørs.

Resultater og resultatvurdering

Kursdeltakere er alt fra fullt seende til helt blinde, og det har vist seg at den forrige versjonen av appen har gjort sin nytte uavhengig av synsgrad. Det er klart at for de deltakerene som er helt blinde, så gir appen dem en ekstra trygghet og en større betydning i at de føler seg sikrere på å komme frem, skaffe informasjon og komme tilbake til senteret igjen på en trygg måte. Vi mener at systemet som er utviklet og installert nå i 2018 gir en enorm forbedring. Nå kan alle som har appen installert kunne finne frem på egenhånd til hvilket som helst område i bygget, på en enkel måte. Dette vil være til stor hjelp. Appen dekker alle tre etasjer i bygget. Mottakelsen av systemet og appen har vært meget god. Appen dekker også Aktivitetspark, Høydebanen og Sansestien utendørs. Prosjektet har hatt meget stor nytte for prosjektgruppen, søkerorganisasjonen og for målgruppen. Prosjektgruppen har fått økt sin kompentanse og synliggjort mulighetene ved å bruke dagens mobil- og beacon-teknologi.

Oppsummering og videre planer

Systemet som er utviklet i prosjektet er installert og i full bruk ved Norges Blindeforbunds syn- og mestringssenter i Hurdal. Installasjonen er planlagt å være permanent, og appen er nedlastbar fra App Store. Det vil være et fast kursopplegg for deltakerne ved senteret. Planen er å gjøre systemet tilgjengelig for flest mulig av deltakere og besøkende ved senteret, og optimalisere utnyttelsen. Prosjektet har bidratt til økt kompetanse hos prosjektpartnerne, og resultatene vil bli videreført i andre tilsvarende installasjoner og bruksområder.

Prosjektleder

Tommy Andre Dieseth

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
SmartNavigasjon
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Beløp Bevilget
2018: kr 600 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet