Status synstolking

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Fra og med 2017 innførte norske myndigheter et krav om at alle nye norske filmer må synstolkes. Det er imidlertid liten kunnskap om effekten av dette kravet. Vi vet lite om hva brukerne synes om synstolkingen, og om i hvilken grad tjenesten benyttes. Dette prosjektet vil samle kunnskap om synstolking i Norge, finne løsninger for brukermedvirkning og utvikle retningslinjer for å sikre kvaliteten.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålsetningen i prosjektet er å samle kunnskap om synstolking i Norge og legge til rette for brukermedvirkning, for å sikre at det tilbys tjenester med god kvalitet.

Målgruppe

Mmålgruppen er synshemmede. Det vil si alle med så nedsatt syn at de sliter med å få med seg vesentlige detaljer i en film/video.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

180000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Gjennomføring og metode beskrives for hver av de fem delmålene. Definere og utarbeide en status undersøkelse: Vi vil gjennomføre en forundersøkelse, for å finne fram til hvilke spørsmål det er vesentlig å få svar på. Med bakgrunn i forundersøkelsen vil innholdet bli definert og statusundersøkelsen planlagt og utarbeidet. Gjennomføre en statusundersøkelse: En statusundersøkelse vil bli gjennomført og dokumentert i en rapport. Vurdere ulike former for brukermedvirkning: Ulike former for brukermedvirkning og finansieringen av denne medvirkningen vil bli analysert. Målsetningen er å finne fram til en hensiktsmessig og bærekraftig løsning som kan være med på å sikre tjenester av god kvalitet. Utvikle retningslinjer for synstolking: Vi har i flere tidligere prosjekter kartlagt ulike internasjonale retningslinjer, og brukt dette som basis for å utarbeide egne. Vi har derfor et solid grunnlag for å utvikle retningslinjer som kan fylle formålet i dette prosjektet. Vi vil derfor gjennomgå det vi tidligere har gjort, foreta nye nettbaserte søk og henvende oss til våre internasjonale kontakter, for å utvikle hensiktsmessige retningslinjer. Spre informasjon om synstolking: En informasjonsplan vil bli utarbeidet og gjennomført.

Fremdriftsplan for prosjektet

Definere og utarbeide en statusundersøkelse: 15.01.2019 – 28.02.2019 Gjennomføre en statusundersøkelse: 01.03.2019 – 31.05.2019 Spre informasjon om synstolking: 01.05.2019 – 31.12.2019 Vurdere ulike former for brukermedvirkning: 01.07.2019 – 30.09.2019 Utvikle retningslinjer for synstolking: 01.07.2019 – 30.11.2019 Sluttdokumentering: 01.12.2019 – 31.12.2019

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

For ca. 15 år siden kom synstolking for alvor til Norge. Siden den gang har Norges Blindeforbund og MediaLT samarbeidet om å få gjennomslag for synstolking i Norge. Et samarbeid som har høstet gode resultater. Det stilles imidlertid ingen krav til synstolkingens kvalitet, og det har ikke vært gjort noen systematisk innsamling av hva synshemmede synes om synstolkingen som tilbys. Brukernes erfaringer med bruken av appen MovieReading har eller ikke vært undersøkt. Derfor tok MediaLT initiativet til prosjektet Status synstolking. Hovedmålet i prosjektet var: Samle kunnskap om synstolking i Norge, og legge til rette for brukermedvirkning for å sikre at det tilbys tjenester med god kvalitet. Primærmålgruppen var synshemmede. Sekundærmålgruppen var alle som arbeider med synstolking i Norge, og alle som bestiller synstolking. Det (produsenter av synstolking, filmprodusenter, TV-selskaper med mer.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Hovedmålet i prosjektet er nådd. En undersøkelse av hva brukerne synes om den synstolkingen som tilbys i Norge er planlagt og gjennomført, og resultatene fra undersøkelsen er dokumentert i en egen rapport. Ulike former for brukermedvirkning er vurdert, og framtidige løsninger pekt ut. Nasjonale retningslinjer for synstolking er utviklet, evaluert, ferdigstilt og publisert. Ulike informasjonstiltak er gjennomført, og nye tiltak er planlagt i 2020.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

180000

Prosjektgjennomføring/Metode

Definere og utarbeide en statusundersøkelse: Prosjektet ble innledet med en forundersøkelse, som la grunnlaget for utarbeidelsen av en testplan og gjennomføringen av selve statusundersøkelsen. Gjennomføre en statusundersøkelse: Undersøkelsen ble spredt via Norges Blindeforbunds og MediaLTs informasjonskanaler, og lå ute i to måneder. Funnene er dokumentert og publisert i rapporten Statusundersøkelse synstolking. Vurdere ulike former for brukermedvirkning: Prosjektgruppen har sett på ulike alternativer, og et permanent råd for synstolking er vurdert som det mest hensiktsmessige alternativet. Ambisjonen er å få etablert brukerrådet i løpet av 2020. Utvikle retningslinjer for synstolking: Basert på MediaLTs tidligere arbeid og internasjonale undersøkelser, ble et første forslag til retningslinjer utviklet. Innspill fra fagmiljøene ble innhentet, og en endelig versjon utviklet. Spre informasjon om synstolking: I forkant, underveis og i etterkant av statusundersøkelsen ble det jobbet systematisk med informasjon. Et av hovedfunnene i statusundersøkelsen var behovet for mer informasjon. Norges Blindeforbund har derfor i samarbeid med NRK lagt en plan for å nå bedre Ut.

Resultater og resultatvurdering

Arbeidet med planleggingen og gjennomføringen av statusundersøkelsen gikk som planlagt. Målsetningen om å samle kunnskap om synstolking i Norge er derfor oppnådd, og resultatene fra statusundersøkelsen er publisert. Målet om å legge til rette for brukermedvirkning er også innfridd. Det er avklart hvilke former for brukermedvirkning som anses mest hensiktsmessig, og en plan for å få på plass brukermedvirkningen er igangsatt. Et verktøy i dette arbeidet er nasjonale retningslinjer for synstolking. Et verktøy brukermedvirkere kan anvende for å vurdere kvaliteten på synstolkingen som tilbys, men som også kan brukes av produsentene selv for å lage synstolking med god kvalitet. Slike nasjonale retningslinjer er nå på plass. Informasjonstiltak er identifisert og gjennomført, og to informasjonskampanjer er planlagt gjennomført etter prosjektets slutt.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har lagt et godt grunnlag for å sikre synstolking med god kvalitet. Norges første brukerundersøkelse om synstolking er gjennomført. Det vil bli arbeidet for å få til tilsvarende brukerundersøkelser med noen års mellomrom. Ulike løsninger for brukermedvirkning er vurdert, og det er lagt en plan for å etablere et permanent råd for synstolking i Norge. Tre hovedtiltak er identifisert for å nå ut på en bedre måte med informasjon om synstolking. Norges Blindeforbund arbeider med å få oppslag i norske medier, og planer for to informasjonskampanjer er lagt.

Prosjektleder

Magne Lunde

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Status synstolking
Organisasjon
Norges Blindeforbund
Org.ledd
Media Lunde Tollefsen A/S (MediaLT)
Beløp Bevilget
2019: kr 384 000
Startdato
02.01.2019
Sluttdato
31.12.2019
Status
Under gjennomføring