SULT DROP-IN Overspising. Rask eksperthjelp.

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Overspising er et skambelagt, underkommunisert og underbehandlet tema. Til tross for at overspisingslidelsen er den hyppigste formen for spiseforstyrrelse, er det den diagnosen færrest kjenner til. Det er stor etterspørsel etter kunnskap og konkret hjelpetilbud. Det er behov for tilbud som øker tilgjengeligheten for hjelp og informasjon. Dette er nybrottsarbeid og danner viktig grunnlag for hjelp av en gruppe som er ignorert i dagens hjelpetilbud. Dette blir første nasjonale lavterskeltilbudet for personer som strever med overspising og danner grunnlag for digitalt informasjonsmaterialet.

Målsetting for prosjektet

Forbedre hjelpen og øke tilgjengeligheten NASJONALT for kvalifisert hjelp til personer som strever med overspising. Senke terskler, øke motivasjon for å søke hjelp, fremme kunnskap om hva/ hvor hjelpen kan søkes. Å fremme kunnskap og bidra til folkeopplysning om hvordan forstå og møte overspising.

Målgruppe

Det er to målgrupper i prosjektet: 1) Personer som strever med overspisingsproblematikk 2) Fagpersoner og hjelpere som møter personer med overspisingslidelse.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

450

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

1. Etablering av prosjektgruppe: Rekruttere tre-fem personer med erfaringskompetanse, en representant fra Rådet og to fagpersoner fra Villa SULT. Prosjektgruppen vil lede DROP-IN og være sentral i utviklingen av manual. Utvikle strategiplan for spredning. 2. SULT DROP-IN etableres: Det tilbys gratis ukentlig (fysisk og digital) DROP-IN rettet mot overspising. 3. Fortløpende evaluering av DROP-IN. Tilbakemeldinger fra brukerne og fagpersoner blir brukt som grunnlag for utvikling av informasjonsmaterialet og informasjonsvideoer. 4. Utvikling av materialet og innspilling av video. Vi vil lage et digitalt informasjonsmaterialet basert på erfaringer fra DROP-IN som skal være tilgjengelig etter prosjektets slutt. Dette materialet vil gi tilgang til anvendbar kunnskap om overspising og overspisingslidelse, som rask tilgang til spørsmål man kan stille, få oversikt over hva slags hjelp og oppfølging som finnes, anbefalinger av hjelp. Informasjon tilpasses ulike aldersgrupper. Informasjonsmaterialet vil ha som mål å gi informasjon og økt kunnskap om overspisingslidelser. 5. Testing av informasjonsmaterialet og informasjonsvideo. 6. Informasjonsmaterialet ferdigstilles. Spre informasjon og video i tråd med strategiplan. Sluttrapport.

Fremdriftsplan for prosjektet

Høst 2021: Etablering av prosjektgruppe. Igangsettelse av DROP-IN, digitalt og fysisk. Vår 2022: Ukentlig DROP-IN med evaluering. Høst 2022: Ukentlig DROP-IN. Kvalitative intervjuer. Utvikling av informasjonsmaterialet og videoinnspilling. Utprøving av materialet. Vår 2023: Ukentlig DROP-IN. Informasjonsmaterialet ferdigstilles. Spre informasjon om prosjektet og kurset nasjonalt via medial spredning. Sluttevaluering.Utarbeidelse av rapport.

Prosjektleder

Bente Sommerfeldt

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
SULT DROP-IN Overspising. Rask eksperthjelp.
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Org.ledd
Stiftelsen Institutt for spiseforstyrrelser, Villa SULT
Beløp Bevilget
2021: kr 317 000, 2022: kr 778 000
Startdato
02.08.2021
Sluttdato
30.06.2024
Status
Under gjennomføring