Ung, sprek og aktiv

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Parkinson er en kronisk nevrologisk sykdom som kan ramme i ung alder, og gir utfordringer på mange av livets arenaer som jobb, ulike sosiale settinger, i familierelasjoner og hverdagen generelt. Det er viktig for disse unge menneskene å etablere gode treningsrutiner, måter å leve med sykdommen på , og å komme inn i et miljøet som har forståelse for sykdommen. Blant likesinnede kan de tørre å prøve nye ting, utfordre seg selv og bryte barrierer. Det er viktig å etablere regionale møteplasser for gruppen, som også kan ta opp nye yngre som får sykdommen.

Målsetting for prosjektet

I prosjektet skal det arrangeres fem regionale samlinger for unge aktive med parkinson og deres familie. Hensikten er å prøve ulike modeller for yngresamlinger regionalt sammen med yngrekontakter og fylkesforeningene i hver region. Målet innebærer å få til et varig regionalt samarbeid.

Målgruppe

Prosjektet retter seg mot yngre aktive mennesker med Parkinsons sykdom og deres nærmeste pårørende.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

I prosjektet skal det arrangeres fem regionale samlinger (sør, nord, vest, midt og øst) for unge aktive med Parkinsons sykdom og deres familie. Hensikten er å prøve ulike modeller for yngre/familiesamlinger regionalt sammen med fylkesforeningene og yngrekontaktene i hver region. Dette vil også oppfordre til samarbeid mellom fylkesforeningene innenfor de ulike regionene. Hver fylkesforeningen vil hver utnevne representater til samarbeidet og en yngrekontakt. Disse personene vil utgjøre de regionale samarbeidsgruppene, som skal stå får arrangementene i sin helhet. Prosjektleder, de sentrale yngrekontaktene og administrasjonen vil bidra med støttefunksjoner og veiledning underveis. Aktivitesdagene vil bli annonsert gjennom en rekke mediar, som facebook, Parkinson posten, lokale aviser, nevrologer og helsepersonell. Dette vil sikre at vi når ut til yngre som ikke er medlemmer i Norges Parkinsonforbund. Etter endte aktivitesdager vil deltakerne få tilbud om å melde seg i en regional facebookgruppe. Denne gruppen skal styres av yngrekontaktene og vil gi informasjon om fremtidige arrangementer. Hver deltaker vil også bli bedt om å svare på en evaluering, som vil være med å danne grunnlaget for rapporteringen av prosjektet.

Fremdriftsplan for prosjektet

Juli – september: Informasjon til fylkesforeningen. Oktober: Samarbeidsmøte i hver region November: Skype møter og mail for videre planlegging. Desember: Annonsering i ulike medier. Påmelding åpnes. Januar: Annonsering i aviser. Detaljeplanlegging mellom de ulike leddene. Det opprettes facebookgrupper. Februar – april: Aktivitetsdagene arrangeres og evalueres. Mai: Evalueringene samles og danner grunnlaget for videre arbeid og rapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

I dette prosjektet skulle det arrangeres fem regionale samlinger (sør, nord, vest, midt og øst) for unge aktive med Parkinsons sykdom og deres familier. Målet innebærer å klare å få til regionale samarbeidsmodeller som blir varige i videre samarbeid. Et bimål var å få flere av fylkesforeningene til å opprette en yngre kontakt som kan bidra inn i arbeidet og holde tråden i det videre samarbeidet. Prosjektet retter seg mot yngre aktive mennesker med Parkinsons sykdom og deres nærmeste pårørende. De senere årene har organisasjonen opplevd en endring i ønskene hos den yngre gruppen. De uttrykker vansker med å finne tid til å reise på sentrale arrangementer. Familiens tidsklemme setter begrensninger for deltagelse. Mange etterlyser lokale møteplasser med arrangementer over en dag eller en kveld, og hvor møtene er regelmessige og lokale. Evalueringer fra yngre seminarene sier også at de ønsker et økt fokus på egenmestring og aktiv, fremfor rene foredrag fra helsepersonell.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det ble gjennomført fem aktivitetsdager i alle regionene i Norge. Foreningene dannet egne prosjektgrupper i sin region sammen med yngrekontakter. Prosjektgruppen sentralt fulgte opp de som trengte støtte og hjelp underveis i planleggingen av aktivitetsdagene. Prosjektleder deltok på alle aktivitetsdagene foruten i region Sør. I programmene til de ulike aktivitetsdagene var det både faglig innhold og aktiviteter som bowling, gokart, rib-tur og teambuilding-aktiviteter. Totalt deltok 86 personer på de ulike aktivitetsdagene. Gjennom prosjektperioden har det blitt etablert 5 nye yngrekontakter i ulike regioner, totalt er det 19 yngrekontakter i Norges Parkinsonforbund.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

86

Prosjektgjennomføring/Metode

Ved tildeling av prosjektet hadde vi første møte i prosjektgruppen som bestod av to personer som selv har parkinson og som var med å utarbeide søknaden til dette prosjektet, og sekretær fra forbundet. Prosjektgruppen laget en plan på hvordan dette skulle organiseres. Etter møtet sendte vi ut en henvendelse på email til alle våre lokal- og fylkesforeninger og allerede registrerte yngrekontakter med informasjon om prosjektet og hvem som kunne tenke seg å arrangere aktivitetsdager. Prosjektgruppen ønsket ikke å detaljstyre programmet til hver aktivitetsdag, men la noen brede føringer. Programmet skulle ha et fokus på aktivitets – og hverdagsmestring. Prosjektgruppen hadde løpende dialog over mail og telefon gjennom resten av prosjektperioden.

Resultater og resultatvurdering

Ganske tidlig i prosessen ble det nevnt fra foreningene at det kunne bli vanskelig å arrangere kun èn dags-samling i regionene. Dette på bakgrunn av at for mange kunne det bli lang reisevei, for bare en dags samling. Derfor valgte flere foreninger å arrangere aktivitetsdagen over to dager. De mente også at det sosiale på kveldene, under middag at det er da man knytter bånd og det skjer erfaringsutveksling. I programmene til de ulike aktivitetsdagene var det både faglig innhold og aktiviteter som bowling, gokart, rib-tur og teambuilding-aktiviteter. Ved markedsføring av de ulike aktivitetsdagene brukte vi sosiale medier, hjemmesider, direkte kontakt med medlemmer og innlegg i aviser. Det viste seg at innlegg i aviser ikke ga noe særlig utslag på deltakelsen. Det ble utformet et evalueringsskjema til hver aktivitetsdag som ble sendt til deltakerne i etterkant. I tilbakemeldingene var deltakerne godt fornøyde med arrangementene som ble holdt.

Oppsummering og videre planer

Norges Parkinsonforbund er godt fornøyd med prosjektet og kommer til å fortsette å ha et økt fokus på de yngre som er rammet av parkinson. I evalueringene ga deltakerne svært gode tilbakemeldinger om at disse samlingene var utrolig nyttig og inspirerende for dem. I planleggingsprosessen opplevde vi at det var litt utfordrende å få flere fylker i en region til å samarbeid blant annet på grunn av avstandene. Derfor ser vi at det trengs enda mer støtte og oppfølging fra forbundet sentralt for å få det mer på plass. Vi ser derfor også fortsatt behovet for å arrangere nasjonale yngresamlinger.

Prosjektleder

Rune Vethe

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Ung, sprek og aktiv
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2017: kr 448 500
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet