Veien er for alle!

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det kunnskapsbaserte anslaget over hvor mange som i dag har demens i Norge er 78 000 personer. Forskere anslår at antallet vil fordobles de neste tiårene. Nasjonalforeningen for folkehelsen arbeider for at personer med demens kan fortsette å leve sine liv etter å ha fått diagnosen. Mye av tiden etter diagnose skal leves hjemme og i det kjente nærmiljøet. Derfor er det viktig at personer med demens også får mulighet til å føle seg trygg, og enkelt kunne finne frem der det trengs. Arbeidet med universell utforming er et nytt område for organisasjonen, og det trengs informasjon og kunnskap.

Målsetting for prosjektet

Vi ønsker å lage 7 korte filmer som skal være med å inspirere kommuner og lokalmiljø til å legge forholdene bedre til rette for personer med demens. Filmene skal vise hvordan både andre kommuner, offentlige og private aktører, har funnet gode løsninger på de ulike utfordringene.

Målgruppe

Målgruppen for innholdet i filmene er våre lokallag, kommuner, arkitekter og virksomheter som skal beslutte og gjennomføre forbedringer i lokalsamfunnet.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

I samarbeid med Sandene Media, vil Nasjonalforeningen lage syv filmer som skildrer gode eksempler på hvordan kommuner og andre aktører fysisk kan tilrettelegge for personer med demens. I utviklingen av søknader har det foregått et nært samarbeid slik at innholdet i filmene får et aktivt liv i tilknytning til Nasjonalforeningen sin virksomhet. Det har vært gjennomført en prøvefilming i forbindelse med en byvandring i Oslo hvor en med demens har deltatt med ulike utfordringer som å finne frem ved hjelp av skilt, billettkjøp mm. I prosjektperioden vil det være tett dialog og redaksjonsarbeid, både med tanke på casting og når manus utvikles. Nasjonalforeningen vil bidra med ressurser inn i referansegruppen, med eget personell, brukere/pårørende og fagpersonell. Når prosjektet er ferdig produsert, vil Nasjonalforeningen bruke og distribuere filmene via egne kanaler; nettside, demensforeninger, fylkeskontor mm. I tillegg har Nasjonalforeningen er stort nettverk, og vil distribuere filmene der det er naturlig. Filmene vil leve i mange år framover.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan 18 Etablere referanse og arbeidsgruppe Jan – april Utvikle konkret innhold og gjøre avtale om opptak Mai – okt Produksjonsperiode med film og klipp Nov Filmene og opplegget rulles ut til foreningene

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Alle de syv korte animasjonsfilmene har et kampanjepreget uttrykk. De har samme tema, samme hovedperson og samme formspråk, men syv forskjellige poenger som understrekes i korte tekster i slutten av hver film. Hver tekst inneholder en problemstilling og et praktisk tips. Den enkeltstående filmen i reportasjeform tar for seg temaet universell utforming og demens fra ståstedet til en person med demens, en forsker på demens, en prosjektleder fra kommunalt demensarbeid og en representant for næringsliv som har tilrettelagt for personer med demens.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Effektmålene er nådd. Med sju filmer vil Nasjonalforeningen befeste sin posisjon som kunnskapsaktør om universell utforming og demens over lang tid. Filmprosjektet bygger på, og videreutvikler et organisasjonsverktøy lokalt tillitsvalgte benytter for å kartlegge universell utforming i sin kommune. Med hjelp av filmene vil organisasjonen både en god måte forklare utfordringer knyttet til demens og kognitiv svikt generelt, og særlig hvordan fysiske hindringer på en enkel måte kan endres. Filmprosjektet bygger på organisasjonens kunnskap og erfaring med å utvikle demensvennlige samfunn. Dette perspektivet får stadig større oppmerksomhet både nasjonalt og internasjonalt. Ved foredrag på konferanser, fagsamlinger og seminar vil filmene være svært nyttige. Det er utviklet en side på Nasjonalforeningens hjemmeside som samler alle kunnskapsressurser om universell utforming og demens. Vi vil særlig at filmene skal brukes av planleggere og arkitekter som faginnspill.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

30000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet består av syv korte animasjonsfilmer + en litt lengre film på litt over 6 minutter. For produksjonsleddet er det produsent Livar Hølland og regissørene Brita Sørli Jærens og Odd Henning Gilje som har hatt hovedansvaret. Animatør Mads Johan Øgaard har produsert animasjonene. De sju korte filmene viser en fysisk utfordring sett fra en person med demens sitt perspektiv, og så et forslag og/eller tips til løsning. Filmene egner seg godt for å dele i sosiale medier. Reportasjefilmen handler om hva som er viktig å tenke på i forhold til mennesker med demens i et lokalmiljø. I filmen får vi møte en tidligere advokat som har fått demens i relativt ung alder og som forteller om hvilke utfordringer sykdommen gir ham i hverdagen. Vi møter også en forsker fra nasjonalforeningen som forteller en personlig historie om hva det var som gjorde henne interessert i problematikken. Butikksjefen på Boots apotek på Storo-senteret i Oslo forteller om hvordan de har gjort apoteket mer alders og demensvennlig og dermed har fått mer fornøyde kunder, og leder for seniorhuset i Nordre Aker snakker om hva som må til for at kommunene kan lykkes med å skale demensvennlige lokalmiljøer.

Resultater og resultatvurdering

Resultatet av prosjektet har blitt syv filmer animasjonsfilmer á ca.30 sekunder + en reportasjefilm på litt over 6 minutter. Alle filmene handler om et universelt utformet samfunn for personer med demens. Filmene har fått en form som gjør dem anvendelige i mange sammenhenger. De korte animasjonsfilmene er først og fremst, pga. sin lengde og form, svært egnet til bruk i sosiale medier. De er tydelige og konkrete og kan brukes som tankevekkere og for å sette i gang diskusjoner om temaet. Den litt lengre reportasjefilmen er først og fremst beregnet på å gi kommuneansatte et generelt og spesifikt innblikk i utfordringene personer med demens i en tidlig fase møter i lokalmiljøet, og noen innspill på hvordan man kan arbeide på et bredt plan for å møte disse utfordringene. Filmene lanseres på www.nasjonalforeningen.no og blir også tilgjengelige på www.uufilm.no

Oppsummering og videre planer

Nasjonalforeningen vil fortsette sitt arbeid universell utforming knyttet til personer med demens. Disse filmene bidrar til at organisasjonen bygger kompetanse, og dermed kan være en samarbeidspartner med relevante fagmiljøer. Filmene vil i tillegg bidra til informasjon og åpenhet om hvilke funksjonsnedsettelser demens kan gi. Lokalforeningene vil benytte filmene i sitt interessepolitiske arbeid i kommunene, og organisasjonens sentrale ledd vil bruke dette i videre prosjekter om å utvikle demensvennlige sykehus og demensvennlig kollektivtrafikk.

Prosjektleder

Siri Hov Eggen

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Veien er for alle!
Organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Beløp Bevilget
2018: kr 643 750
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet