Vital – et aktivitetstilbud for unge med spiseproblematikk

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Rådgivning om spiseforstyrrelser opplevd en markant økning i antall rådgivningshenvendelser, særlig fra barn og unge. Også spesialist- og kommunehelsetjenesten melder om en kraftig økning i antall ungdommer som har behov for oppfølging på grunn av spiseforstyrrelser. Basert på litteratur rundt tema er det vår (IBS, EBU og ROS) hypotese at lystbetont fysisk aktivitet i et sosialt fellesskap med fokus på mestring og aktivitetsglede kan bidra til å gjenvinne sunne hverdagsrutiner, skape et forbedret forhold til egen kropp og være med på å forebygge utvikling/videreutvikling av spiseforstyrrelser.

Målsetting for prosjektet

Gi deltakere opplevelse av glede og mestring i fysisk aktivitet. Målet er at mennesker med utfordringer knyttet til mat og kropp kan nås før utfordringene blir så store at det blir nødvendig med bistand fra helsevesenet. På denne måten kan prosjektet være med på å avlaste psykiske helsetjenester.

Målgruppe

Ungdommer og unge voksne fra 13-26 år som har tatt kontakt med ROS eller skolehelsetjeneste på grunn av et anstrengt forhold knyttet til mat, kropp og følelser.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

I prosjektet vil vi gjennomføre ukentlige aktivitetsgrupper på ettermiddags- og kveldstid. Aktivitetene vil foregå i IBS sine lokaler, utendørs og i leide lokaler. Gruppene vil være aldersinndelte og ha plass til syv deltakere, med mulighet for utvidelse dersom etterspørselen er stor. Det vil være en gruppe for de yngste (13-19) og en for de eldste (20-29) som foregår samtidig i en periode. Periodene vil vare i 4 måneder hvor det vil dannes nye grupper etter perioden er over. I gruppene vil vi tilby ulike aktiviteter etter en på forhånd oppsatt, rullerende aktivitetsplan. Det blir aktivitet hver uke, hvor det er valgfritt å delta. Med hensyn til brukergruppen har vi valgt aktiviteter som holder relativt lav intensitet. Alle som melder interesse for å delta i en aktivitetsgruppene, vil inviteres til individuell kartleggingssamtale med ROS før første aktivitetsøkt. Formålet med samtalen er å vurdere om aktivitetstilbudet passer for vedkommende, basert på deres ønsker, behov og forventninger. I alle aktiviteter vil det være minst to aktivitetsledere til stede. I mange tilfeller behøver man en person til å lede aktiveten og en person til å følge med på gruppen og bidra til de som måtte ha behov.

Fremdriftsplan for prosjektet

1.Oppstart Når: Fra august til september 2022 Hva: Markedsføre, rekruttere, oppstartssamtaler 2.Gjennomføring Når: Fra august til juni 2022-23 Hva: Gjennomføre ukentlige aktivitet. Erfaringsutvekslinger mellom organisasjonene. 3.Midtveisevaluering Når: Januar 2023 Hva: Evalueringsmøte gjennomføres med prosjektgruppen 4.Evaluering Når: Juli 2023 Hva: Prosjektet oppsummeres og evalueres i en prosjektrapport. Prosjektets måloppnåelse vurderes.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Idrett Bergen Sør (IBS), Rådgivning Om Spiseforstyrrelser (ROS) og Energisenteret for Barn og Unge (EBU) jobber alle med utsatte grupper i samfunnet og mennesker som tradisjonelt sett faller utenfor den ordinære idretten. IBS jobber forebyggende med fysisk aktivitet som hovedvirkemiddel, EBU jobber tverrfaglig med mange forskjellige metoder for å bedre helse og ROS er en bruker- og interesseorganisasjon som tilbyr gratis og lavterskel rådgivning for alle som har en spiseforstyrrelse, eller et anstrengt forhold til kropp og mat. Samarbeidsprosjektet Vital har vært med på å tilføre samfunnet en ressurs som styrker/avlaster det helhetlige helsearbeidet i Bergen kommune, uten kommunale kostnader.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Effektmål opplever vi å ha oppnådd i stor grad. Hovedmålet for prosjektet var et effektmål, som skal komme målgruppen til nytte. Da ens eget forhold til kropp, mat og følelser er vanskelig å selv beksrive og ha et objektivt prerspektiv på er det også vanskelig å måle gjennom spørreskjema o.l.. Tilbakemeldinger tilsier at deltakere var fornøyd med tilbudet og deres positivitet og sosiale utvikling kan være en indikator på at de har fått et litt mindre anstrengt forhold til mat, kropp og følelser. Det er ingen tvil om at deltakere fikk oppleve at aktivitet og trening kan gjøres på en behagelig og avslappende måte, uten fokus på kropp og prestasjon. Disse opplevelsene har vært utelukkende positive for dem, og kan være med på å forebygge fremtidige utfordringer da de har en større aktivitetsbank å ta fra samt. positive erfaringer knyttet til trening/aktivitet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi har gjennomført 3 prosjektperioder. Det skulle være nye deltakere fra periode til periode, men grunnet store rekrutteringsvansker valgte vi å tilby de eksisterende deltakerne nye perioder. Aktivitetene som var planlagt ble gjennomført med et par unntak på bakrgunn av ønsker fra deltakere. Rekruttering av deltakere viste seg å være mye vanskeligere enn først antatt. Mer fokus på mindre sykeliggjøring og “hjelpetiltak” har vi fått tilbakemelding på at kunne hjulpet for å rekruttere flere. Det var ingen komplikasjoner eller store utfordringer utover rekrutteringsvansker. Alle deltakere som var med har hatt gode opplevelser.

Resultater og resultatvurdering

I Vital har deltakere lært nye aktiviteter samt opplevd stor grad av mestring og trygghet. Deltakerne tilbakemelder at de har villet anbefale prosjektet til andre (se vedlegg). Prosjektet innfridde hovedmålet, som var at deltakere i tilbudet opplever aktivitetsglede, mestring og sosialt fellesskap i fysisk aktivitet. En rød tråd gjennom hele prosjektperioden er at prosjektet leverer det det skal til deltakere, men at det er svært vanskelig å rekruttere deltakere i denne målgruppen. Samtidig ble ikke alle delmålene nådd, da det ikke ble like mange deltakere med som ønsket.

Oppsummering og videre planer

Viktigheten av å ha trygge instruktører og voksenpersoner til stede er helt avgjørende. Det har vist seg å være spesielt givende for deltakere å ha en «erfaringskonsulent» fra ROS med. Vi har gjennom perioden gjort oss nyttige erfaringer rundt problematikken og arbeid med målgruppen. Vi vet hvem vi bør samarbeide med, og hvilke innhold vi bør prioritere. Vi kommer til å fortsette å lose mennesker i målgruppen inn i våre andre tilbud i fremtiden, for å fortsette å jobbe med denne aktuelle problemstillingen for samfunnet.

Prosjektleder

Erik Rustad

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Vital – et aktivitetstilbud for unge med spiseproblematikk
Organisasjon
Rådgivning om Spiseforstyrrelser
Beløp Bevilget
2022: kr 250 000
Startdato
01.08.2022
Sluttdato
01.07.2023
Status
Under gjennomføring