Yogakurs til lymfekreftbehandlede

Sluttrapportsammendrag

Prosjektet ble gjennomført ihht plan uten avvik. Yogainstruktøren fungerte veldig bra foran kamera, hun var rolig, ydelig, og lett å følge (selv for uerfarne). Vi fikk raskt mange følgere i facebook gruppen som ble opprettet, og det var her kursene ble lagt ut. Fra 4. mai, og deretter hver mandag i 8 uker, ble det lagt ut et nytt yogakurs.

Basert på kommentarer fra brukerne ble dette satt veldig pris på, og vi hadde flere som aldri hadde prøvd yoga før, som også brukte kurset. Samarbeidet med Aktiv mot kreft gikk veldig bra, og vi var utrolig heldig som fikk låne Pusterommet på Ahus til opptak.

Per i dag sitter vi igjen med et fullverdig 8-ukers yogakurs som kan brukes når som helst. Vi minner fortsatt våre medlemmer om at den finnes, og ser stadig at det kommer nye medlemmer i Facebook gruppen.


Søknadssammendrag

Mange kreftpasienter, deriblant lymfekreftpasienter, er nå i stor grad isolert pga nedsatt immunforsvar. Mange savner organisert trening, og spesielt yoga, som er en treningsform veldig mange klarer å gjennomføre ettersom det går rolig for seg. Det er svært mange helsefordeler med yogatrening, selv med de rolige variantene, både fysisk og psykisk.

Derfor ønsket vi å lage et 8-ukers kurs med 30-40 minutters opptak som bygger på hverandre uke for uke. I samarbeid med Aktiv mot kreft kom vi i kontakt med yogainstruktør og fysioterapeut Marie Granheim, som jobber på Bærum sykehus. Marie tar deltakerne gjennom de 8 ukene. Kursene spilles in på Pusterommet på Ahus. Dette Pusterommet ligger adskilt fra resten av sykehuset, og fordi det nå er stengt er det lav smitterisiko. Kursene legges ut på en lukket Facebookgruppe, med et nytt ukeskurs som lanseres hver mandag.

Aktiv mot kreft har tidligere i koronakrisen spilt inn en rekke andre hjemmetreningsvideoer, men ikke yoga. De får muligheten til å dele lenken til den lukkede gruppen fra sin nettside, slik at flere får ta del i kurset.

Første kurs lanseres 4. mai, og deretter hver mandag i til sammen 8 uker. Kurset blir liggende på gruppen, slik at deltakerne kan gjennomføres treningen når det passer for dem tidsmessig, i tillegg til at de kan tas igjen flere ganger.

Prosjektleder/forsker

Carita Teien

Detaljer
Program
Ekstraprogram i forbindelse med koronaepidemien
Prosjektnavn
Yogakurs til lymfekreftbehandlede
Organisasjon
Lymfekreftforeningen
Beløp Bevilget
Kr 150.000
Startdato
17.04.2020