– Alle taper dersom Extra forsvinner

Den fastlåste situasjonen mellom partene kan gjøre at helsespillet Extra forsvinner. Det kan bety at frivillig innsats i helse, kultur og idrett taper 500 millioner kroner i året.

DAM Redaksjonen • 1 des. 2015
Tirsdag kveld fortalte NRK Dagsrevyen om forslaget fra kulturminister Thorhild Widvey, om å innlemme Extra-spillet i Norsk Tipping. HER KAN DU SE DAGSREVYENS SENDING 1. DESEMBER (Saken som omtales er cirka 23 minutter ut i sendingen)

Lovforslag med faktafeil

Spillet, som omsetter for nær én milliard kroner i året, er foreslått overdratt til Norsk Tipping uten at medlemsorganisasjonene i Stiftelsen Dam blir kompensert. Det har fått organisasjonene til å reagere, og generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen, sier til NRK at situasjonen nå er alvorlig. – Konsekvensen kan være at helseorganisasjonene som er med i Stiftelsen Dam vil nekte å skrive under avtalen med kulturministeren, og det kan stoppe Extra-spillet fra å være på lufta fra 1 januar, sa han i NRK Dagsrevyen tirsdag. Helseformålene har eid spillet i snart tjue år. I lovforslaget heter det at Stiftelsen Dam og Norsk Tipping eier spilet sammen. Dette medfører ikke riktighet, og Lillehagen er nå bekymret over at en lovendring basert på faktafeil, skal frata helseformålene sårt tiltrengte midler. – Helseformålene har eid helsespillet Extra i snart tjue år. Nå sier dagens kulturminister at vi bare eier halvparten, og hun legger frem en avtale som hun påtvinger oss. Eierskap er selvsagt viktig når man skal bestemme hva prisen skal være, sier han. LES OGSÅ: DEBATT: Milliarder på spill

Opprydding ble mer rot

Bakgrunnen for lovendringen er at kulturministeren har ønsket å rydde opp i spillmarkedet, etter at EUs kontrollorgan ESA åpnet sak mot Norge. Prisverdig initiativ, mener Lillehagen, men understreker at opprydningen har tatt en retning som neppe var EUs hensikt. – Kulturministeren har lenge skulle rydde i spillmarkedet i Norge, nå ser vi flere eksempler på at hun roter det til igjen. Dette rotet kan i verste fall føre til at det populære Extra-spillet tas av lufta 1. januar. LES OGSÅ: Slik fordeles overskuddet fra Extra-spillet

Betaler ikke for seg

For Stiftelsen Dams medlemsorganisasjoner ønsker ikke å signere en avtale der de ikke blir skikkelig kompensert for spillet de eier, og har båret alle utgfiter av i snart tjue år. – Våre medlemsorganisasjoner kommer ikke til å stille seg bak en avtale som innebærer at kulturministeren tar Extra-spillet uten å betale for seg. Det blir som om staten tar huset ditt uten å legge fram en takst, sier Lillehagen.

Extra-spillet kan bli tatt av lufta

ExtraSpillet har ikke konsesjon fra 1. januar, og dersom avtalen ikke kommer i havn før det, kan i verste fall spillet tas av lufta. Konsekvensen vil ramme både helseformålene, og Norsk Tippings overskuddsmottakere kultur, idrett og humanitære formål. – Vi frykter at Extra kan forsvinne, og med det en halv milliard kroner mindre til helse, kultur og idrett. Alle taper dersom Extra forsvinner, sier Lillehagen, og legger til: – Alle taper. Kulturministeren gambler på at hun kan tvinge helseformålene med på en dårlig avtale, men det kan vi rett og slett ikke bli med på. Saken kan i ytterste konsekvens havne i rettsapparatet. – Vi har hele tiden forsøkt å finne gode løsninger, men vi har nå alle handlingsalternativer åpne. Vi vil i det lengste unngå å gå til rettslige skritt, sier Lillehagen.

Venstre ber om mer penger til Stiftelsen Dam

Venstre-leder Trine Skei Grande, sier i et intervju med Kveldsnytt på NRK at hun ikke er fornøyd med forslaget fra Regjeringen, og ber om at handlingsrommet for Stiftelsen Dam økes. – Her har det gått for fort, og man får en for dårlig løsning for Stiftelsen Dam, som vi er kritiske til, sier Grande til NRK. Hun understreker at Venstre ønsker å heve nivået i forhold til hva som står i lovendringsforslaget fra Regjeringen. – Vi ønsker at Stiftelsen Dam skal ha det handlingsrommet for å satse på helsetiltak som de har hatt tidligere. Vi mener at derfor må det også videreføres det nivået som trengs, for å videreføre alle helseprosjektene. SE KVELDSNYTT PÅ NRK TIRSDAG HER (innslaget er omtrent 6 minutter ut i sendingen) LES OGSÅ: Milliarder på spill: – Nå er det nok