LEV VEL 2016: – Jeg skammet meg veldig over den jeg var

Psykisk helse og rus scorer dårlig i sykdomshierarkiet. På LEV VEL får vi personlige historier om disse temaene.

DAM Redaksjonen • 22 des. 2015
– Jeg skammet meg veldig for den jeg var. Alkohol er noe alle andre tilsynelatende mestrer, hvorfor klarer ikke jeg det? Er jeg et dårligere og svakere menneske enn alle andre? Hva slags menneske er jeg egentlig?, sa Michael Andreassen i et intervju med P4 i oktober. Andreassen er en av Norges mest erfarne progamledere på radio. De siste 20 årene har han vært programleder i P4 for program som Midt i Trafikken, Jorda Rundt på 80 sekunder og Michael Direkte. I mange av disse årene bar han også på en tung hemmelighet. Han var alkoholiker. I mars 2012 kollapset han i radiostudioet rett før en direktesending. Dette var den siste dråpen – Michael klarte ikke å holde det gående lenger. Det er nå tre og et halvt år siden han sluttet å drikke, og han er klar til å dele sin historie. 19. januar kommer han til LEV VEL for å fortelle sin historie. – Det skal ikke være skamfullt og flaut å fortelle at man ikke har det bra. Hvis vi møter hverandre med litt omsorg blir det lettere for de som sliter å be om hjelp, sier Michael.

Var selv innlagt

Også psykisk sykdom rangerer lavt i sykdomshierarkiet. En av dem som har førsthånds erfaring med dette er Ingeborg N. Senneset, som også kommer til LEV VEL. Ingeborg er journalist i Aftenposten, foredragsholder, utdannet sykepleier og tidligere blogger og redaktør. Hun jobber med debatt, kommentar og nyheter, samt sosiale medier og digital utvikling. Senneset har markert seg innenfor tema som psykiatri, helse, menneskerettigheter, kritisk tenkning, vitenskap, religion, vaksinemotstand, monarki, humanisme og mediekritikk.

Boken «Arbeidstittel: anorektisk» omhandler årene Senneset var innlagt på sykehus, og utkommer på Cappelen Damm i 2016.

FØLG DEBATTEN HER: #syktpopulær

Sorg på nett

Sorg er noe alle kan kjenne seg i, og de færreste forbinder sorg med skam eller lav prestisje. Imidlertid er det også ulik prestisje knyttet til sorg. Prosjektkoordinator i Landsforeningen Uventet Barnedød, Kristiane Myckland Hansson, kommer til LEV VEL for å snakke om sorg og prestisje. – Saker som ofte går igjen i media, har oppsiktsvekkende mange trekk som samsvarer med trekk som øker en sykdoms prestisje. Dødsfall som skjer brått og akutt der mange mennesker er involvert samtidig, som krever rednings- og høyteknologiressurser, og der de rammede er uten skyld, får størst plass i nyhetsbildet. Demens, bilulykker, dødfødsler, selvmord, alkohol- og rusrelaterte dødsfall hører vi mindre om, skriver Kristiane i en kronikk på psykologisk.no. Hun vil blant annet snakke om sin masteroppgave i helsevitenskap, der hun skrev om sorg og prestisje, særlig knyttet til internett som formidlingsarena. Hun har analysert bloggtekster, der bloggere har erfart sorg og tap med lav status, og hvordan de bruker språk og andre virkelmidler for å etablere forståelse og verdighet for disse tapene. Les også: – Det fremstår helt klart at det er innebygget en urettferdighet i dette – Det mest interessante var kanskje å kjenne på mine egne fordommer

Trude Teige blir «programleder»

Med oss gjennom hele konferansen blir Trude Teige. Hun har lang erfaring som journalist, programleder og forfatter, og er glad i de gode historiene. På LEV VEL skal Trude lede konferansen, og presentere de ulike innlederne. Hun skal også intervjue noen av deltakerne, blant annet generalsekretær i Norges Fibromyalgi Forbund, Hege Tegler og generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel. Vi håper så mange som mulig vil være med og ta debatten – og selvsagt delta på konferansen. Meld deg på LEV VEL 2016 her – og følg debatten på våre nettsider her: #syktpopulær.

Disse kommer også til LEV VEL 2016: