Ben Goldacre til Stiftelsen Dams forskningsseminar

Ben Goldacre kommer med skarp kritikk av manglende publisering av helseforskning.

DAM Redaksjonen • 22 Jun. 2016

– Norge er hjemlandet for de rene, skarpe linjer. Dessverre er forskningen et rot. Det er som om vi har dekket det grunnleggende, og så ga vi opp. Forskning blir regelmessig feilrapporter eller den forblir upublisert, sier Ben Goldacre. Goldacre, som er en verdenskjent lege og forfatter bak bøkene Kvakksalverne og Bitter Pille, kommer til Norge og Stiftelsen Dams forskningsseminar 18. oktober. Her skal han snakke om helseforskningen som blir liggende i forskernes skuffer, og som i verste fall tar liv.

– Vi kan bedre

Manglende publisering av så kalte negative forskningsresultater er et utbredt problem, som det snakkes alt for lite om. – Det største problemer er at når man prøver å snakke om problemet, så blir folk helt stille. Vi kan bedre enn det, formaner Goldacre. Han understreker at Norge er et rikt land med en velfungerende offentlig sektor. Han mener derfor det ikke bør være et problem her i landet at negativ forskning ikke blir publisert. Likevel er det både her i landet, og ellers i verden, antakelig et utbredt problem at helseforskning som ikke får de ønskede resultatene forblir upublisert. Antakelig fordi ingen riktig vet omfanget av upublisert forskning  – det finnes rett og slett ingen oversikt over hvor mye som ikke publiseres.

Stiftelsen Dam signerer opprop

Goldacre er selv en av initiativtakerne til AllTrials-kampanjen, som har som mål å forplikte forskere og forskningsmiljøer til å publisere all forskning. Under forskningsseminaret 18. oktober vil Stiftelsen Dams signere AllTrials-oppropet, og oppfordrer samtidig alle andre organisasjoner til å gjøre det samme. Ledende fagsjef i Stiftelsen Dam, Jan-Ole Hesselberg, som selv nylig tok til orde for at upublisert forskning utgjør et problem, er glad for å ha fått Goldacre til Oslo. – Stiftelsen Dam ønsker å sette fokus på offentlighetens manglende tilgang til forskningen og i den forbindelse kunne vi ikke ha håpet på et bedre og større navn enn Ben Goldacre. Han er en fantastisk formidler med et glødende engasjement og det er en stor ære at han har valgt å legge turen til Oslo. Det flotte med Goldacre er at han klarer noe så sjeldent som å fange oppmerksomheten til både forskere og oss andre. 

Meld deg på nå!

I ukene som kommer vil vi presentere flere av innlederne som kommer til Stiftelsen Dams forskningsseminar, Få forskningen fram!. Hvis du vil være garantert plass anbefaler vi at du melder deg på allerede nå! MELD DEG PÅ HER Følg Ben Goldacre på nett her: www.badscience.net Følg Ben Goldacre på Twitter her: @BenGoldacre Er det greit at helseforskning ikke publiseres? Og at vitenskapelige artikler, betalt med offentlige midler, skal koste den jevne innbygger 4-500 kroner? Delta gjerne i debatten i sosiale medier og bruk hashtag #forskningfram.