#friskeideer: Bli med på innsiden av Stiftelsen Dams idéjam

24 timer, 35 mennesker, fire startups og et lass av friske idéer.

DAM Redaksjonen • 1 nov. 2016

*Klapp, klapp*, «Hoi».

Omtrent sånn høres det ut i dét en idéjam settes i gang. 35 mennesker er samlet i ett rom, og allerede ligger a4-ark, post-it-lapper, sprittusjer, plakter, sakser, penner og kaffekopper i et organsiert kaos rundt om i rommet.

Marte Sootholtet og Niels Kjærgaard-Jensen fra In Good Company leder fire grupper med stødig hånd, i dét som er Stiftelsen Dams aller første idéjam. Målet er å finne en digital løsning på unge menneskers søvnproblemer.

De fire startup-ene som deltar er HoldApp, #tankeboksen, Aurora Mornings og Uninite. Alle har eksitsterende tekniske løsninger under utvikling, som alle kan tilpasses det innmeldte behovet.

Søvnproblemer blant ungdom skyldes et mangfold av årsaker, og kan arte seg ulikt fra person til person. Likevel er det klart at søvnvansker er et økende problem, som omtales som et folkehelseproblem i folkehelsemeldingen som kom i 2015.

For å virkelig forstå hva som var behovet startup-ene skulle forsøke å løse, har det vært nødvendig med grundig research i forkant. Med oss på laget hadde vi derfor servicedesigner, Ragnhild Mjønner, som har kartlagt behovet gjennom blant annet forskningsartikler, bøker og samtaler med ungdom.

Resultatet ble presentert for startup-ene helt i starten av idéjam-en, og du kan se Ragnhilds arbeid her: Innsiktsarbeid om søvnproblemer blant ungdom Søvnproblemer – plansje

Men hva skjer egentlig under en idéjam? La oss ta deg med på en visuell runde i det som forhåpentligvis blir en fantastisk digital løsning!

Totalt fremmede mennesker, med helt ulik bakgrunn måtte raskt bli kjent, for å kunne jobbe kreativt sammen de neste 24 timene. Her fra en av de første bli-kjent-lekene, der deltakerne skulle tegne portretter av hverandre mens de introduserte hverandre. Foto: Ragnhild Mjønner
Servicedesigner, Ragnhild Mjønner, har gjort innsiktsarbeidet i forkant av idéjam-en, og presenterer det for deltakerne. Foto: Marte Sootholtet
Flere leker skal lære deltakerne om samarbeid, og en første innsikt i behovet som forsøksvis skal løses, nemlig søvnproblemer. Her er deltakerne delt inn i grupper, og fikk sin første utfordring – lag en vekkerklokke på tre minutter! Foto: Ragnhild Mjønner
VR-teknologi, eller bare en pappeske? Innsikt, utvikling, lek og prototyping går hånd-i-hånd på en idéjam, hvor man må ta tilgjengelige effekter i bruk, for å teste ut idéer man har. Hensikten er å se for seg idéene rent praktisk, ikke bare diskutere dem. Foto: Ragnhild Mjønner
Henrik Haaland Jahren fra startup-en #tankeboksen, leder arbeidet i sin gruppe. Gruppa består av både designere, ungdom og erfaringskonsulenter med ulik bakgrunn. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Gruppene deler tanker og idéer, her fra startup Aurora Morning sin gruppe. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Allerede fredag kveld var det klart for en første presentasjon av hva gruppene hadde kommet fram til så langt. Etter presentasjonen fikk gruppene tilbakemeldinger fra både coach og andre deltakere. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Tidslinjen på en idéjam ser omtrent slik ut – det vil nemlig gå opp og ned, fram og tilbake. Etter testing, prototyping, noen restarter og ny testing, er målet å komme fram til en idé som lar seg gjennomføre. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Post-it-lapper er essensielt, for på en idéjam er visualisering avgjørende. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten
Er dette løsningen? Et lite stykke arbeidsdokument fra Aurora Mornings. Foto: Ragnhild Mjønner
Snart kommer juryen, og gruppene må lage sine endelige presentasjoner. Foto: Ragnhild Mjønner
Juryen har kommet – med gullbilletter til EHiN og finalerunden i hånda. Spenningen er til å ta og føle på. F.v. Hanne Mette Dyrlie Kristensen fra Innovasjon Norge, Kristin Ørmen Johnsen, stortingspolitiker for Høyre, Hanne Engelstad fra Telenors ehelse-program og Stian Slotterøy Johnsen fra Frivillighet Norge.
Og ENDELIG! Etter 24 timers intenst arbeid er de to finalistene kåret – Maths Mathisen (f.v.) fra HoldApp, Vinoth Vinaja fra HoldApp og Henrik Haaland Jahren fra #tankeboksen kan juble over at de er i finalen. Vi gratulerer! Foto: Stian Amadeus Antonsen

Og snipp, snapp, snute, så var idéjam-eventyret ute?

Neida. For allerede 15. november skal juryen kåre en vinner av de to finalistene. Det skjer på EHiN i Oslo Spektrum, der finalistene skal få pitche sine løsninger fra hovedscenen.

Deretter kåres ett vinnerkonsept, som får 100.000 kroner til å videreutvikle idéen. Dette skjer i samarbeid mellom Mental Helse, Ung Arena, Rask psykisk helsehjelp og startup-en. Så folkens, eventyret har knapt begynt!

#friskeidéer

  • Stiftelsen Dams idéjam, som ble arrangert 28. og 29. oktober 2016.
  • Basert på et brukerbehov meldt inn av Mental Helse, Ung Arena og Rask psykisk helsehjelp, nemlig forebygging av søvnproblemer blant ungdom.
  • I løpet av 24 timer jobbet ungdom, frivillige og organisasjoner sammen med fire ulike startup-er for å jobbe fram tekniske løsninger for å forebygge søvnproblemer.
  • En jury bestående av personer fra Telenors ehelse-program, Innovasjon Norge, Frivillighet Norge og helse- og omsorgskomiteen på Stortinget kåret to finalister, HoldApp og #tankeboksen.
  • Vinneren av de to offentliggjøres på EHiN 15. november.
  • Vinnerkonseptet får 100.000 kroner til å videreutvikle løsningen.