Tankevirus har utviklet et konsept som helsenorge – eller kanskje vi skal si det norske folk – trenger, sier juryleder Tone Granaas.
DAM Redaksjonen • 5 des. 2016
Dettte er utrolig gøy! Dette er et prosjekt som engasjerer ungdom og som gjør det mer naturlig å snakke om psykisk helse blant ungdom. Vi er utrolig stolt og glad over at vi vant årets Helsepris, forteller en sprudlende generalsekretør i Rådet for psykisk helse, Tove Gundersen.
«Mindre Tankevirus – mer hverdagsglede» er et prosjekt i regi av Rådet for psykisk helse.
Enklere språk om vanskelige ting
Prosjektet bygger på boken Tankevirus, som psykolog Hanne Brorson ga ut i 2012, og er en populærvitenskapelig programserie på fem episoder, som tar for seg en ny tilnærming til psykisk helse.
Hensikten er å gi barn og unge bedre kunnskap, og et enklere språk, for å snakke om det som er vanskelig. Serien baserer seg på normalpsykologi, det vil si kunnskap om hvordan folk flest tenker, føler og handler.
Ved å betrakte ulike normalpsykologiske prosesser som forskjellige tankevirus – og strategier for å håndtere disse som psykologiske vitaminer – presenterer Tankevirus et lettfattelig og håndgripelig bilde på psykisk helse.
Serien har blant annet blitt til ved hjelpe av elever og lærere i videregående skole.
Svært sterke finalister
Det var tre svært sterke kandidater til å vinne Helseprisen 2016, som er den første i sitt slag. Prisen ble delt ut på Månefiske under Frivillighetsprisen fag & fest, mandag kveld.
Juryleder Tone Granaas forteller om en vanskelig oppgave å kåre en vinner, men at juryen til slutt ble enige om at Tankevirus-serien overbeviste mest.
– Mange unge blir overveldet når de opplever vanskelige ting i livet, men her får de noen verktøy som gjør det enklere å snakke om svært kompliserte fagfelt. Filmene er verken moraliserende eller «overkule» – tvert i mot lærer de ungdom noen enkle grep for å kommunisere lett om vanskelige temaer, heter det i juryens begrunnelse.
Les mer om de nominerte til Helseprisen 2016 her!Se video om Tankevirus her: