– Folk snakker over hodet på meg

Årets forbilde, Lubna Mehdi, ønsker seg tekster på tv-programmer og på videoer i sosiale medier. 22. mars kan du møte henne på LEV VEL.

DAM Redaksjonen • 16 jan. 2017
Lubna Mehdi har i mange år jobbet for inkludering av døve med minoritetsbakgrunn. Hun er i dag leder av Norges Døveforbund Ungdom og hun er grunnlegger av organisasjonen Al-Islaah- Islam på tegnspråk. I fjor ble innsatsen hennes hedret med prisen «Årets forbilde», som deles ut av BufDir hvert år til en voksen person med innvandrerbakgrunn som har gjort en særlig innsats for barn og ungdom. Sammen med Lubna kommer også daglig leder i Oslo Døveforening, Vidar Sæle, til LEV VEL, for å dele erfaringer og fortelle om sitt arbeid. Vi har stilt alle innlederne på konferansen de samme tre spørsmålene, og frem mot konferansen presenterer vi samtlige på våre nettsider! Meld deg på LEV VEL 2017 her   – Når har du følt deg utenfor? – Som barn, når man ikke blir sett eller hørt. Som liten har jeg opplevd hvordan blikkene til voksne havnet på andre elever enn meg, som kanskje var hvitere og mindre annerledes enn meg. Jeg undret meg om man var mindre verdt ut fra utseendet. – Som voksen har jeg også følt meg utenfor, som når jeg ikke får tegnspråktolk til møter, konferanser og seminarer, når TV2, NRK, TVNorge eller andre tv-kanaler ikke tekster sine programmer. – Det kan også være når folk snakker over hodet på meg, når det kommer direktevideoer på sosiale medier uten undertekster, når folk behandler meg som om jeg ikke kan noe på grunn av mangel på hørsel, eller når samfunnet ikke gir meg samme muligheter på lik linje som andre. – Hva tror du må til får å få flere mennesker «innafor»? – Jeg tror man må være bevisst på hvordan man handler i møtet med andre mennesker. Behandler vi mennesker likeverdig, vil vi føle oss innenfor i samfunnet. Barrierene i samfunnet vil bli fjernet. – Hva skal du snakke om på LEV VEL? – Jeg og daglig leder Vidar Sæle fra Oslo Døveforening skal snakke om resultatet fra prosjektet «Bedre vilkår for døve innvandrere» som vi fikk midler til av Stiftelsen Dam, om utfordringer som døve og hørselshemmede med minoritetsbakgrunn kan komme til å møte i det norske samfunnet. Se hele programmet til LEV VEL 2017 her Møt flere innledere her: