Hjelpetiltak julen 2020

Her finner du oversikt over ulike tilbud og tiltak i regi av helsefrivilligheten julen 2020.

DAM Redaksjonen • 15 des. 2020

Denne listen oppdateres fortløpende! Vet du om hjelpetiltak eller aktiviteter i ditt nærmiljø i forbindelse med julen 2020? Send en epost til kommunikasjonssjef Hege Bjørnsdatter Braaten, så legger vi det til i listen!

Frivillige organisasjoner har lang tradisjon for å bidra til en god julefeiring for mange sårbare og utsatte grupper. Julen 2020 blir for mange ekstra krevende, som følge av pandemien og smitteverntiltakene. Her får du en oversikt over ulike hjelpetiltak og -tilbud som holder åpent.

Trenger du akutt helsehjelp?

Har du akutte behov for helsehjelp ring 113. Dersom du opplever et problem du trenger rask hjelp med, ring 116 117. Da kommer du til nærmeste legevakt.

Hjelpetelefoner og -chat

Psykisk helsehjelp
Rådet for psykisk helse har laget en oversikt over ulike steder du kan få helsehjelp inkludert ulike hjelpetelefoner. Du finner oversikten her.

Mental Helse Ungdoms chat «En som lytter»
«En som lytter» er en chat for ungdom og unge voksne i alderen 18-35 år, og er drevet av frivillighet. Du er anonym når du snakker og De som sitter i andre enden har taushetsplikt. Hos «En som lytter» kan du få snakke med et medmenneske, en som lytter til det du har på hjertet. Mange kjenner på ensomhet og mørke tanker i juletiden, og chatten er et sted du kan ta kontakt og ha en samtale om det du trenger å snakke om. Ingen sak er for liten eller for stor. For å chatte med oss går du inn på www.mentalhelseungdom.no. Trykk på chat-ikonet for å starte en samtale.

Chatten holder åpent på følgende tidspunkt:

 • 22. desember: kl 17.00 – 20.00
 • 23. desember: kl 17.00 – 20.00
 • 24. desember: kl 13.00 – 16.00
 • 25. desember: kl 17.00 – 20.00
 • 26. desember: kl 17.00 – 20.00
 • 27. desember: kl 17.00 – 20.00
 • 28. desember: kl 17.00 – 20.00
 • 29. desember: kl 17.00 – 20.00
 • 30. desember: kl 17.00 – 20.00
 • 31. desember: kl 19.00 – 23.00
 • 1. januar: kl 17.00 – 20.00

Kirken SOS
Kirkens SOS har døgnåpent og betjener telefon og chat fra hjemmekontorer i hele landet. Deres telefonnummer er 22 40 00 40. Det viktigste Kirkens SOS kan tilby er et lyttende medmenneske, som gir støtte og trøst i møte med den smerten som formidles. På deres nettside finner du også en melding og chat-tjeneste.

Snakk om psyken
Det krever mot til å ta kontakt. Men det er utrolig viktig at du ikke bærer på vonde ting alene. Alle mennesker har behov for å bli hørt og trodd. Hos SnakkOmPsyken er du trygg og helt anonym. Deres chat-tjeneste blir betjent av utdannet fagpersonell, og holder åpent søndag 27. desember til onsdag 30. desember klokken 15-21 (ordinær åpningstid fra søndag 3. januar).

Mobbing
SnakkOmMobbing.no kan barn og unge som er berørt av mobbing chatte med en trygg fagperson. Tjenesten er et tilbud fra Blå Kors, er hundre prosent anonym, og en velger selv hvor mye en vil dele og når en vil avslutte chatten. Tjenesten er gratis. Snakk om mobbing holder åpent søndag 27. desember til onsdag 30. desember klokken 15-21 (ordinær åpningstid fra søndag 3. januar).

Slagtelefonen
Norsk forening for slagrammede holder Slagtelefonen åpen hver dag mellom klokken 09 og 16. Telefonnummeret er 941 72 388. Du finner mer informasjon her.

Demenslinjen
Har du spørsmål eller bekymringer knyttet til demens? Demenslinjen holder åpent hver dag fra klokken 09-15 i perioden 24. desember til 3. januar.

På Demenslinjen treffer du spesialsykepleiere som kan svare deg. Det er taushetsplikt, og du kan være anonym om du ønsker. Telefonnummer til Demenslinjen er 23 12 00 40, og du kan også nå dem på chat. Les mer her.

Kreftforeningen
Kreftforeningens rådgivningstjeneste er bemannet mandag, tirsdag og onsdag i romjulen, fra klokken 10-14. Hos oss kan du få råd om kreft, dine rettigheter og muligheter. Vi har mer enn 80 års erfaring med kreft og god tid til å lytte.

For mange er julen den beste og hyggeligste høytiden som finnes. For andre er den en ekstra tung tid. Da er det spesielt viktig å hjelpe til. Selv om koronaviruset begrenser hvem vi kan besøke, kan vi likevel være der for hverandre. Tilby deg å hjelpe med å lese en julefortelling for barna på videochat, levere en middag på døra eller ha en adventsstund over telefon. Kanskje du kan pynte til jul hos en du får besøke? Her finner du La meg hjelpe-gavekort som kan sendes på e-post eller lastes ned til din datamaskin.

Tips og råd til deg som må holde deg hjemme. Under koronapandemien må mange kreftpasienter isolere seg, være i karantene eller oppholde seg mest hjemme. I denne guiden har vi samlet gode råd til hvordan du kan ha det best mulig i en hverdag med begrenset frihet.

Vi har sendt en rekke webinarer fra Kreftforeningens vitensenter, både frittstående og som serier. Her kan du se opptak av alle sammen.

Spillavhengighet
Spillavhengighet Norge holder åpent flere dager i løpet av julen på sin hjelpetelefon. Du når dem på telefon 477 00 200. Her finner du åpningstidene:

 • Mandag 21.12: kl 09.00-15.00
 • Tirsdag 22.12: kl 09.00-15.00
 • Onsdag 23.12: kl 09.00-15.00
 • Mandag 28.12: kl 09.00-15.00
 • Tirsdag 29.12: kl 09.00-15.00
 • Onsdag 30.12: kl 09.00-15.00

Spillavhengighet Norge har også nasjonale digitale gruppemøter, som har møte tirsdager. De nasjonale digitale gruppemøtene har møter for spillavhengige tirsdag 22.12 og onsdag 30.12 klokken 18, og for pårørende tirsdag 22.12 og tirsdag 29.12 klokken 18. For å delta på digitalt gruppemøte tar du kontakt her for påmelding.

Du kan når som helst ta kontakt med Spillavhengighet Norge – også på helligdagene – på epost kontakt@spillavhengighet.no. Epost besvares også utenfor telefonens åpningstid.

BARsnakk
BARsnakk er et tilbud i regi av Barn av rusmisbrukere (BAR) til barn og unge med foreldre, eller andre nær seg, som har eller har hatt et rusproblem. Tilbudet er gratis og du kan være anonym om du ønsker det. Åpningstider i julen er som følger:

 • 21.des kl 14.00 – 22.00
 • 22.des kl 14.00 – 22.00
 • 23.des kl 14.00 – 22.00
 • 24.des (julaften) 12.00 – 16.00
 • 25.des kl 14.00 – 22.00
 • 26.des kl 14.00 – 22.00
 • 27.des kl 14.00 – 22.00
 • 28.des kl 14.00 – 22.00
 • 29.des kl 14.00 – 22.00
 • 30.des kl 14.00 – 22.00
 • 31.des (nyttårsaften) 12.00 – 16.00

BARsnakk har også åpnet en sms-løsning som besvares innen 48 timer. Mer informasjon om dette finner du på www.barsnakk.no.

For Fangers Pårørende
Organisasjonen For Fangers Pårørende har en chat, som er åpen på følgende tidspunkter i jula:

 • Mandag 21.12 kl. 9-16
 • Tirsdag 22.12 kl. 9-16
 • Onsdag 23.12 kl. 9-16
 • Mandag 28.12 kl. 9-16
 • Tirsdag 29.12 kl. 9-16
 • Onsdag 30.12 kl. 9-16

Rådgivning om spiseforstyrrelser
Julen kan være en utfordrende tid for dem som har en spiseforstyrrelse og for dem som står nær. På bakgrunn av dette har ROS valgt å holde åpent i våre landsdekkende rådgivningskanaler gjennom denne tiden. Vi er da tilgjengelig både på chat og telefon flere dager i uke 52 og 53. Vår nyopprettede pårørendelinje (støttet av Dam) er også åpen to dager i romjulen. Dette er et eget rådgivningstilbud rettet mot pårørende, hvor man kan få individuell veiledning via teams eller telefon. Du finner informasjon om åpningstider her.

Har du det litt tøft i julen eller bare har lyst til å dele noe med noen?
Norsk forening for Cystisk Fibrose (NFCF) har, i samarbeid med Diakonhjemmets dialogtjeneste, åpen samtaletjeneste hele julen. Her kan du snakke om alt mellom himmel og jord. Tjenesten har taushetsplikt, du kan være anonym dersom du ønsker og det blir ikke skrevet rapport fra samtalen. Ring Thomas på mobil 481 89 229 eller Berge-Andreas på mobil 930 51 250 De er klare for å prate med deg!

Se mer på NFCF sin nettside: Norsk forening for cystisk fibrose – Samtaletjenesten (cfnorge.no).

Diabetesforbundet
Diabetesforbundet holder likepersonstilbudet sitt åpent i julen. Du finner mer informasjon om det her. Diabetesforbundet har også lansert helt nye nettkurs både for personer som har diabetes og for pårørende som vil lære mer om sykdommen og hvordan man best kan leve med den.

Aktiviteter

Sammen i desember
Prosjektet Skravlekopp har tatt initiativ til Sammen i desember, som er et lavterskeltilbud alle som ønsker kan delta på – enten man har behov for å snakke med noen, eller man ønsker å bidra til at andre er mindre ensomme.

I hele desember kan man være med på Sammen i desember, der man arrangerer egne skravletreff. På nettsiden til Sammen i desember finner du oversikt over lokale arrangementer, og du kan også registrere dine egne. Skravletreffene gjennomføres både som digitale og fysiske møter. Les mer her.

Norsk Folkehjelp
Hos Norsk Folkehjelp er flere frivillige og lokallag i aktivitet. Mange vil bidra for å hjelpe andre gjennom høytiden, og frivilligheten blomstrer. Norsk Folkehjelps lokallag som driver med førstehjelp og redningstjeneste er fremdeles i beredskap i forbindelse med koronapandemien og bidrar blant annet med beredskapsambulanser til helsetjenesten.

Andre lokallag har hatt eller planlegger forskjellige juleaktiviteter:

 • I Bodø har de hatt koronasikre julefester.
 • I Sunnhordaland har de hatt pepperkake- og gaveverksted på det lokale flyktningmottaket.
 • I Malm planlegger de å dele ut utstyr til pepperkakebaking og julegaver til barnefamilier.
 • Hitra og Frøya skal ha juleverksted og julekos.
 • I Haugaland samler de inn brukte julegaver til vanskeligstilte.

Her kan du lese mer om hvordan du kan bli frivillig i Norsk Folkehjelp. Her kan du se en liten filmsnutt som viser frem noe av den frivillige innsatsen.

Kurs om smittevern for frivillige
Norsk Folkehjelp har laget digital informasjon og opplæring for frivillige mannskaper i forbindelse med smittevern og rutiner for bruk av personlig beskyttelsesutstyr ved kontakt med personer som er mistenkt smittet eller bekreftet smittet med koronavirus (covid-19). Du finner det her. Norsk Folkehjelp har også laget informasjonsvideoer om korona på 27 språk. Alle videoene er samlet her.

Juleopplevelser til 15.000 barn og unge
Røde Kors’ frivillige gir i år juleopplevelser i ulike former til mer enn 15.000 barn som vokser opp i familier med dårlig råd. Nærmere 1.000 frivillige deltar i ulike aktiviteter over hele landet. Fra nord til sør arrangerer frivillige i Røde Kors alt fra kanefart og pepperkakebaking til julemiddag og julefest for ungdommer og familie.

Flere steder i landet arrangerer Røde Kors også feiring på selve julaften, blant annet på MARTE nettverkssenter i Oslo. Her blir det julemiddag og julefeiring for om lag 80 personer – helt gratis. Det blir en trygg julefeiring i tråd med smittevernreglene, med parallelle middagsfeiringer i ulike etasjer. I tillegg kjøres julegaver hjem til om lag 100 personer som dessverre ikke får plass på årets julefeiring.

Flere Fellesverk i storbyene planlegger for julehygge i ukene opp mot jul, hvor de har færre deltakere per kveld, men med mat og aktiviteter over flere kvelder så flest mulig ungdom får deltatt. Ta kontakt med lokalforeningen nær deg for å høre hva vi har av tilbud til deg via Facebook eller Røde Kors sin nettside.

Juleaktiviteter for eldre gjennom besøkstjenesten
Røde Kors gir eldre en ekstra oppmerksomhet gjennom sine tiltak med blomster, julesang, besøksvenn, julekonserter, julemiddager og opplevelser for eldre som er hjemmeboende og på institusjoner.

Vil du ha en besøksvenn eller vet om en som kunne trengt en besøksvenn? Ta kontakt med lokalforeningen til Røde Kors nær deg.

Juleaktiviteter for innsatte i fengsel og deres familie
Røde Kors arrangerer julefeiring i flere fengsler med gaver til innsatte og deres barn. Under adventstiden har det blitt arrangert ulike aktiviteter som yoga, trening, felles lunsj/middag m.m.

Juleaktiviteter og julefeiring for flyktninger i Norge
Røde Kors arrangerer juleverksted, opplevelser som skikurs, matlaging, åpen gård og juletrefest for flyktningfamilier som oppholder seg i Norge. Frivillige Besøksvenner og Vennefamilie sørger for en hyggelig opplevelse av advent, jul og romjul for barn, ungdom, familier og ensomme flyktninger i hele Norge.

Trening for seniorer
Hver tirsdag og torsdag arrangerer Norske Kvinners Sanitetsforening digital trim for seniorer på siden Fellesskap for seniorer på Facebook. Treningen er også på julaften og nyttårsaften.

Julekonsert på Facebook
Fellesskap for seniorer arrangerer også julekonserter og noen nære stuekonserter i løpet av julen. Du finner mer informasjon her.

Informasjon og kunnskap

Spiseforstyrrelser
Rådgivning om spiseforstyrrelser har en podcast, som heter Uforstyrra. Her er det en egen episode om jula og dilemmaer knyttet til jul. I episoden møter vi Elin og Stian som begge har egenerfaring med spiseforstyrrelser, og som i dag jobber som rådgivere i ROS. Her finner du mange fine refleksjoner til hjelp både for deg som har en spiseforstyrrelse, og deg som er pårørende. Episoden finner du her eller i din foretrukne podcast-app.

Angst
Julen er høytid for sterke følelser, ensomhet og sosial sammenligning. Hvordan kan vi møte disse følelsene på en konstruktiv måte, og hvorfor dukker de opp akkurat i julen? Podcasten Noia har en egen episode om høytid og angst. Episoden finner du her eller i din foretrukne podcast-app.

Vet du om hjelpetiltak eller aktiviteter i ditt nærmiljø i forbindelse med julen 2020? Send en epost til kommunikasjonssjef Hege Bjørnsdatter Braaten, så legger vi det til i listen!