Inviterer til seminar om den nye pengespilloven

Den nye loven om pengespill har stor betydning, men kan være vanskelig å forstå. På Dams årsmøteseminar 2022 forklares de viktigste endringene i norsk spillregulering.

DAM Redaksjonen • 25 Apr. 2022

Ny pengespillov – Det du må vite

Årsmøteseminar i Stiftelsen Dam

4. mai kl. 10 – 11:30, Vega scene i Hausmannsgate 28, Oslo

Meld deg på her

Arrangement på Facebook

Regelverket for pengespill fått seg en overhaling. I fjor trådde regler som gjør det mulig å hindre spillreklame som sendes fra utlandet i kraft, og fra 1. januar 2023 virker den nye loven om pengespill.

Begge endringene forventes å ha stor effekt på pengespill i Norge. 4. mai inviterer Stiftelsen Dam til årsmøteseminar om hva du må vite om den nye pengespilloven.

– Dette er et tilbud til våre medlems- og søkerorganisasjoner, og andre i frivilligheten som vil vite mer om det som skjer i spillpolitikken. Det blir garantert interessant for alle organisasjoner som får penger fra tippeoverskuddet, sier generalsekretær i Stiftelsen Dam, Hans Christian Lillehagen.

Et stort skritt i riktig retning

Lillehagen mener loven er et stort skritt i riktig retning for å trygge enerettsmodellen og verne om sårbare spillere.

– Loven slår fast at ansvarlighet trumfer alle andre hensyn. Formålet med å tillate spill skal aldri være å tjene penger, men å tilby spill i ansvarlige former, sier han.

Lovendringene gjør det også lettere å slå til mot aktører som forsøker å omgå norsk lov.

– Selv om Norsk Tipping og Norsk Rikstoto har klart seg godt, er det liten tvil om at utenlandske selskaper som ikke respekterer norsk lov er en utfordring. Vi og flere andre som er opptatt av ansvarlig spill har lenge etterlyst sterkere virkemidler mot aktører som med viten og vilje bryter loven. Det får vi nå, sier Lillehagen.

Program

Programmet starter 10:00 og er ferdig 11:30

  • Hans Christian Lillehagen, generalsekretær i Stiftelsen Dam
  • Gry Haugsbakken, statssekretær Kulturdepartementet
  • Anders Kjellevold, politisk rådgiver i Stiftelsen Dam
  • Synne Lerhol, politisk rådgiver i Røde Kors
  • Atle Hamar, direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet
  • Britt Overby, erfaringskonsulent i Spillavhengighet Norge
  • Panelsamtale
    • Synne Lerhol
    • Britt Overby
    • Henrik Nordal
    • Ordstyrer: Hans Christian Lillehagen

Viktig at frivilligheten er oppdatert

Politisk rådgiver i Stiftelsen Dam, Anders Kjellevold, skal på seminaret snakke om betydningen det nye lovverket har for frivilligheten.

– Interessen for spillpolitikk varierer veldig mellom de frivillige organisasjonene. Noen følger feltet tett, andre har mindre kunnskap. Faktum er at de aller fleste organisasjoner er overskuddsmottakere. Dermed påvirkes de også at spillpolitikken, sier han.

Kjellevold mener det er viktig at overskuddsmottakerne er bevisst på hvor inntektene kommer fra, og hvordan spillreguleringen virker.

– Informerte og engasjerte overskuddsmottakere er en ressurs i spillpolitikken. De kan være pådrivere for en ansvarlig spillpolitikk. Om derimot ingen bryr seg blir det fritt frem aktører som bare er opptatt av å tjene penger, sier han.

Om deltakerne

Anders Kjellevold er politisk rådgiver i Stiftelsen Dam og har fulgt spilldebatten tett over flere år

Britt Overby er erfaringskonsulent i Spillavhengighet Norge, som er en uavhengig organisasjon for personer som sliter med spill. Hun er selv pårørende til en spillavhengig, og arbeider for bedre forebygging av spillproblemer. 

Gry Haugsbakken (Ap) er statssekretær i Kulturdepartementet, som har det overordnede ansvaret for spillpolitikken. 

Hans Christian Lillehagen er generalsekretær i Stiftelsen Dam siden 2012.

Atle Hamar er direktør i Lotteri- og stiftelsestilsynet og dermed øverste sjef i organet som har ansvaret for at den nye loven overholdes.

Synne Lerhol er politisk rådgiver i Røde Kors og har fulgt spillpolitikken over flere år. Hun vil gi perspektivet til en overskuddsmottaker.